Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zasadzie gdyby Prezydent Duda tam pojechał, to w razie jakiejś wycieczki Putina mógłby ostentacyjnie opuścić imprezę. Wtedy sami organizatorzy zostaliby postawieni w dość niezręcznej sytuacji. Ale kto potem z naszych jest w stanie pociągnąć temat i ugrać coś dla nas?

Opublikowano

I weź tu pisz, że dobry Andrzej bo się nie odzywa i może w końcu... Słoma i tak z butów wylazła. Ja Wam mówię - ktoś sznurki nawlókł na bloczki, przedłużył i przerzucił za ocean.

Opublikowano
51 minut temu, Ulman napisał:

Koszty z pewnością by wzrosły ale nie tak strasznie jak sie może wydawać. Ich gleby to zupełnie inna bajka jak w Polsce.  Przy 160-170 kgN/ha regularnie 8-9 ton pszenicy. Przenica po pszenicy plonuje bez straty plonu.  Łatwość uprawy czarnoziemów daje tez  spore oszczedności. Maszyny bez zabezpieczeń bo nie masz ani jednego kamienia. Zuzycie elementów roboczych też 2-3 razy mniejsze jak na glebach z dużym udziałem frakcji piaskowej. Do tego spora naturalna zasobność w makro i stabilne obojetne pH.   Oni zawsze będą mieli łątwiej jak u nas. 

zawyżyłeś trochę dawkę N 100-120 kgn    ...   opryskiwacze do 2 tyś litrów bo topią cie w ziemi lekkie traktory do pracy do 100 km podobno się zapadają ...  opowiadał mi jeden Ukrainiec  

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

I weź tu pisz, że dobry Andrzej bo się nie odzywa i może w końcu... Słoma i tak z butów wylazła. Ja Wam mówię - ktoś sznurki nawlókł na bloczki, przedłużył i przerzucił za ocean.

Sznurki mogą być krótsze, Od września 2019 USA weszły w skład CEK NATO, tego co go Antonii z Misiewiczem odbijali z rąk KGB w nocy.

Opublikowano (edytowane)

zapadają się maszyny tylko na torfach lub niezmeliorowanych bagniskach czego na Ukrainie zapewne pełno bo kto tam jakie melioracje?.... Czarnoziem nie jest wcale taką lekką glebą a 100-120kg N/ha to wcale nie takie nierealne dawki bo ja ... a nie, linki nie działają
Pod pszenicę łącznie w skali roku u mnie bywa i 120kg a 100 to praktycznie zawsze (oczywiście w pszenicy)
dwa razy po 150 kilo saletry amonowej i jest ok sto kilo czystego N a gdzie polifoski, dolistne moczniki ?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

roman - samoloty jeszcze są. Co to są lekkie traktory do 100km? Mirro - od prezydenta to chyba można wymagać? Kurza twarz ruski to ruski człowiek wyzwolił. Czy przodownik Polski wolałby spotkać Stalina? Nie pojechał z powodu Putina czy mu się żydzi nie podobają? Nawet jeżeli to drugie to chyba można być i podobnie jak Władimir publikę ustawić...

Opublikowano (edytowane)

Upichcenie zamachu to następne samoloty zwożące "Marines". Irak coś ugra na otarcie łez, tak jak to zwykł czynić Pakistan.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

A sznurki krótsze? Jak już Stany weszły do CEK to na własnych zasadach. Sznurki może i krótsze ale światłowodem przedłużone. Wniosek z tego taki, że 5G też nam amerykanie zrobią, na stówę.. (choć Play chyba z Huawei coś działał ale na LTE-A i to się nie lixzy😉)

Opublikowano
10 minut temu, DTaras napisał:

roman - samoloty jeszcze są. Co to są lekkie traktory do 100km? Mirro - od prezydenta to chyba można wymagać? Kurza twarz ruski to ruski człowiek wyzwolił. Czy przodownik Polski wolałby spotkać Stalina? Nie pojechał z powodu Putina czy mu się żydzi nie podobają? Nawet jeżeli to drugie to chyba można być i podobnie jak Władimir publikę ustawić...

lekkie traktory do 100km? teraz bez problemu takiego znajdziesz, waga idzie często z gabarytem a naszego przodownika to pod trybunał stanu za zachowanie jak dziecko i pełzanie przed blondynem z the simpsons 

Opublikowano

Upichcenie zamachu z Putinem wewnątrz to w perspektywie przyjacielska wymiana pasiastej koszulki na czapeczkę z napisem Made in USA gdzie w środku pylistej pustyni.

igor - od kiedy to się waży w zasadzie to na metry jak już w to brniemy...

Opublikowano

z całą pogardą jaką polityków darzę to jednak lepiej aby powrócili wszyscy cali i zdrowi bo to też ludzie i jeśli tak mają być sprawy na świecie załatwiane to lepiej już... a sam nie wiem co

Opublikowano
15 minut temu, Roman176 napisał:

czemu ? 

Bo to sa bzdury. Wystarczy cokolwiek poczytać albo obejżeć. Pewnie zawsze jakieś bagna sie trafia ale poważne firmy nie będą mikro sprzetu kupować żeby je uprawić. Tam sa przeogromne połacie normalnych uprawnych pól z czarnoziemami które nie sa w zaden sposób luźne czy podmokłe. Niestety tak jak zawsze budujesz sobie opinię o całosci na podstawie jakiegoś napotkanego gamonia a nawet nie próbujesz tego zweryfikować. I tak samo ze wszystkim co piszesz- powtarzanie zasłyszanych haseł bez zastanowienia.

Wrzuć sobie na youtube hasło ukrainian agriculture to się napatrzysz na lekkie ciagniki do 100 km i opryskiwacze 2 tys litrów.

Opublikowano
9 minut temu, DTaras napisał:

A sznurki krótsze? Jak już Stany weszły do CEK to na własnych zasadach. Sznurki może i krótsze ale światłowodem przedłużone. Wniosek z tego taki, że 5G też nam amerykanie zrobią, na stówę.. (choć Play chyba z Huawei coś działał ale na LTE-A i to się nie lixzy😉)

W zasadzie z naszymi miłościwie panującymi dobrze radzi sobie Pani Ambasador "Żorżeta". Dobra kobita, kompetentna. przypilnuje interesów USA. 
Ciekawe czy Antonii z Miśkiem tak samo ochoczo piłowaliby zamki w CEK gdyby już wtedy siedzieli tam amerykanie? Podejrzewam że teraz taki numer już by nie przeszedł.

Opublikowano
39 minut temu, Roman176 napisał:

przyjedz do mnie z alko jak nadmucham bierzesz moje gospodarstwo jak nie to ja biorę twoje 

nie pochwaliles sie ze matka ci przepisala gospodarstwo- przynajmniej transporter wodki powinienes postawic😂, gospodarke musialbys wziac z moja stara- wez sie gleboko zastanow czy ci sie oplaci😂.

najsmutniejsze w tej sprawie ze i dzisiaj podobnie jak wtedy nikt sie nie przejmuje samymi ofiarami holockaust-u, nikt nie mowi o milionach bestialsko zamordowanych, tylko geopolityka w grze..

Opublikowano (edytowane)

z historyczno statystycznego punktu widzenia czymże jest sześć milionów Żydów wobec ok dwudziestu milionów wymordowanych przez sowietów i to z własnej nacji, czy Chińczyków w czasach ichniejszych eksperymentów z socjalizmem od czasów Mao a nawet i przed, ... i tak można by wymieniać przez całą historię.
Ten gatunek tak ma i chyba nic się nie zmieniło. Dla władzy jednego osobnika poświęcane są miliony już, a przecież te miliony powinny być tego świadome. Ale nie. Będą się wzajem wyrzynać w imię czegokolwiek i bez większego sensu. Nawet sama Natura pokazuje na przykładzie wielu krajów że nie potrzebny taki sposób na depopulację.
Żydzi i tak mają całkiem niezłe "wypominki" za zmarłych bo kto tak wspomina gdziekolwiek kogokolwiek innego? a na geopolityce oni sami nieżle jeszcze na tym starają się dla siebie ugrać. Właściwie ich własna historia pełna i wzajemnych wobec siebie bestialstw nie mniejszych niż innych wobec kogokolwiek.
Dla mnie żaden oni naród wybrany a tylko mają dobrą "reklamę" która - jak widać - nadal całkiem sprawnie wykorzystuje wszystko co się da.

z całym szacunkiem dla wszystkich niewinnych ofiar bestialstwa bez wyróżniana rasistowskiego kogokolwiek.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

szesc milionow to tylko polowa narodu-tyle co nic.......nawet w kambodzy to bylo 25 % , do tego nigdy i nigdzie w historii nie mialo to tak systematycznego i zorganizowanego charakteru. wlasnie ten przemyslowy charakter robi holockaust wyjatkowym- chyba tylko zbrodnie anglikow ,niemcow i belgow w afryce, turkow w azji -mialy podobne wykonanie.  do tego kazdy z europejskich narodow ma swoje "zaslugi" w tym zakresie- jakies poczucie winy i wyrzuty sumienia ,

co zrobily usa,anglia, zsrr by temu zapobiec- zbombardowano jakies linie kolejowe, zniszczono jakokolwiek infrastrukture obozowa ?? 

Opublikowano (edytowane)

i co by to dało? jedynie zniszczenie militarne faszyzmu niemieckiego mogło proceder przerwać. Istniało ryzyko że i wymienione kraje zostaną podbite przez państwa osi. Zasada - ratuj się kto może - była wtedy jedyną bo z dzisiejszego punktu widzenia wiemy że faszyzm przegrał. No w czasie masowego holokaustu nie było to takie pewne i każdy walczył o własne życie. Czy to ktoś podjął się zrozumieć?

Dla czego dla Francuza Holendra, Belga,... Polaka Żyd miał być ważniejszy od drugiego z jego nacji, często rodziny?
nieuleglość wobec silniejszego najeźdźcy...
ee tam, zaczynam pisać truizmy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

faszyzm i nazizm od 1943 zaczynał sam siebie zjadać paradoksalnie z powodu sukcesu militarnego podbojów. Komunizm gdyby dotarł na zachód zostałby z niego wypędzony... Niestety każde z tych potworów niosło za sobą totalitaryzm a ten zasięgu globalnego nie osiągnie z powodu nachalności narzucania poglądów... Nasz prezydent uniósł się honorem podobno, że sobie nie pogada. Są źródła co podają, że nikt o głos dla prezydenta nie występował. Zawsze mógł pojechać, pomodlić się i pokazać plecy Putinowi lub opublikować wywiad mądrze złożony. Nieobecni głosu nie mają wcale.. Może też być tak, że spadł śnieg i mu nie pasowało...

Opublikowano

Chyba wiecie kto te obchody tam organizuje. Ten sam pan co chciał kupić nasza grupę azoty. Napewno się cieszy że mu ten biznes polaki zablokowali i w nagrodę naszego prezydenta posadzi na honorowym miejscu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v