Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Jarka cielak ma takie imię 👍

O to to mi chodziło :) tak dla zmiany tematu.

17 minut temu, leszek1000 napisał:

Dobra nie ględzić już za 9 godzin rolnik pierze kalesony bo się ciepło zrobiło. 

@leszek1000  reklamy uwzględniłeś :D ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

konteno bierz b+e. przyda sie bardziej niz T. na egzaminie miale tandem z plandeka. tez mam B+E poki co mi wystarcza.

W sumie to się nie interesowałem tym, ale coś czuję że mogę się zdziwić - w 93 zrobiłem B T, czy mam prawo za osobówką, busem ciągnąć przyczepę? Oczywiście DMC3,5t. Czy powinienem zrobić E?

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

a sami sadzą hektar jagody kamczackiej hehe

Odradź im póki czas. Mam kamczacką 14 rok. Na plus wyszedłem bo dużo sadzonek sprzedałem a cena oscylowała w granicach 10 - 13zł. 

W ubiegłym roku już 4,5zł, w tym końcówka sezonu to 3zł. Wydajność z ha 1-2t. Założenie plantacji z badziewia no name z olx ochrzczonego jakąś nazwą to około 12-14tys. Sadzonki nowych odmian in vitro to powyżej 20tys zł. 

No i są problemy ze zbytem.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

W sumie to się nie interesowałem tym, ale coś czuję że mogę się zdziwić - w 93 zrobiłem B T, czy mam prawo za osobówką, busem ciągnąć przyczepę? Oczywiście DMC3,5t. Czy powinienem zrobić E?

jeżeli dmc pojazdu +dmc przyczepy nie przekracza 3,5t to możesz ciągać na B, jeśli jest +3,5t to B+E i do tego viatoll

Opublikowano
43 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Dla tego jak się jest wstawiony to trzeba polami jechać 😅

Piłeś-nie jedź, żadne polami

10 minut temu, Agrest napisał:

sumie to się nie interesowałem tym, ale coś czuję że mogę się zdziwić - w 93 zrobiłem B T, czy mam prawo za osobówką, busem ciągnąć przyczepę? Oczywiście DMC3,5t. Czy powinienem zrobić E?

B+E pozwala jeździć ciągnikiem z przyczepami, a T nie pozwala jeździć samochodem z przyczepą większą niż to co Sołtys napisał

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Roman4321 napisał:

że inni mają trochę lepiej to powinno cieszyć a nie smucić

niby czemu ,  każdy mając dużo większe dochody/zyski radzi robić podobne w życiu  (szczególnie chodzi o wydatki i rozdysponowanie gotówki) nie interesując sie jak koszty tego mam to pogodzić z moimi możliwościami finansowymi, kwitując częściej zeby pilnować tego etatu jakim by on nie był, nie biorąc pod uwagę że nie żyję i zapiepszam po to by zarobione przeze mnie pieniądze wydawać wg czyichś rad, tym bardziej że zależałby mi na tym by za to co wypracuję jeszcze zdążyć w życiu "u siebie na swoim " w podobny sposób spróbować porobić to wszystko co robia u siebie w gospodarstwach inni 

Przed chwilą, bergman31 napisał:

Mam sponsorować proboszczowi kolejny nowy samochód i wczasy kilka razy w roku?

ototo, przy porównywalnym wysiłku i czasie pracy takiej kabzy jak lodu sie nie natrzepie, znajomi ze wsi mają batmana w rodzinie to jak na wieś przyjeżdza to limuzyna jak u prywaciarza albo i lepiej 

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Dobra nie ględzić już za 9 godzin rolnik pierze kalesony bo się ciepło zrobiło. 

Już przebieram nóżkami 😂 👍

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

jeżeli dmc pojazdu +dmc przyczepy nie przekracza 3,5t to możesz ciągać na B, jeśli jest +3,5t to B+E i do tego viatoll

Na kategorię B możesz ciągnąć tylko przyczepę lekką, czyli do 750 kg DMC. Jeśli DMC pojazdu wynosi 3,5t, to możesz także ciągnąć przyczepę o DMC 0,75t. Mimo, że DMC zestawu wyniesie 4,25t.

Kategoria B+E daje uprawnienia do kierowania pojazdem samochodowym z przyczepą o DMC zestawu do 7t. 

Kategoria B+E daje też uprawnienia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą/przyczepami oraz do kierowania maszyną wolnobieżną z przyczepą/przyczepami. 

Należy zauważyć, że przepisy nie określają dla kategorii B+E, DMC ciągnika rolniczego z przczepą/przyczepami. 

Czyli na B+E, samochód z przyczepą maksymalnie 7t, a ciągnik z przyczepą/przyczepami maksymalnie 40t.

46 minut temu, rogaliq napisał:

ototo, przy porównywalnym wysiłku i czasie pracy takiej kabzy jak lodu sie nie natrzepie, znajomi ze wsi mają batmana w rodzinie to jak na wieś przyjeżdza to limuzyna jak u prywaciarza albo i lepiej 

U mnie w parafi proboszcz jest już 20 lat. Gdy przybył, był jeszcze wikarym. Zaczynał od Opla Vectry A, następnie B, C, D. Przestali robić Vectry, to przesiadł się na Insygnię i obecnie jeździ najnowszym modelem. Za dwa miesiące kolęda, to może znów zmieni samochód?

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Już przebieram nóżkami 😂 👍

Ale co, siusiu?   :P   :D

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

:P  

Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

5 minut temu, Bananek napisał:

traktorem ciezko szybko uciekac. jeszcze z przyczepa.

glos rozsadku, na bocznych nie stoja ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergman31 napisał:

Jakoś nie mógłbym od ludzi wyciągać pieniędzy.

to samo ja, i nie chodzi tylko o stan duchowny ale o wszystką robote, charytatywnie sie nie opłaca robić a jako partacz nie dorobiłbym sie na jakiekolwiek robocie mechanicznej czy elektrycznej

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

To tak na rozluźnienie

Filmik na rozluźnienie?   O.o  Zawsze myślałem że jak się popieści to się i zmieści,   :P  no popatrz, człowiek zawsze może się jeszcze czegoś nauczyć.    :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Wszyscy wiemy o co chodzi. Rozmowy na temat programów rozrywkowych o rolnikach i nie tylko 🥳
    • Przez Belarusik
      Witam Uzgodniliśmy z kolegą @Mechanizatorem aby założyć tematy jakiego kawałka obcenie słychacie każdy rodzaj od Discopolo po muzykę klasyczną nie tak jak w temacie @Mechanizatora tylko wybrany rodzaj muzy.Oczywiście podajemy:
      -tytuł
      -wykonawce
      -link do utworu
      O tak :
      -Replay
      -Izay
      -http://www.youtube.com/watch?v=cu1QrBiXfoM

a w razie by ktoś słuchał cięższych rockowych dzwięków to zapraszam tutaj
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/24210-jakiego-utworu-obecnie-sluchacie
    • Przez Marciano
      Czy posiada ktoś z Was serie filmów dokumentalnych z cyklu " czas na konytrowersyjny dokument - Złote łany"o rolnikach z Dolnego Śląska, ogladałem kiedysten serial na TVP1 ok 8 lat temu i bardzo chętnie obejzał bym to jeszcze raz, podejżewam ze nie tylko ja jeden. Jeśli ktos ma w swoich zasobach " ZŁote Łany" to bardzo prosze o kontakt i udostępnienie. Z góry dziekuje i pozdrawiam.
    • Przez Raczo
      Ostatnio zauważyłem, że muzyka tak lubiana na zabawach wiejskich jak Disco Polo zaczyna powracać do łask i przeżywa teraz swój renesans. Nawet jak byłem na giełdzie w Słomczynie to jeszcze kilka tygodni temu leciało tam same Techno i pokrewne, a teraz jak nie słychać Boys'ów to Akcent albo Toples. Co myślicie o tym rodzaju muzyki? Moim zdaniem to najlepsza muzyka na zabawy i imprezki w remizie :lol: .
    • Przez AugustBazy2
      Jesteśmy zespołem profesjonalnych hakerów. Nasze doświadczenie obejmuje programowanie, uruchamianie exploitów i konfigurowanie ataków DDoS, baz danych, hakowanie WordPress Pharma, SEO i projektowanie stron internetowych, hosting i administrację serwerami, marketing i usługi hakerskie stron internetowych. Lubimy wyzwania związane z robieniem rzeczy, w których większość innych się poddaje.
      Przykłady:
      Ataki typu spear phishing w celu uzyskania kont wybranych celów. Łatwe odzyskiwanie haseł do kont większości sieci społecznościowych i zdalne sterowanie smartfonami. Hakowanie kont na Facebooku, Reddicie, Instagramie i Twitterze. Usuwanie rejestrów karnych, zwiększanie wyników kredytowych, zmiana oceny w szkole, śledzenie lokalizacji na żywo itp.
      Pełny pakiet: dostęp do urządzeń i kont osobistych lub firmowych oraz znajdowanie niezbędnych danych. Hakowanie serwerów internetowych, serwerów gier lub innej infrastruktury internetowej. Szpiegostwo przemysłowe, uzyskiwanie prywatnych informacji od kogoś. Nie mamy żadnych ograniczeń ani limitów co do rodzaju oferowanych przez nas prac i usług!

• Dodaj nową pozycję...
v