Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czekam aż jakiś peowiec dojdzie do wniosku że zwyżka akcyzy na alkochol to jest siegniecie po 500 plus  gdyż według tej grupy   pieniądze z 500  plus miały zostać przepite , dalej nikt się ustosunkował do działalnosci marszałka grodzkiego .

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

czekam aż jakiś peowiec dojdzie do wniosku że zwyżka akcyzy na alkochol to jest siegniecie po 500 plus  gdyż według tej grupy   pieniądze z 500  plus miały zostać przepite , dalej nikt się ustosunkował do działalnosci marszałka grodzkiego .

Jarecki z mojego doświadczenia w kolejkach do specjalistów wynika że oczekujący nie wierzą w profesjonalizm specjalisty i w różny sposób pragną zapewnić sobie jego przychylność, czytaj żeby wszystko się udało. W kolejkach krążą legendy co trzeba dać aby żyć, albo przeżyć. Jeżeli jest jakaś fundacja i ludzie sobie wmawiają że od 50PLN zależy ich życie to i tak pójdą zapłacą 100PLN a potem spokojniejsi usiądą w poczekalni.  Pani Piela czuła presję ponieważ zrobiłą ciche rozpoznanie i nie chciała aby mama stała się kolejnym tylko przypadkiem. Chciała być rozpoznawalne w tłumie. Tak wygląda tradycja relacji rodzina pacjenta- lekarz wypracowana przez poprzednie pokolenia i chętnie kultywowana do dziś. Czy działanie Pani Pieli uratowało życie jej mamy? Prawdopodobnie nie. A le samej płaczącej poprawiło samopoczucie iż zrobiła coś więcej.
Jeżeli zaś było inaczej i ktoś wyciągał od niej te pieniądze warunkując pomoc od wpłaty to już inna sprawa i tu zero litości.

Poczucie presji tej Pani jest tak samo realne jak obraza uczuć religijnych. 
Jeśli było inaczej daj znać, bo z tego Twiterowego wpisu wynika że Pani odczuwała coś jak parcie na pęcherz.

5 minut temu, jarecki napisał:

ok . tyko  problem że tą fundacją zarządzał ten grodzki , i kwota też była podana przez niego  a co z tą przyzwoitoscią ?  bo  pod prawo karne to nie podlega .

Jak idziesz ratować życie to sam jesteś w stanie przynieść w łapce ładną sumkę, nie pytając czy gościu chce. Proszę bardzo niech ktoś to wyjaśni, posadzą gościa i spoko.

Jakoś po tym lekarzu co to wg Ziobry miał już nikogo nie zabić więcej chyba sporo spraw spłynęło.

Opublikowano (edytowane)

a to zależ bo byli lekarze co ludzie wiedzieli że jak chciałeś coś załatwić  to musiałeś  ,,coś dac  ''  a tu jednogłosnie ta kobieta stwierdziła ża grodzki się upmniał a nie dobrowolnie  przekazała pieniądze na fundacje . tak w ogóle to w kazdym szpitalu biorą lub jak kto woli ludzie dają , a tu może  iść dalej bo jak ktoś nie lubi PO to może być bardziej chetny podzielić się swoją wiedzą .   sama fundacja i to każda fundacja kojarzy mi się żle .bo zazwyczaj jest to organizacja króra gromadzi srodki żeby członkowie mieli zalegalizowane dochody - może nie zupełnie ale jakoś tak 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jak żona miała cesarkę to pytały ją na sali ile wziął profesor i czy to prawda,że 15 tysięcy. Odpowiedź była prosta: "nieprawda bo nic". Problem w ty, że żadna w to nie uwierzyła. Piguły się z nich po cichu śmiały... Fundacje działają przy szpitalach i owszem. Jak zapłacić za procedurę niestandardową szpitalowi klinicznemu z powodów regulaminu finansowania oraz podatkowych aby się nikt nie przyj...ł? No właśnie tak. Trzecim elementem układanki jest żałoba i dość upośledzone wówczas łączenie faktów. To jedna strona medalu. Druga jest oczywiście taka, że doszło do przestępstwa. Kto zna realia nie będzie jednoznacznie oceniał. Tym bardziej, że do jakiegoś dementi doszło ze strony autorki.

Opublikowano
14 minut temu, DTaras napisał:

Jak żona miała cesarkę to pytały ją na sali ile wziął profesor i czy to prawda,że 15 tysięcy.

u  ,,  mie  ''  było tylko wynajecie dodatkowo  dyżuru pielegniarki , tzn . jedna z pielegniarek nie zeszła z dyżuru tylko została 12 h  przy żonie . a jak sobie w katry wpisały to już niewiem i niechce wiedzieć .

Opublikowano

W zasadzie to faktycznie można pozamykać wszystkie fundacje. Jak gościu ranny w działaniach poza granicami kraju założył fundację wspierającą takich ludzi,t o można mu zarzucić że zbiera i korzysta potem z leczenia.😂

Opublikowano

ale Zgodzisz się ze mną że część fundacji jest zakładany na  potrzeby które wyżej opisałem ?  W niektórych  przypadkach jest to znalezienie stołka dla siebie , takich fundacji o których Miro napisałeś jest z 20 % które z założenia chcą pomagać i nie mają nic do ukrycia .

Opublikowano
7 godzin temu, mirro napisał:

Tempe PiSowskie sk...syny.
https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/613878,migi-sluzba-pieniadze-remonty.html

" Zakłady w Bydgoszczy wyremontowały ostatnio kilka silników, prace zakończyły, ale nie mogły się doczekać płatności od wojska, ponieważ samoloty nie zostały odebrane. By tak się stało, trzeba było wykonać lot. Co było niemożliwe, ponieważ wszystkie maszyny zostały uziemione. Według naszych informacji chodziło o co najmniej kilkanaście milionów złotych. Teraz z jednej strony odetchnie zakład, z drugiej jest to także dobra wiadomość dla księgowych w wojsku, którzy pod koniec roku na gwałt szukają sposobów, jak zrealizować budżet. "

???????????????????????????

Opublikowano

Jak znajdę cytaty z Błaszczaka to przestaniesz wstawiać????????????????🤣

Roman zostało 5 sprawnych maszyn i dwie bazy do obsadzenia nimi. Dopuszczają samoloty do lotów żeby zakład mógł przytulić kasę, bo ich związki zawodowe zjedzą. 
Ciekawe jak to wytłumaczyli pilotom? Może przekonali że tokarz dotoczył lepszy pierścień do fotela i teraz w razie awarii łbów im nie pourywa przy wystrzeleniu?

Opublikowano

Mogli też powiedzieć, żeby tej funkcji nie używali 😀 Albo, że spadochron hamujący został przystosowany i aby w razie problemów wprowadzili samolot w lot nurkowy i odpalili hamulce celem łagodnego opadnięcia na ziemię. 😉

Opublikowano
7 godzin temu, 12zbyszko napisał:

1.Pijak pije do puki ma kase . To co kupi za resztę ?😁 To Korwin mówi w przenośni ? I tylko 5 % go rozumie . To widać jakie ma poparcie i z taką gadką nie ma szans na rządzenie no chyba tylko ma szanse cos z jachirom 😁

2. Jakby rządził to da się obniżyć podatki tylko co by z tego wyszło . 

3. Jestem ciekaw ile taki rzad by przetrwał .

4. Teraz Korwin częściej wypowiada się i coraz ciężej będziesz miał go bronić    ale papier wszystko przyjmnie .

1.Pijak ma do przepicia 500 Pln . Flacha kosztuje 20 pln i pije jedną dziennie więc przepije całe pińcet i jeszcze 100 pln zbraknie. Gdy flacha będzie kosztować 10 pln  wyda 300 pln na miesiąc i jeszcze 200 mu zostanie na zagrychę i inne  przyjemności.  Większośc JKM nigdy nie zrozumie bo jak wiadomo jest głupkowata

2. No co by wyszło? Podaj jakiś konkret i jak umiesz to uargumentuj.

3. A co to ma do rzeczy? 

4. Ja też sie cieszę a bronić go nie musze bo ty nie umiesz powiedzieć konkretnie czemu według ciebie nie ma racji. 

6 godzin temu, jarecki napisał:

Każda zwyzka podatków jest siegnięciem do kieszeni podatnika.

5 godzin temu, jarecki napisał:

a to zależ bo byli lekarze co ludzie wiedzieli że jak chciałeś coś załatwić  to musiałeś  ,,coś dac  ''  a tu jednogłosnie ta kobieta stwierdziła ża grodzki się upmniał a nie dobrowolnie  przekazała pieniądze na fundacje . tak w ogóle to w kazdym szpitalu biorą lub jak kto woli ludzie dają , a tu może  iść dalej bo jak ktoś nie lubi PO to może być bardziej chetny podzielić się swoją wiedzą .   sama fundacja i to każda fundacja kojarzy mi się żle .bo zazwyczaj jest to organizacja króra gromadzi srodki żeby członkowie mieli zalegalizowane dochody - może nie zupełnie ale jakoś tak 

Jesli jest jak piszesz to czemu Ziobro tych fundacji przez 4 lata nie pozamykał? Może to wina Tuska?

Następna kroplówka dla państwowej padliny https://forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/1441798,pgz-zostanie-dokapitalizowana-kwota-430-mln-zl-podpisano-umowe.html

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Roman zostało 5 sprawnych maszyn i dwie bazy do obsadzenia nimi. Dopuszczają samoloty do lotów żeby zakład mógł przytulić kasę,

to nie generałowie naciskali ? wczoraj wypowiadali sie w pn ?

1 godzinę temu, mirro napisał:

Ciekawe jak to wytłumaczyli pilotom? Może przekonali że tokarz dotoczył lepszy pierścień do fotela i teraz w razie awarii łbów im nie pourywa przy wystrzeleniu?

Rozwiązaniem trudnej sytuacji MiG-ów w średniej perspektywie mogłoby być zastąpienie ich – używanymi bądź nowymi – samolotami F-16, których pozyskanie (nie wiadomo czy nowych) przewidziano w ogłoszonym niedawno piętnastoletnim Planie Modernizacji Technicznej. Ale przejście jednostki lotnictwa bojowego na nowy typ nie liczy się w miesiącach, ale w latach. Nawet więc gdyby dziś zamówiono nowe maszyny, o dostawach można by mówić - w wariancie optymistycznym - za około trzy lata, o osiągnięciu wstępnej gotowości, za około pięć. A pozyskanie używanych maszyn, z założenia tymczasowe, mogłoby skrócić ten okres o nie więcej niż rok-dwa.

10 minut temu, Ulman napisał:

1.Pijak ma do przepicia 500 Pln . Flacha kosztuje 20 pln i pije jedną dziennie więc przepije całe pińcet i jeszcze 100 pln zbraknie. Gdy flacha będzie kosztować 10 pln  wyda 300 pln na miesiąc i jeszcze 200 mu zostanie na zagrychę i inne  przyjemności.  Większośc JKM nigdy nie zrozumie bo jak wiadomo jest głupkowata

definicji morze tak to działa ...  ale nie w realu i pijaństwu u mnie wygrał w lotto 50tyś sam miał emery 1200  zgani na ile mu wystarczyło ?

13 minut temu, Ulman napisał:

2. No co by wyszło? Podaj jakiś konkret i jak umiesz to uargumentuj.

gdybyśmy byli Czechami to tak drogi wybudowane przemysł ciezki jest pgr państwowe jeszcze istnieją ...  u nas większości przemysłu sprywatyzowane większości po wielkich zakładach zbudowano osiedla drogie apartamentowce .. cigle powstają galerie handlowe ale handlują nie naszymi rzeczami a kapitał płynę dalekim strumieniem pa pa 

Opublikowano
32 minuty temu, Roman176 napisał:

1.definicji morze tak to działa ...  ale nie w realu i pijaństwu u mnie wygrał w lotto 50tyś sam miał emery 1200  zgani na ile mu wystarczyło ?

2.gdybyśmy byli Czechami to tak drogi wybudowane przemysł ciezki jest pgr państwowe jeszcze istnieją ...  u nas większości przemysłu sprywatyzowane większości po wielkich zakładach zbudowano osiedla drogie apartamentowce .. cigle powstają galerie handlowe ale handlują nie naszymi rzeczami a kapitał płynę dalekim strumieniem pa pa 

1.Oczywiście że pijaczyna wszystko przehula  ale nie w tym rzecz. Widzę że ani ty ani Zbychu nie rozumiecie istoty sprawy.  

Jak wóda będzie tańsza to wzrośnie jego siła nabywcza. Oprócz zwyczajowych 20 flach będzie mógł kupić tyle samo i jeszcze zostanie kasa. Wiadomo że ją na coś wyda. Kupi na zaspitkę nasz narodowy sok z jabłek czym poprawi kondycję firmy która go produkuje. Dodatkowo zaszaleje i kupi sobe kawe w restauracji co wygeneruje jakiś zysk który też pójdzie dalej. Przy wysokich podatkach wypije 20 flach w których państwo zabierze mu całą kasę i nic innego nie kupi. 

Na ile sasiadowi starczyło nie ma ani nic do rzeczy ani żadnego znaczenia ale to dobry przykład. Dziadował z emerytura 1200 /mc i nagle bardzo wzrosła jego siła nabywcza. Zasilił tymi pieniędzmi rynek i wiele osób i firm zarobiło. Poszedł na dziwki, nażarł sie w knajpie, nakupił ciuchów i te pieniądze zasiliły czyjeś biznesy . Przeciez o to chodzi. Jak państwo będzie ci zabierać tyle że zostanie ci na dziadowanie to jak gospodarka ma sie rozwijać?

2. A co to ma wspólnego a watpliwościami Zbycha pod tytułem  "co by z tego wyszło?"

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

1.Oczywiście że pijaczyna wszystko przehula  ale nie w tym rzecz. Widzę że ani ty ani Zbychu nie rozumiecie istoty sprawy.  

Jak wóda będzie tańsza to wzrośnie jego siła nabywcza. Oprócz zwyczajowych 20 flach będzie mógł kupić tyle samo i jeszcze zostanie kasa. Wiadomo że ją na coś wyda. Kupi na zaspitkę nasz narodowy sok z jabłek czym poprawi kondycję firmy która go produkuje. Dodatkowo zaszaleje i kupi sobe kawe w restauracji co wygeneruje jakiś zysk który też pójdzie dalej. Przy wysokich podatkach wypije 20 flach w których państwo zabierze mu całą kasę i nic innego nie kupi. 

Na ile sasiadowi starczyło nie ma ani nic do rzeczy ani żadnego znaczenia ale to dobry przykład. Dziadował z emerytura 1200 /mc i nagle bardzo wzrosła jego siła nabywcza. Zasilił tymi pieniędzmi rynek i wiele osób i firm zarobiło. Poszedł na dziwki, nażarł sie w knajpie, nakupił ciuchów i te pieniądze zasiliły czyjeś biznesy . Przeciez o to chodzi. Jak państwo będzie ci zabierać tyle że zostanie ci na dziadowanie to jak gospodarka ma sie rozwijać?

@ulman ja cie rozumie bo pracuje ... każdy podatek mnie obciąża  zamiast 4tyś premii dostał bym 6 

ja tylko odniosłem się ze zły przykład do pijaka 

10 minut temu, Ulman napisał:

2. A co to ma wspólnego a watpliwościami Zbycha pod tytułem  "co by z tego wyszło?"

nie odniosłem się do zbycha  tylko wybudować dobudować  odnoszę się do bosaka ze jesteśmy własnym kraju obcymi 

Konfederacja i Lewica rosną w siłę, duże straty Koalicji Obywatelskiej

Według najnowszego sondażu Instytutu Badań Pollster, PiS może dziś liczyć na 44,63 proc. głosów. Na Koalicję Obywatelską głosować chce 23,25 proc. respondentów. Lewica i Konfederacja rosną w siłę - otrzymując kolejno 14,89 proc. i 8,47 proc. poparcia badanych. Na ostatnim miejscu plasuje się PSL Koalicja Polska z wynikiem 7,83 proc.

14 minut temu, Ulman napisał:

niestety w tym wypadku tylko bardziej pastwo se sponsorował  dożo kolegów się znalazło 

a ty rozwijasz nasz rynek przez kupowanie lokalnych produktów ? 

Opublikowano (edytowane)

A gdzie mają lądować jak CPK nie bedzie z braku kasy? Zresztą jakby taki samolot miał problemy z lataniem to sie go przemianuje na autokar i będzie obwodnicami jeżdził. Nikt  na swiecie nie bedzie sie mógł pochwalić że nawet do małej wioski samoloty dochodzą. 

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v