Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 minut temu, Paulina1985 napisał:

a co to ma do rzeczy? małe gospodarstwo male pieniadze, duze gospodarstwo duze pieniadze. U nas nigdy nie bylo problemu z platnościami oprocz czasu jak kwota mleczna dobiła i mleczarnia ponakladała kary za nadwyżkę. Z tego też można wyjśc, a do zaplaty byly krocie. Zaden pracownik tego nie odczuł, sprzedalismy trochę krów do brakowania wcześniej. To nie czasy platności wszystkiego za gotowkę tu i teraz. U nas nie ma takiego problemu, bo wieksze gospodarstwa (moze i mniejsze tez, nie wiem) dostają bez problemu miesieczne odciagniecie platności, czyli faktura platna do 30 lub 60 dni. Pod warunkiem, ze wczesniej gospodarz byl wyplacalny. A jak ktoś nagminnie ma problemy finansowe i odciąga platności to niech zmieni branze, bo widocznie nie potrafi się utrzymac na rynku. Tez u nas jet taki jeden wiekszy, ktoremu tylko za gotowke chca sprzedawac, bo niewyplacalny. 

Także Sławku nie ma co się licytować, bo chodziło o to, ze robią show na nieistniejacym problemie. Tak jak zamkneli tą kozę w aucie 😂

U niektórych te trochę to pół stada a jak tyle sprzeda to i może drugie pół wypchnąć bo z połowy i tak się nie utrzyma 

Opublikowano

moze do nich dostarca ?? no to zobaczy pieniadze..to jedna z kilku mleczarni kotre zakoncza swoj wieloletni zywot w tym czasie.nawet lowicz ma problemy.

https://interwencja.polsatnews.pl/reportaz/2019-09-03/spoldzielnia-nie-placi-za-mleko-dramat-rolnikow-z-podlasia/

u nas jeden na wiosne nie zasial prawie 100 ha kukurydzy, rozsiali wapno w marcu i na tym sie skonczylo- malo mu bylo jesc lyzka wazowa wiec kupil sobie chochle- teraz komornik, czesc sprzetu na olx wysprzedaje- przeinwestowal ,budownictwem sie zajal. w zastaw w tym roku zostawial przyczepy,beczki ,samochody- z prawnego punktu widzenia tak mozna, u znajomego beczkowoz miesiac stal w ogrodzie.

Opublikowano
26 minut temu, Paulina1985 napisał:

Także Sławku nie ma co się licytować, bo chodziło o to, ze robią show na nieistniejacym problemie. Tak jak zamkneli tą kozę w aucie 😂

Ta koza mogła naprawdę zamknąć drzwi w samochodzie. Życie pisze najlepsze scenariusze. Siostra kilka lat temu wyszła z domu na taras kwiaty podlać. Drzwi od tarasu same się przymknęły, a jej paroletni syn przekręcił klamkę ( zamek taki sam jak w oknach). Drzwi frontowe zamknięte od środka. Dzieciak płacze, bo chce do mamy a siostra nie ma jak się dostać do środka. 

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik7343 napisał:

A skąd wiesz ? Możesz jeszcze inne są do zapłaty i te 1500zl też może poczekać 

nooo....nawet remont musial poczekać, o ktorym wspomnieli 😱 wiec chyba tak źle tam nie było...🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Chłopie, moglabym 4 miesiace nie dostawac wyplaty. Mamy oszczednosci jak kazdy pracujący

Paulina pożycz 10 tys. Oddam kiedyś, lub odpracuję. 😁

Opublikowano

Ok...🤷‍♀️

a co, mleczarnia nie placi??? 😝 czy masz zachcianki jakieś???

Opublikowano

Ale, że co, teraz ma mi być glupio, że mam oszczeďności???.🤔🤔🤔 

Opublikowano
3 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Ok...🤷‍♀️

a co, mleczarnia nie placi??? 😝 czy masz zachcianki jakieś???

Płaci, ale za mało a wydatki rosną. Szczepienie 30 szt biobos4+rispoval, sprawdzenie cielności, hormon dla 3 szt i ze 2 tys pęknie u weta. Samochód bym naprawił. 😅

Opublikowano

Moja wina, że Tobie brak kasy? wydatki moglbys zmniejszyc chociazby samemu krowy inseminując.

Opublikowano
3 minuty temu, danielhaker napisał:

Kiepsko widzę przyszłość rolnictwa w naszym kraju, jak każdy tu żyje na kreskę...

Było kiepsko jest kiepski i będzie kiepsko w rolnictwie

Taki prawie Świat według Kiepskich

Opublikowano
bergman31 napisał:

Ta koza mogła naprawdę zamknąć drzwi w samochodzie. Życie pisze najlepsze scenariusze. Siostra kilka lat temu wyszła z domu na taras kwiaty podlać. Drzwi od tarasu same się przymknęły, a jej paroletni syn przekręcił klamkę ( zamek taki sam jak w oknach). Drzwi frontowe zamknięte od środka. Dzieciak płacze, bo chce do mamy a siostra nie ma jak się dostać do środka.

I co? nadal tam stoi?

• Haha 2
Opublikowano

Jesli ciezka sytuacja to trzeba ciąć koszty gdzie się da.

Opublikowano

Na początek można z internetu zrezygnować :D

5 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

I "najlepszym" może się noga kiedyś powinąć... 

Może. Nie mówię że nie. Ale zwróć uwagę, że wszędzie na forum gdzie nie spojrzysz, to każdy się żali że nie ma pieniędzy, bo czeka na dopłaty, na wypłatę itd. A to początek, bo lepiej w przyszłości nie będzie. Nie wiem czy to faktycznie takie sytuacje, czy tylko typowe polskie narzekanie

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Paulina1985 napisał:

Moja wina, że Tobie brak kasy? wydatki moglbys zmniejszyc chociazby samemu krowy inseminując.

Przecież żartuję. Po co wydawać swoje jak można czyjeś?😉 U weta nie byłem jeszcze płacić, bo czasu nie było. Pogrzeb dziadka, sprawa sądowa, naprawa wycinaka i czasu zabrakło. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Wszyscy wiemy o co chodzi. Rozmowy na temat programów rozrywkowych o rolnikach i nie tylko 🥳
    • Przez Belarusik
      Witam Uzgodniliśmy z kolegą @Mechanizatorem aby założyć tematy jakiego kawałka obcenie słychacie każdy rodzaj od Discopolo po muzykę klasyczną nie tak jak w temacie @Mechanizatora tylko wybrany rodzaj muzy.Oczywiście podajemy:
      -tytuł
      -wykonawce
      -link do utworu
      O tak :
      -Replay
      -Izay
      -http://www.youtube.com/watch?v=cu1QrBiXfoM

a w razie by ktoś słuchał cięższych rockowych dzwięków to zapraszam tutaj
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/24210-jakiego-utworu-obecnie-sluchacie
    • Przez Marciano
      Czy posiada ktoś z Was serie filmów dokumentalnych z cyklu " czas na konytrowersyjny dokument - Złote łany"o rolnikach z Dolnego Śląska, ogladałem kiedysten serial na TVP1 ok 8 lat temu i bardzo chętnie obejzał bym to jeszcze raz, podejżewam ze nie tylko ja jeden. Jeśli ktos ma w swoich zasobach " ZŁote Łany" to bardzo prosze o kontakt i udostępnienie. Z góry dziekuje i pozdrawiam.
    • Przez Raczo
      Ostatnio zauważyłem, że muzyka tak lubiana na zabawach wiejskich jak Disco Polo zaczyna powracać do łask i przeżywa teraz swój renesans. Nawet jak byłem na giełdzie w Słomczynie to jeszcze kilka tygodni temu leciało tam same Techno i pokrewne, a teraz jak nie słychać Boys'ów to Akcent albo Toples. Co myślicie o tym rodzaju muzyki? Moim zdaniem to najlepsza muzyka na zabawy i imprezki w remizie :lol: .
    • Przez AugustBazy2
      Jesteśmy zespołem profesjonalnych hakerów. Nasze doświadczenie obejmuje programowanie, uruchamianie exploitów i konfigurowanie ataków DDoS, baz danych, hakowanie WordPress Pharma, SEO i projektowanie stron internetowych, hosting i administrację serwerami, marketing i usługi hakerskie stron internetowych. Lubimy wyzwania związane z robieniem rzeczy, w których większość innych się poddaje.
      Przykłady:
      Ataki typu spear phishing w celu uzyskania kont wybranych celów. Łatwe odzyskiwanie haseł do kont większości sieci społecznościowych i zdalne sterowanie smartfonami. Hakowanie kont na Facebooku, Reddicie, Instagramie i Twitterze. Usuwanie rejestrów karnych, zwiększanie wyników kredytowych, zmiana oceny w szkole, śledzenie lokalizacji na żywo itp.
      Pełny pakiet: dostęp do urządzeń i kont osobistych lub firmowych oraz znajdowanie niezbędnych danych. Hakowanie serwerów internetowych, serwerów gier lub innej infrastruktury internetowej. Szpiegostwo przemysłowe, uzyskiwanie prywatnych informacji od kogoś. Nie mamy żadnych ograniczeń ani limitów co do rodzaju oferowanych przez nas prac i usług!

• Dodaj nową pozycję...
v