Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Jarka cielak ma takie imię 👍

O to to mi chodziło :) tak dla zmiany tematu.

17 minut temu, leszek1000 napisał:

Dobra nie ględzić już za 9 godzin rolnik pierze kalesony bo się ciepło zrobiło. 

@leszek1000  reklamy uwzględniłeś :D ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

konteno bierz b+e. przyda sie bardziej niz T. na egzaminie miale tandem z plandeka. tez mam B+E poki co mi wystarcza.

W sumie to się nie interesowałem tym, ale coś czuję że mogę się zdziwić - w 93 zrobiłem B T, czy mam prawo za osobówką, busem ciągnąć przyczepę? Oczywiście DMC3,5t. Czy powinienem zrobić E?

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

a sami sadzą hektar jagody kamczackiej hehe

Odradź im póki czas. Mam kamczacką 14 rok. Na plus wyszedłem bo dużo sadzonek sprzedałem a cena oscylowała w granicach 10 - 13zł. 

W ubiegłym roku już 4,5zł, w tym końcówka sezonu to 3zł. Wydajność z ha 1-2t. Założenie plantacji z badziewia no name z olx ochrzczonego jakąś nazwą to około 12-14tys. Sadzonki nowych odmian in vitro to powyżej 20tys zł. 

No i są problemy ze zbytem.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

W sumie to się nie interesowałem tym, ale coś czuję że mogę się zdziwić - w 93 zrobiłem B T, czy mam prawo za osobówką, busem ciągnąć przyczepę? Oczywiście DMC3,5t. Czy powinienem zrobić E?

jeżeli dmc pojazdu +dmc przyczepy nie przekracza 3,5t to możesz ciągać na B, jeśli jest +3,5t to B+E i do tego viatoll

Opublikowano
43 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Dla tego jak się jest wstawiony to trzeba polami jechać 😅

Piłeś-nie jedź, żadne polami

10 minut temu, Agrest napisał:

sumie to się nie interesowałem tym, ale coś czuję że mogę się zdziwić - w 93 zrobiłem B T, czy mam prawo za osobówką, busem ciągnąć przyczepę? Oczywiście DMC3,5t. Czy powinienem zrobić E?

B+E pozwala jeździć ciągnikiem z przyczepami, a T nie pozwala jeździć samochodem z przyczepą większą niż to co Sołtys napisał

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Roman4321 napisał:

że inni mają trochę lepiej to powinno cieszyć a nie smucić

niby czemu ,  każdy mając dużo większe dochody/zyski radzi robić podobne w życiu  (szczególnie chodzi o wydatki i rozdysponowanie gotówki) nie interesując sie jak koszty tego mam to pogodzić z moimi możliwościami finansowymi, kwitując częściej zeby pilnować tego etatu jakim by on nie był, nie biorąc pod uwagę że nie żyję i zapiepszam po to by zarobione przeze mnie pieniądze wydawać wg czyichś rad, tym bardziej że zależałby mi na tym by za to co wypracuję jeszcze zdążyć w życiu "u siebie na swoim " w podobny sposób spróbować porobić to wszystko co robia u siebie w gospodarstwach inni 

Przed chwilą, bergman31 napisał:

Mam sponsorować proboszczowi kolejny nowy samochód i wczasy kilka razy w roku?

ototo, przy porównywalnym wysiłku i czasie pracy takiej kabzy jak lodu sie nie natrzepie, znajomi ze wsi mają batmana w rodzinie to jak na wieś przyjeżdza to limuzyna jak u prywaciarza albo i lepiej 

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Dobra nie ględzić już za 9 godzin rolnik pierze kalesony bo się ciepło zrobiło. 

Już przebieram nóżkami 😂 👍

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

jeżeli dmc pojazdu +dmc przyczepy nie przekracza 3,5t to możesz ciągać na B, jeśli jest +3,5t to B+E i do tego viatoll

Na kategorię B możesz ciągnąć tylko przyczepę lekką, czyli do 750 kg DMC. Jeśli DMC pojazdu wynosi 3,5t, to możesz także ciągnąć przyczepę o DMC 0,75t. Mimo, że DMC zestawu wyniesie 4,25t.

Kategoria B+E daje uprawnienia do kierowania pojazdem samochodowym z przyczepą o DMC zestawu do 7t. 

Kategoria B+E daje też uprawnienia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą/przyczepami oraz do kierowania maszyną wolnobieżną z przyczepą/przyczepami. 

Należy zauważyć, że przepisy nie określają dla kategorii B+E, DMC ciągnika rolniczego z przczepą/przyczepami. 

Czyli na B+E, samochód z przyczepą maksymalnie 7t, a ciągnik z przyczepą/przyczepami maksymalnie 40t.

46 minut temu, rogaliq napisał:

ototo, przy porównywalnym wysiłku i czasie pracy takiej kabzy jak lodu sie nie natrzepie, znajomi ze wsi mają batmana w rodzinie to jak na wieś przyjeżdza to limuzyna jak u prywaciarza albo i lepiej 

U mnie w parafi proboszcz jest już 20 lat. Gdy przybył, był jeszcze wikarym. Zaczynał od Opla Vectry A, następnie B, C, D. Przestali robić Vectry, to przesiadł się na Insygnię i obecnie jeździ najnowszym modelem. Za dwa miesiące kolęda, to może znów zmieni samochód?

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Już przebieram nóżkami 😂 👍

Ale co, siusiu?   :P   :D

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

:P  

Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

5 minut temu, Bananek napisał:

traktorem ciezko szybko uciekac. jeszcze z przyczepa.

glos rozsadku, na bocznych nie stoja ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergman31 napisał:

Jakoś nie mógłbym od ludzi wyciągać pieniędzy.

to samo ja, i nie chodzi tylko o stan duchowny ale o wszystką robote, charytatywnie sie nie opłaca robić a jako partacz nie dorobiłbym sie na jakiekolwiek robocie mechanicznej czy elektrycznej

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

To tak na rozluźnienie

Filmik na rozluźnienie?   O.o  Zawsze myślałem że jak się popieści to się i zmieści,   :P  no popatrz, człowiek zawsze może się jeszcze czegoś nauczyć.    :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Belarusik
      Witam Uzgodniliśmy z kolegą @Mechanizatorem aby założyć tematy jakiego kawałka obcenie słychacie każdy rodzaj od Discopolo po muzykę klasyczną nie tak jak w temacie @Mechanizatora tylko wybrany rodzaj muzy.Oczywiście podajemy:
      -tytuł
      -wykonawce
      -link do utworu
      O tak :
      -Replay
      -Izay
      -http://www.youtube.com/watch?v=cu1QrBiXfoM

a w razie by ktoś słuchał cięższych rockowych dzwięków to zapraszam tutaj
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/24210-jakiego-utworu-obecnie-sluchacie
    • Gość
      Przez Gość
      Wszyscy wiemy o co chodzi. Rozmowy na temat programów rozrywkowych o rolnikach i nie tylko 🥳
    • Przez MalyRolnik18
      Witam. Zakładam nowy temat do dyskusji w sprawie serialu Euro łany czyli losy bohaterów Złote łany i nie tylko, czy ktoś ma informacje jak potoczyły się losy bohaterów między innymi Szymona, Czesia, sołtysa Jana, itp. Myślę że jest to ciekawe i jak ktoś wie lub jest z okolic to dobrze by było o tym podyskutować, tym bardziej że już ładnych parę lat minęło po publikacji, także zapraszam do opowieści... 
    • Przez Marciano
      Czy posiada ktoś z Was serie filmów dokumentalnych z cyklu " czas na konytrowersyjny dokument - Złote łany"o rolnikach z Dolnego Śląska, ogladałem kiedysten serial na TVP1 ok 8 lat temu i bardzo chętnie obejzał bym to jeszcze raz, podejżewam ze nie tylko ja jeden. Jeśli ktos ma w swoich zasobach " ZŁote Łany" to bardzo prosze o kontakt i udostępnienie. Z góry dziekuje i pozdrawiam.
    • Przez Michal150
      Witam mam pytanie czy ktoś z was może wie jak potoczyły się losy Szymona ,Czesia i sołtysa Jana z Euro Łanów?
  • Dodaj nową pozycję...
v