Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Witam, proszę użytkowników w/w brony o opinie. Potrzebuje opini na temat nowych piast na łożyskach stożkowych i wału doprwiajacego croskil wersja gumowa stosowana u Batyry.
Opublikowano

Daruj sobie, mam to od 5 lat i to był najgorszy zakup jaki dokonałem.

Łożyska w talerzach małe, słabo zabezpieczone, zrobiona taka lipa, że szok. Ciągle tylko trzeba je wymieniać.

Rama spawana w kilku miejscach.

Wał jak mokro to właśnie się zalepia ziemią, nie spełnia swojego zadania bo jest za lekki.

Mocowania resorów są za słabe, przekręcają się na ramie i talerz później idzie po zbyt małym koncie.

Ten grzebień ze sprężynami jedyne co robi to wkręca się w ten wał gumowy, sprężyny powinny być odwrotnie mocowane.

Opublikowano

Oglądałem ten wynalazek na Bednarach. Mocowanie resortów na dwóch śrubach do ramy,piasty małe talerze mocowane na czterech śrubach przy średnicy talerzy 560 to chyba mało, gdzie inni stosują 5 lub 6 otworowe piasty. Dziękuję za opinie, Geparda wybije sobie z głowy.

Opublikowano

Witam, 

Od prawie 4 lat stosujemy inną piastę z grubszą obudową pozwalającą na dokładniejsze wytoczenie pod łożyska, uszczelnieniem kasetowym zamiast simmeringów. Piasta sprawuje się nam bardzo dobrze, zmiany właśnie odpowiedzią na uwagi klientów, które bierzemy do serca. Tamte piasty nie były wystarczająco dobre, nie ukrywam tego, dlatego je zmieniliśmy. Na Bednarach nasze talerzówki miały akurat bezobsługowe piasty bezpośrednio z PBF, czyli dawny FŁT Kraśnik, czterootworowe. ze standardowa średnicą podziałową 98mm - takie same piasty miało kilka innych większych firm, a piasty o takim rozstawie miały maszyny niemal wszystkich firm (SKF, a w większości odpowiedniki SKF), które nie stosują żeliwnych obudów do piast (te polskie odlewnie żeliwa produkują właśnie na 6 otworów).

Główne grzechy naszych maszyn sprzed kilku lat to właśnie piasty, słabe malowanie i ekrany boczne - te rzeczy w ostatnim czasie zmieniliśmy (nowa piasta nasza, możliwość zamontowania piasty PBF lub SKF, teraz maszyny śrutujemy i malujemy proszkowo, wprowadziliśmy nowe ekrany). Zmiany uległy też konstrukcje, które teraz opierają się na blachach i profilach prostokątnych. 

Trochę jeszcze będziemy pokutować za dawne czasy jeśli chodzi o piasty ale klienci doceniają zmiany i w tym roku mamy bardzo dobry sezon, szczególnie biorąc pod uwagę to, że maszyny sprzedajemy zdecydowanej większości przez polecenie.

Pozdrawiam

Tomasz Batyra

W kwestii wałów, mamy pełną gamę do wyboru, a wielu naszych klientów nie wyobraża sobie teraz innego wału pod siew niż własnie nasz gumowy croskill, co nie znaczy, że jest idealny w każdych warunkach i na wszystkich glebach, i będzie pasował każdemu. Natomiast, przy zakupie wału gumowego, pół czy po roku od zakupu (tak aby przetestować do w różnych warunkach), dajemy możliwość wymiany na inny i ewentualny zwrot różnicy w cenie jeśli wymiana ma być na tańszy wał. Takie prośby mamy ekstremalnie rzadko a sprzedajemy ich rocznie kilkadziesiąt do talerzówek i agregatów uprawowo-siewnych. 

Pozdrawiam

TB

Opublikowano

No to mam ,,zagwostkę". Może jakiś użytkownik nowych tależówek wyda obiektywną opinie odnośnie tych piast i mocowań resorów . Wiadomo każda,,myszka" swój ogonek chwali. Skoro wał można po okresie próbnym wymienić ro sprawa wyjaśniona.

Opublikowano

Bardzo dobrze że producent modernizuje swoje wyroby, jeszcze lepiej jakby robił dobrze. Ekrany były beznadziejne a nowe są średnie, regulacja głębokości pracy mega niepraktyczna i mogłaby mieć jakaś amortyzację aby mocowania nie pękały. Piasty były słabe, niechlujnie wykonane ( wzmocnienia spawane są chyba tylko w celu zwiększenia ciężaru poprzez zaklejoną ziemię). 

Opublikowano

Wersja chyba z 2010r. na rurach i z tymi ch*jowymi piastami i z hydropackiem i z wałem spiralnym.

Nie powiem na rżysku OK robote robi. Do siewu z hydropackiem - masakra - zapychają się talerze, wał - nie idzie. Co więcej wieżyczka mi się urwała (siewnik się upierdolił\opadł na ziemie).

Też spojrzałem na ich nową strone i tak się zastanawiam poco wypalają "BATYRA" w kluczowych miejscach.

Opublikowano

Byłem ostatnio u nich na firmie właśnie , ogólnie wyjebane , chcesz to bierz a jak nie to wypad . Pytasz o średnice wału na placu to ci powiedzą „ a nawet nie wiem” . Mówią ze maja zamówień dużo. Chyba wezme agrolift 

Opublikowano

Ja mam Geparda w wersji z przednim wałem nożowym , a z tyłu z daszkiem. Na razie nie narzekam ,ale przepracował tylko jeden sezon, więc za wcześnie na konkretną ocenę.

Opublikowano
2 godziny temu, akmaly napisał:

Ja mam trochę inne zdanie, byłem tam kilkukrotnie i zawsze obsługa miła i konkretną. 

Może sprzedawca miał zły dzień. Pytałem jakie piasty w Gepardzie to mówił ze z Chin a w tych dużych od 4 m pbf…. A i JesXze do tych małych talerze sami klepią 

Opublikowano

Ni przecież chciałem kupić geparda , i pytałem o piasty , sprzedawca mówi ze w tych 3m są piasty od importera a on bierze z Chin a w tych dużych standardowo są Pbf , pytam o talerze no to mi mówi ze ich a w dużych bronach talerzowych już są markowe. Oczywiście możesz zrobić za dopłata wyposażenie jakie chcesz ale jak nie dopytasz to trochę słabo . Zadzwon zapytaj jak mi nie wierzysz 

Opublikowano

Czemu celujecie tak w tego geparda , gdzie mają w ofercie topdisc którego posiadam i jest to maszyna nie do zdarcia w zasadzie tak jak oglądałem po nowych polskich maszynach to ta wydała się najbardziej wytrzymała 

Opublikowano
W dniu 3.08.2024 o 17:47, dzarjan8111 napisał(a):

Byłem ostatnio u nich na firmie właśnie , ogólnie wyjebane , chcesz to bierz a jak nie to wypad . Pytasz o średnice wału na placu to ci powiedzą „ a nawet nie wiem” . Mówią ze maja zamówień dużo. Chyba wezme agrolift 

Witam, jeśli ja bądź mój handlowiec nie obsłużył Pana jak należy to mogę tylko przeprosić, myślę że to odosobniony przypadek, kontakt z klientem to raczej nasz bardzo mocny punkt. W samym szczycie sezonu czyli lipiec-sierpień natłok pracy jest tak ogromny (każdy z nas ma po 100-150 telefonów dziennie plus rozmowy z klientami na placu), że może komuś zabrakło już chwilowo paliwa. To, że staramy się obsłużyć każdego jak należy to jeden z głównych elementów, dzięki którym sporo ludzi nas wybiera. Sam zawsze mówię, że na robotę się nie wybrzydza i mimo, że w danym momencie jest dużo zamówień to nie znaczy, że tak będzie zawsze i że trzeba tym bardziej się starać bo nie wiadomo jakie czasy przyjdą.

Pozdrawiam i być może do usłyszenia

Tomasz Batyra