Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, jarecki napisał:

Roman 176 a to ogłoszenie upadłosci  konsumenta czy jakąs tak to zwał to nie miała polegać na tym że bank zabrał tylko to na co udzielił kredytu 

zeby wsiąść kredyt to zastawiasz coś dom pole .. itp ... dlaczego zakup sam nie wystarcza 

słuchaj od 18 min 

https://www.youtube.com/watch?v=vEn2wbCvbH0

44 minuty temu, zetorki12 napisał:

Oooo . Po bykach widzę że ze szpitala wyszedłeś . :D

Jak tam rączka ?

czasami źle po boleje .... miałem 40 stopni gorączki ale teraz ok   

Opublikowano (edytowane)

Jarecki, jaka wpłatę i co wpłaca? Pewnie że nie masz wyszczególnionego poboru za podatek tak samo jak nie masz wyszczególnienia podatków na fv za paliwo co nie oznacza ze ich nie ma.

Korbanek kaszanił serwis - to po pierwsze. Po drugie grupa AGCO sie konsolidowała, zmieniała organizacyjnie i postanowili stworzyć własna siec. Po trzecie - jakoś chyba nie zarabiał tak straszniie bo nie widzę żeby Fendt potaniał.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Ja mam za mało ziemi abym sprzedawał hurtowo . Sprzedaje wszystko w detalu czasami hurt jak jest wysoka cena . Zauważyłem że jak skupy biorą przykładowo buraczki po 8 gr czy po 50 gr cena końcowa jest taka sama . 

Myślę że ceny płodów w większości są uzależnione od produkcji ,  i  urodzaju . Podwyżka cen prądu paliwa itp  przeważnie nie  dotyczy rolnika . Na wyższe ceny płodów rolnych ma jeszcze wpływ rezygnacja innych rolników z produkcji i pójście do innej pracy .

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano

Hy. Miałem przygody z Korbankami tyle, że szedłem na dwa baty. Poczta chodziła między mną, Korbankami a jakimś serwisem w języku angielskim. Cuś w tym jest co mirro napisał iżby AGCO wiedziało o Polsce tyle co Korbanek chciał... Racyla nie rozumiem. Jest w okolicy Mirra i mogliby coś zacząć a ciśnie się tylko w wąską specjalizację sumienia wykorzystania wolnego czasu...

Opublikowano

CLAAS ZOSTAWIŁ NAS ,  agco zrobi to samo co claas to my rolnicy na tym stracimy a nie zyskamy klas podzielił polske na kawałki i choćbyś najbardziej nie lubił dealera to musisz od niego kupić bo ten drugi ci nie sprzeda dlaczego oni nie mogą konkurować ze sobą tak jak dealer new Holland tam nikt nikomu nic nie nakazuje a ja jako rolnik zyskuję bo jeden przez drugiego obniża cenę

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/technika-rolnicza/ciagniki/rejestracje-ciagnikow-i-polrocze-2019,496.html  gdyby nie weszlo to agropolska  pl

w sprzedazy nowych nh bije claasa na glowe a w uzywanych roznica nie jest tak duza- ciekawe jaki jest powod ? w nowych cena a w uzywanych stan techhniczny i trwalosc.

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

silnik i cena uciąg spalanie koszt wyposażenia itp

Czyli lepszy we wszystkim.😀 Jakby to była prawda to wszyscy by tylko NH kupowali. NH jest atrakcyjny w zakupie  ze względu na cenę ale technicznie to sredniak. 

Opublikowano

jak by nie była prawda to lexiona bije na łep 10.90 w osiem godzin blisko 800 ton pszenicy wiec jest odp w clasie lexion 8000 pewnie dowiemy się w 2020 

a ciągniki już dawno pobił  nh  chyba te mówisz o Seri najcięższej claas xerion 9000

2 minuty temu, Ulman napisał:

No i co w związku z tym?

bo komboniany zapierdalają 6/7 miesięcy w roku i dają rade a....   ciągnikami 

Opublikowano

Nie no , jak majom wienkszy kpmbajn to som lepsze. To oczywiste. Bo jak 100 ton pszenicy na godzine to znaczy że wszystkie maszyny co produkujom to robiom w polu najlepiej na świecie. 

A tak z ciekawości - daj jakiś link do tego rekordowego wyniku bo nie słyszałem o nim.

Opublikowano

Fendt seria 5 to wszystko 4 cyl 4l pojemnosci i do ponad 160 Km. Jest masa ciagników 4 cyl o mocy ok 150 km i o czym to ma niby swidczyć? Czemu 6 cyl jest lepsze od 4 cylindrów tej samej mocy?  Jak tak lubisz pojemność to może jakiegoś ruskiego przegubowca kup.  10 l pojemności jest przecież lepsze jak 6l.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v