Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

No zadałeś bardzo konkretne pytanie.:lol:

Ale przeczytałem z uwagą, nawet udało mi się dopić kawę bez oblania klawiatury. Jednak trafiłem na coś takiego.
"  FSB miała ukraść sekrety NATO, takie jak tajne protokoły – możemy przeczytać w artykule".
Ciekawe jakie to protokoły? Były w papierowej teczce? Czy może chodzi o moduły szyfrujące łączności? 
:lol:

Jak znajdę oryginał w "Obserwer" to może się wyjaśni, ale na chwilę obecna wyskakuje mi komunikat że "not found".

A nie przepraszam to były "Protokoły mędrców Syjonu", wożone na wszelki wypadek w metalowej kasetce na pokładzie samolotu. Bo to nigdy nie wiadomo kiedy mogą się przydać, albo komu trzeba będzie się legitymować,:lol:

Opublikowano (edytowane)

mi też się w tekstach Iran z Irakiem myli :)

21 minut temu, 12zbyszko napisał:

Irak się przyznał

jak pisałem - zasada domina - dron w Iraku, nerwówka w Iranie, uderzenie w ukraińską firmę a największa tragedia w Kanadzie przy czym Iran okazuje się bardziej cywilizowanym krajem od Rosji jeśli chodzi o szczerość w przyznawaniu do błędów

i taka dygresja poboczna
czarne skrzynki w samolotach, na statkach itp. kwestią czasu gdy zostaną zastąpione lub zdublowane przez zapis online gdzieś na serwerach sieci czy to przy pomocy zwykłych sieci telefonii komórkowych czy specjalnie stworzonej do tego celu struktury. To aż samo się prosi o usprawnienie i jednak wymaga pewnego poziomu "zglobalizowania" standardów współdziałania na planecie

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No tak . Zetorki to by wytłumaczył czy pisze się Iran czy Irak 😂

Czarne skrzynki online 🤔pewnie dodatkowy zapis by się przydał .

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano

jest takie stare chinskie przeklenstwo-obys zyl w nie-spokojnych czasach......

iran-irak amerykanom tez wsio rawno, wiekszosc i tak nie wie gdzie to jest

zbyszko-czy ja jestem fanem owsiaka- z mediow znam go jeszcze z czasow gdy byl dziennikarzem na przelaj w latach 80, byl prorokiem bo zalozyl wtedy stowarzyszenie do ktorego dzisiaj naleza chyba wszyscy polacy-towarzystwo przyjaciol chinskich recznikow😎,

podobne ja ksu-ma swoje hity i kity, nic nie jest czarno-biale, niestety z czasem kazda misja zostaje biznesem- widziales grabie ktore grabia od siebie ??? czy inaczej jest z ojcem dyrektorem czy caritasem ?? 

teraz jest moda na kgw- wiekszosc pewnie zakonczy zywot tak jak to w naszej wsi wiele lat temu- ktos wymienil platerowe sztucce na aluminiowe a naczynia i talerz na zuzyte i potluczone.... tak wygladaja w polsce wszelkie fundacje,zbiorki czy akcje dobroczynne-z chlubnymi i nielicznymi wyjatkami...................................

kanada to kraj do ktorego wyemigrowaly miliony ukraincow- to najwiekszy i chyba jedyny prawdziwy sojusznik ukrainy, ktory zawsze i wszedzie ja popiera- to raczej nie milosc do tego kraju tylko do wlasnych wyborcow swiadomych swojego pochodzenia- tak jak najlepszy hokeista w historii  swiata.

Opublikowano
7 minut temu, 12zbyszko napisał:

czy pisze się Iran czy Irak

Zależy o kogo chodzi . 🤔

Opublikowano
16 minut temu, 12zbyszko napisał:

Czarne skrzynki online 🤔pewnie dodatkowy zapis by się przydał .

Pod warunkiem zabezpieczenia puntu dostępowego w maszynie w sposób uniemożliwiający grzebanie w niej bez autoryzacji.

56 minut temu, dysydent napisał:

Iran okazuje się bardziej cywilizowanym krajem od Rosji jeśli chodzi o szczerość w przyznawaniu do błędów

No i od Polski, gdzie błędy załogi są nie do przyjęcia. Jednak zakładając że winni tego błędu, zgodnie z deklaracją Iranu, zostaną ukarani, to patrząc na naszych co ostrzelali Nangar Khel i to co Antoni potem nakręcił, wiele wspólnego można zauważyć.😂

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

zbyszko-czy ja jestem fanem owsiaka- z mediow znam go jeszcze z czasow gdy byl dziennikarzem na przelaj w latach 80, byl prorokiem bo zalozyl wtedy stowarzyszenie do ktorego dzisiaj naleza chyba wszyscy polacy-towarzystwo przyjaciol chinskich recznikow😎,

ja też szczególnie jak atakował lekarzy i sędziów ... słynę powiedzenia po czym poznasz skorumpowanego lekarza wejdź do jego garażu 

Opublikowano

w latach 80 to ty chyba malo kogo znales i pamietasz 😂 pokaz lekarzu co masz w garazu to rozslawil ludwik dorn.

ciekawe kiedy znajda sie swiadkowie na karczewskiego ??? az dziw ze jeszcze ich nie ma

wtedy prawie wszyscy brali lapowki- lekarze,nauczyciele,politycy, sedziowie ,prokuratorzy,policjanci,kanary,urzednicy- teraz klimat sie zmienil- a dokladnie to technika,kazdego mozna nagrac i pokazac.

ilu bylo lekarzy ktorzy nie brali?? pewnie jakis procent ale niewielki- to z doswiadczen wlasnej rodziny , ilu teraz bierze -pewnie jakis procen,ale niewielki😉, teraz zalatwia sie to w inny sposob- chodzisz na prywatne wizyty do lekarza prowadzacego-to z wlasnego doswiadczenia, 

do tego lekarze zarabiaja "troche" wiecej niz wtedy, wystarczy sprawdzic oswiadczenia majatkowe lekarzy na stanowiskach. 1000 zl to stawka za dyzur nocny,czasami cala przespana.

za chwile koniec spokoju w temacie- wszelkie zazdrosne pisowskie nieudaczniki beda swietowac wielka orkiestre SIE MA😝

na koniec cos do smiechu-  prawda czasu.........

77cdfce944984175c31e10fc44cb9ead.jpg

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

wtedy prawie wszyscy brali lapowki- lekarze,nauczyciele,politycy, sedziowie ,prokuratorzy,policjanci,kanary,urzednicy- teraz klimat sie zmienil- a dokladnie to technika,kazdego mozna nagrac i pokazac.

ilu bylo lekarzy ktorzy nie brali?? pewnie jakis procent ale niewielki- to z doswiadczen wlasnej rodziny , ilu teraz bierze -pewnie jakis procen,ale niewielki😉, teraz zalatwia sie to w inny sposob- chodzisz na prywatne wizyty do lekarza prowadzacego-to z wlasnego doswiadczenia, 

do tego lekarze zarabiaja "troche" wiecej niz wtedy, wystarczy sprawdzic oswiadczenia majatkowe lekarzy na stanowiskach. 1000 zl to stawka za dyzur nocny,czasami cala przespana.

za chwile koniec spokoju w temacie- wszelkie zazdrosne pisowskie nieudaczniki beda swietowac wielka orkiestre SIE MA😝

na koniec cos do smiechu-  prawda czasu.........

brali a dzisiaj przyjmą cie na nfz i powie ci termin tak żebyś przyszedł specjalnie prywatnie do niej i ci załatwi szybciej .. ja mam rękę uwolnioną ruszam jak starym patykiem..

rehabilitacja na 3 marzec  na skierowaniu pilne ... przyjeżdżam po l4 pokazuje termin co.... k**wa .. idź prywatnie jak chcesz mieć sprawną rękę to idz prywatnie w marcu ci nie pomorze tydzień rehabilitacji 450 zł 

Opublikowano

Roman - to idź pilnie prywatnie bo ręka będzie Ci tylko przeszkadzać. Uwierz - utrzymywanie dodatkowego ubezpieczenia kosztowałoby Cię przez lata więcej niż te 4 tygodnie po 450 zł. Machniesz sobie turnus prywatnie a potem wskoczysz na termin państwowy tylko niech rehabilitant ogarnie przerwę jeżeli jest konieczna.

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

rehabilitacja na 3 marzec  na skierowaniu pilne ... przyjeżdżam po l4 pokazuje termin co.... k**wa .. idź prywatnie jak chcesz mieć sprawną rękę to idz prywatnie w marcu ci nie pomorze tydzień rehabilitacji 450 zł 

Idź prywatnie, nie pier**l się bo zrobisz sobie krzywdę. Jeden tydzień tego zaraz po zdjęciu gipsu to dużo mniej bólu. Trzeba uruchomić ścięgna , bo potem nawet w nosie nie podłubiesz. 

I taka refleksja. Jakby Ci samochód padł i rachunek za naprawę wynosiłby tyle co ta rehabilitacja, to byś bez gadania zapłacił. 🤣 

Opublikowano

A no właśnie,czasem ludziom łatwiej na weterynarza wydać niż na swoje zdrowie. I żeby nie było sam się na tym łapie ale opamiętuje w porę. No my rolnicy to na służbe zdrowia ne powinniśmy narzekać, składek nie ma praktycznie. Ale płacąc zus to już człowiek troche moze mieć pretensje do systemu, bo poł życia płaci a jak coś potrzebne to na szybko prywatnie. Te dodatkowe może fajne ale jak się mieszka w dużym mieście. My w firmie zrezygnowaliśmy bo co z tego że bez kolejki jak 100 km od domu.

Opublikowano

Roman, ja wiem żebyś wolał by państwo cię nianczylo ale tak proste problemy powinieneś sam ogsrniaç. Oczywiście jakby wszystko było państwowe to dopiero obsługa byłaby super. A może podatki powinno się podnieść żeby poprawić jakość obsługi Romana? 

Opublikowano

po 1  to roman napisał jak  jest a nie jak zrobi .a z ubezpieczeniami prywatnymi to raczej badania może nie podstawowe  ale raczej ogólno dostepne ,  raczej w sytuacja romana  firma powinna mieć dodatkowe ubezpieczenia  . z rodziny ma wykupioną polise ubezpieczeniową chwali sobie  , ale ona nie obejmuje wszystkiego i nawet nie ma takiej dostepnej na rynku ci wszystko obejmie . Jak są troche układy to jest szybciej a nawet sam lekarz prowadzący nieraz się ,, wstawi za pacjetem '' i bedzie zrobione szybciej .  wydaje mi się że słuzba zdrowia a bardziej związki zawodowe sami dbają o to aby kolejki były a oni mogli wykonywać usługi prywatnie . ale w moim regionie mam wybór szpital w wegrowie w wołominie , i w wyszkowie na słuzbe zdrowia nie narzekają ludzie , natomiast ciotka co mieszka w w-wie to do rodzinnego  sie nie dostała a  prywatne w ciągu 3-5 godzin czas oczekiwania na przyjecie 

Opublikowano

ja mam rehabilitacje juz jutro- zapisalem sie pod konie maja wiec blyskawicznie 😂, pierwsza pilna, po operacji w koncu stycznia, mialem od polowy maja. osrodek prywatny z kontraktem , bida z nedza-tasmy wiazane, sprzet kiepski,zaangazowanie pracownikow adekwatne do wyplaty- akurat wtedy w szpitalach ich koledzy prowadzili strajk glodowy- jedyny plus ze 5 minut od domu.

czy taka rehabilitacja duzo da- z wlasnego doswiadczenia -chyba niewiele, ja to jeszcze cwiczylem sumiennie, inni olewali gdy tylko rehabilitant sie odwrocil lub wyszedl. prywatnie chwile przede mna chodzil kuzyn-tez po operacji- tez mu niewiele dalo, a nawet troche sie pogorszylo.

w prywatnej sluzbie zdrowia tez trzeba czekac w kolejkach, a na powazna operacje i tak kazdy idzie do panstwowej lub z kontraktem

ilu z was placi skladke zdrowotna w krus-ie ??? ile placicie ??? porownajcie to do kosztow wizyty w prywatnym gabinecie...ciekawe czy sa jakies dane ilu z rolnikow ubezpieczonych w krus placi te skladki ?? pracownik placi od wyplaty, wiec rolnik powinien placic od doplaty.

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

Idź prywatnie, nie pier**l się bo zrobisz sobie krzywdę. Jeden tydzień tego zaraz po zdjęciu gipsu to dużo mniej bólu. Trzeba uruchomić ścięgna , bo potem nawet w nosie nie podłubiesz. 

idę prywatnie tylko zaskakuje mnie nasza służba zdrowia ... jedynie mnie wkur...    ze płace na składki coś ok 400zł z racji niebezpiecznego zawodu i co ? mam lepiej nie.. 

a gdyby to na konto by się odkładało to lepsze leczenie jak nfz 

Opublikowano
11 godzin temu, DTaras napisał:

Roman - to idź pilnie prywatnie bo ręka będzie Ci tylko przeszkadzać. Uwierz - utrzymywanie dodatkowego ubezpieczenia kosztowałoby Cię przez lata więcej niż te 4 tygodnie po 450 zł. Machniesz sobie turnus prywatnie a potem wskoczysz na termin państwowy tylko niech rehabilitant ogarnie przerwę jeżeli jest konieczna.

idę bo od dzieciata gipsu ręka mnie cała boli najbardziej przedramię promieniujący ból 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Niedawno było wszystko państwowe . :ph34r:

ale było "dobrze ogrodzone" i niewielu mogło "rozwiązać umowę o zatrudnieniu" w tym folwarku.

Medycyna. Wszystkie usługi i towary w tej dziedzinie są wielokrotnie przewartościowane właśnie dzięki przesadnemu nadzorowi prewencyjnemu i "nieuchronności dochodów" właśnie przez przymus składek. Można by opisać pracę w publicznych lecznicach - czy się leczy czy się leży....
To co obecnie oferuje powszechna służba zdrowia to jet - wypisz wymaluj - obraz realnego socjalizmu jaki pamiętam z tego "niedawno" z cytatu.
i tak jest nie tylko w Polsce

Medycyna to taka sama wiedza i praca jak wszystkie inne i wiele większej finezji nie wymaga jak np rolnictwo. Pomimo subwencjonizmu tu i tam w rolnictwie zdołano zachować  więcej mechanizmów konkurencji w o wiele większym stopniu niż w medycynie a przecież większy wpływ statystycznie na zdrowie mają produkty rolne niż usługi medyczne.

do dalszych już samodzielnych przemyśleń bo nie chce mi się pisać

4 godziny temu, mirro napisał:

I taka refleksja. Jakby Ci samochód padł i rachunek za naprawę wynosiłby tyle co ta rehabilitacja, to byś bez gadania zapłacił.

gdyby nie było darmowych usług medycznych (produktów żywnościowych nie ma).... wcale by nie mniej korzystano i płacono za nie choćby z dopłatą z jakichś ubezpieczeń i nie było by kolejek czego przykładem te mało lub nic dające stada rehabilitacji gdzie i nadzór prewencyjny mniejszy i ceny przystępne i pełno reklam zapraszających klienta.

nie musisz remontować samochodu, nie musisz dobrze się odżywiać; i te sfery akceptowalne ale jak by kto powiedzial - nie musisz żyć długo i zdrowo czyli i nie musi byc darmowa medycyna - to dla czego jest taki protest? wszak i gorsze odżywianie i szrociasty samochód grożący karambolem tak samo życiu zagrażają

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v