Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, jarecki napisał:

mysle że jeden sedzia na 15 powinien zostać  odsuniety od wykonywania zawodu  ,  tylko do tej pory nie było to możliwe za bardzo ,  bo wszyscy sie znają i sami siebie bronią , tak jak grodzki , słychać głosy ze strony KO   że kiedyś wszyscy brali , ok . . tak naprawde to ja nie wiem o co chodzi z ustawą bo ani nie czytałem jej ani nie oglądałem co zawiera , pytanie kto z wypowiadających sie przeczytał projekt ?

co by w tej ustawie nie było to i tak już w koszu to co będę śmieci czytał
Nie przeszła w Brukseli i tyle. To też i problem ale i bufor. Jeśli Niemcy mogą z brukselskim prawem jakoś sobie radzić to pewnie jest to możliwe.
Tylko dla czego nie u nas? Trudno pogodzić argumenty za suwerennością i jednocześnie prounijne w obecnym stanie unii.
Oczywiście że i polityka ma duży udział w kształtowaniu prawa nie tylko w Polsce i właśnie widać tego skutki.
Anglicy nie życzyli sobie takiego układu a my sądzimy że nas nie stać na taki luksus i mamy co mamy.
Nie podoba nam się to i owo w samej unii i to jest normalne bo startujemy ze słabszej pozycji i zawsze będziemy musieli ustępować przed silniejszymi.
Niemcy chcą zdominować Europę na własną modłę i to jest jak najbardziej zrozumiałe, wszyscy inni chcą zachować jak najwięcej do gadania u siebie co też nic nadzwyczajnego. Podporządkowanie zbytnie sądów li tylko lokalnym władzom narodowym z góry skazuje np niemieckie firmy na wyroki ze wskazaniem na interesy lokalne. Ktokolwiek by w Polsce nie rządził jeśli unie uzna za warunek nienegocjowalny będzie skazany na taką sytuację jaką właśnie mamy.
Dostarczanie argumentów do obalania ustaw lokalnych jest już specjalnością PiS-u i to jest nawet większy problem jak nawet niedoskonałości tych ustaw.
To wszystko to nie tylko dyskusja jaka ma być Polska. To dyskusja a nawet przepychanka jaka ma być unia? czy autorytarna czy demokratyczna oparta na demokracji prawnej czy demokracji bezpośredniej czy jeszcze czym innym.
Niemcom potrzebne są liberalne zasady w unii słabszym bardziej protekcjonistyczne. Obawiam się że jest to sytuacja na tyle patowa że szybko sporo się zmieni w samej unii na gorsze.

w tym wszystkim nie chodzi o to jak rozsądzane będą sprawy kryminalne czy jednoznacznie oczywiste bo te wszędzie już są osądzane jednakowo. Tu chodzi o rozsądzanie zakresu wpływów. a to delikatniejsza i bardziej wieloznaczna materia nierzadko rozstrzygana na polach bitew gdzie obie strony mają swoje racje trudne do jednoznacznego rozsądzenia. ta groźba jest właśnie matką kompromisów.
zobaczymy jaki kompromis uda się w kolejnej ustawie a udać się w końcu musi bo na razie nikomu w głowie pola bitew. Trochę jednak ludzie mądrzejsi niż sto lat temu. Przynajmniej w tej części świata.

...tak, wiem; z naciskiem na - trochę

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

W która to stronę wszystko zmierza po aferze z brakująca kasą w CBA, Panowie dyrektorzy zostali odwołani iiiiiiiiiiiiii odeszli bo nabyli praw emerytalnych.:???:

Macie sprawiedliwość.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jeśli dostał odszkodowanie to muszą byc przepisy które to umozliwiły więc należy zmieniac prawo a nie straszyć sedziów. 

Komu zabrali ziemie za długi sąsiada bo nie słyszałem o tym?

Ziemię czy ciagnik . To taki przykład . Myślisz że jakby nie media to ciekawe ile by spędził w sądach i na koniec batalii moze by usłyszał przepraszam .  

Jakby sedziowie za różnie przewinienia czy przekroczenie uprawnień wywalali z zawodu to by dzisiaj nie bylo dyskusji .

To samo dotyczy księży   . Też się kryli . 

A co by bylo gdyby nauczyciel ukradł coś i by został skazany ? Za karę przenieśli by go do innej szkoły . 

Ta Pani też ciemny lud bo nie odpowiedziałeś ? Czy tylko ci z Pis co oglądają  info😁

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano

Ludzie . Tu nie chodzi o wyroki , ale mowę Dudy . To taka sama gadka jak z tym że ceny rosną , bo płace rosną . To po prostu jest ... Dziwna wypowiedź .

Opublikowano (edytowane)

To żeś  Zetorki jak Dolas .   Przez przypadek wywołałeś wojnę 😁

Możesz jakąś wypowiedż Michnika przytoczyć 😁 

Opublikowano

Dobra , to może zapytam . Jak sądzicie ? Kiedy marszałek senatu poczuje że ma resztki honoru i zrezygnuje z funkcji którą otrzymał ?

Opublikowano

Zbyszko, stawiasz na równi redaktora gazety z prezydentem? Chyba prezes już bardziej go ceni.

Co do przypadku z komornikiem. Ile jest takich przypadków w kraju? 20 rocznie 100 rocznie?  Zawsze będzie margines wadliwych wyeoków tak samo jak księży pedofilów i dziwkarzy, złodziejstwa w policji czy korupcji w CBA.  To było jest i będzie i nie ma sensu z tym walczyć. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Ulman napisał:

To było jest i będzie i nie ma sensu z tym walczyć. 

Ty naprawdę tak sądzisz ? :o

Czy to taka sama madrość jak Dudy ??

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Przecież Michnik też ma szansę zostać prezydentem i co wtedy 😁będą go przedrzeźniać.

Zetorki to jest mądrość Ulmana . 

Pewnie bedzie tego dlugo bronił 😁😁😁

Opublikowano
40 minut temu, zetorki12 napisał:

Kiedy marszałek senatu poczuje że ma resztki honoru i zrezygnuje z funkcji którą otrzymał ?

Poprawka. Nie otrzymał- tylko został wybrany. Po ułaskawieniu Kamińskiego nie liczyłbym już na jakieś porywy honoru.

Opublikowano

Ale co go trzyma ? On nawet mocno nie zaprzecza że brał , a jedynie stwierdza że nie wymuszał . Dziwne czasy nastały . Dziwne ....

Opublikowano
47 minut temu, zetorki12 napisał:

Dobra , to może zapytam . Jak sądzicie ? Kiedy marszałek senatu poczuje że ma resztki honoru i zrezygnuje z funkcji którą otrzymał ?

Nie prędko.On się czuje w tej chwili najważniejszy w państwie.

Takie coś znalazłem dzisiaj.

https://www.money.pl/gospodarka/mial-byc-zloty-interes-jest-ptasia-grypa-6468567475775617a.html

Chyba za dobrze nam eksport szedł. Co tam zostało jeszcze warzywa ?

Opublikowano
32 minuty temu, zetorki12 napisał:

Ty naprawdę tak sądzisz ? :o

Czy to taka sama madrość jak Dudy ??

To jest oczywiste bo wynika z ułomności ludzkich charakterów. Czynnik ludzki zawsze bedzie powodował jakiś margines nieprawidłowości  i nic tego nie zmieni. Nawet w tak  świetym PISie masz Banasia Koguta czu Pętę. Wyrzucą tych to znajda się inni. Nie zmienisz tego ani ty ani wielebny z Torunia ani wszechmocny z Nowogrodzkiej. Nie ma rozwiazania wiec nie ma i problemu.

Opublikowano

No co ty Mirek . Jeszcze kapusta na polu w dobrej kondycji 😁nic się nie zmieniło . Rządziło Pis pietruszka po 20 zł i nadal wybrali Pis i tez pietruszka po 20 gr .😁😁😁 

Opublikowano

Tak , ale czy to powód by tego nie potępiać i przyzwalać na takie coś ?

To jest oczywiste bo wynika z ułomności ludzkich charakterów. Czynnik ludzki zawsze bedzie powodował jakiś margines nieprawidłowości  i nic tego nie zmieni. Nawet w tak  świetym PISie masz Banasia Koguta czu Pętę. Wyrzucą tych to znajda się inni. Nie zmienisz tego ani ty ani wielebny z Torunia ani wszechmocny z Nowogrodzkiej. Nie ma rozwiazania wiec nie ma i problemu.

Opublikowano

Cześć, nie wierzę w to, co czytam! O czym wy gadacie? Za chwilę dopłaty pójdą się ... . Złodziejstwo pleni się na każdym kroku, zaraz znów po paszporty będziecie stać w kolejkach a Wy mówicie, że to nie szkodzi? 

Opublikowano

zetor - takie hasło rzucę: wyjątek potwierdza regułę. Tak jak w języku polskim mamy zasuwkę i skuwkę świat nie będzie idealny. Sama przyroda nie toleruje ostrych krawędzi. Inne myślenie bardzo upraszcza postrzeganie świata czyli ogranicza światopogląd i tu Ulmanowi rację przyznam - jeśli masz już doświadczenie życiowe toś gamoń że tego nie widzisz. Mam nadzieję, że choć tryb przypuszczający dostrzegłeś. dysydent - znam Twój pogląd na UE, właściwie to wyrobiłem sobie i jest to mój pogląd o Twoim poglądzie. Ja uważam, że gdy chce się w molochu coś załatwić to należy teren rozpoznać, popłynąć z jego zasadami i wyprzedzić myślą strategiczną a nie obrzucać go granatami... Tak, niemcy są w Unii gigantem, poradzili sobie ze zjednoczeniem bez pompowania bezsensownego kasy we wschodnie landy. To co Unia ma z Polską oni mieli u siebie. Znają problem, są znaczącym krajem. Angole się z tym pogodzić nie mogli bo przecież wygrali wojnę. Zauważ, że unii jeszcze nie było a niemcy rozwinęły motoryzację bo w angielskim wydaniu była to jakaś roszczeniowa klika. Uważam, że sranie żarem w sprawie sądów to tylko pucowanie własnej nieudolności w sprawach ważnych. We Wrocławiu działa LG Chem i zamiast tam pchać pieniądze i nawet zrobić im promocję na grafen to kupujemy systemy, które amerykanie chcą wywalić na złom lub które nas od nich uzależniają. Ze dwa lata temu wieszczyłem rychłą czkawkę elektryczną z powodu braku mocy, braku stacji, kosztów. Aby wpierdzielić 40 kW do baterii w 10 minut trzeba sporego zasilacza z podłączeniem do 15kV jeśli chcemy dotankować kilka pojazdów. Pisałem o hybrydzie na gaz. Teraz czytam o takim trendzie w Nissanie. Inne pomysły to tylko rzekome korzyści a podstawa czyli drogi lądowe przestały się budować. Trzeba kogoś, kto to przetnie bo dla wyroków stworzono ostatnią instancję i na uj więcej? Co komu pomoże kara dla sędziego?

Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

jeśli masz już doświadczenie życiowe toś gamoń że tego nie widzisz.

Zauważam ale podobać mi się to nie musi .

Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Tak , ale czy to powód by tego nie potępiać i przyzwalać na takie coś ?

Oczywiście ze potepiać  trzeba ale nie zmienia to faktu że żadne ustawy nie wyeliminują marginesu nieprawidłowści więc sens ich tworzenia jest całkiem inny niz nam mówia. No chyba ze są takimi głąbami że wierzą w mozliwość stworzenia sytemu idealnego i nieomylnego

Opublikowano

Oczywiście ze potepiać  trzeba ale nie zmienia to faktu że żadne ustawy nie wyeliminują marginesu nieprawidłowści więc sens ich tworzenia jest całkiem inny niz nam mówia. No chyba ze są takimi głąbami że wierzą w mozliwość stworzenia sytemu idealnego i nieomylnego

I ten margines nieprawidłowości (również w wymiarze sprawiedliwości)  powinie podpadać pod wymiar sprawiedliwości. Ale rozpieprzając wymiar sprawiedliwości nie zmniejszymy tego marginesu. Pewien poziom entropii jest wymagany aby wyławiać właśnie te nieprawidłowości. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v