Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, pacjent massey ferguson 3070, kupiony traktor kilka lat temu i po pewnym czasie używania padła pompa paliwowa, okazało się że zatarta glowiczka i urwany wałek w pompie, zmiana glowiczki niby wszystko ok, lecz po zmianie glowiczki traktor stracił mocy trochę bo przed awarią potrafił ciągnąć 2 przyczepy 4,5 tonowe na podwójnych bortach pełne wysłodków i dawał radę 4 biegiem tym szybszym, po awarii trzeba było redukować nawet 2-3 biegi, był spokój na jakieś 4 lata później powtórka taka sama, wymiana u innego pompiarza, tu u mnie na miejscu, moc taka sama jak po pierwszej awarii, pojeździl traktor koło 2 lat, dalej to samo było, pojechałem do tego pompiarza z pierwszej awarii, założył większą glowiczke, inny traktor, robił robotę jak durny, porwał to może koło miesiąc dwa i dalej glowiczka urwana, pompa oddana, do pompiarza tu na miejscu bo do tego pierwszego mam daleko koło 300km, nawet już pożyczyłem używaną pompę od znajomego, taką samą, na niej trochę jeździł dłużej ale to samo się robiło, już nie liczę ile razy padły te pompy, tydzień temu padła pompa ale teraz padły rolki od napędu glowiczki teraz po tych naprawach to nawet muszę odpowietrzac pompę paliwową bo inaczej nie zapali, a pompy padają od tak same z siebie, zgasisz traktor później chcesz odpalić i już po pompie, bak wyczyszczony, pompka wymieniona,ta z drugiej strony silnika, wtryski ok, założony nawet dodatkowy filtr przy pompce tej małej, niby mówił pompiarza że paliwo, ale samochód jeździ ok na tym samym paliwie, rozrzad dobrze ustawiony, ma ktoś jakieś pomysły może, bo mi głowa już wysiada od tego

Opublikowano

Może problem jest w napędzie pompy a nie samej pompie . Dostań sie do kół zębatych, podejrzewam że jest problem z kołem napędowym pompy.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukbold napisał:

to kup inna pompę, bo może mieć wadę o ile faktycznie masz pewne paliwo

Jeśli próbował na innej pompie i byli to samo, to obstawial bym jak kolega wyżej napęd pompy 

Opublikowano

Nie wiem co ma napęd pompy do jej padnięcia ale opowiem swój przypadek. W zeszłym roku posadziłem chyba 2 pompy bo jedna była za słaba nie miał kopa ciągnik pojechałem na szrot wyjąłem pompę założyłem lux maszyna pojeździłem w robocie padła zajechałem do zakładu co jest? chu... paliwo z wodą nie ma smarowania i głowiczka się ukręca(powiedział majster) poszła na wymianę dali drugą muł, zawiozłem z powrotem zwiększyli dawkę zaczął chodzić lepiej ale dymił założyłem ponownie pierwszą którą miałem a tę zawiozłem ponownie by zmniejszyć dawkę po pewnym czasie padła i ta która była jako pierwsza i słaba to założyłem tę po przestawieniu dawki i było w miarę ok ale przy okazji okazało się że silnik nadaje się do remontu niektórzy wiedzą jaka była historia z silnikiem ale mniejsza o to. Ogólnie jak był słaby motor padały pompy teraz jak jest już pomad 300h po remoncie i robił już przy orce i gruberze pompa nie padła czego można by się spodziewać było przed remontem. Temat paliwa był by dla mnie nie jasny gdyby na nim jeździł tylko ciągnik i pompa padała od niego ale jeździ na nim mercator(perkins), ciężarówka mercedes audi i volkswagen i żadne nie ma problemu tylko miał mój traktor to chyba trochę nie halo. Więc przyczyna może tkwić też gdzie inaczej nie w napędzie

Opublikowano

Na pewno problem nie leży w samej pompie tylko po za nią. Każda opcje trzeba sprawdzić . Jakieś luzy ,wibracje czy nie osiowość napędu pompy może przenosić sie na sama pompę. Można jeszcze sprawdzić czy zaworek zwrotny trzyma prawidłowe ciśnienie i dla pewności że nie ciągnie nigdzie powietrza do paliwa wymienił bym wszystkie przewody doprowadzające paliwo od samego zbiornika .

Opublikowano

ja mialem tak w mfie tyle ze po odpaleniu zaraz sie ukrecala pompa. Wszyscy paliwo itp. a prawda lezy w napedzie pompy.

zdejmij dekiel rozrzadu i bedziesz mial tryb posredni co napedza pompe. Odkrec zebatke pompy i potem sprawdz czy masz luz na tym kole posrednik a znajac zycie bedzie.... Sciagasz to kolo i jest tam tuleja miedzjana, kupujesz nowa w serwisie za 50 zl ale bedzie surowa i dajesz do tokarza aby ci spasowal z kolem i tą podstawą na ktorej jest tulejka tak aby krecilo sie kolo zebate i uwierz ze przeatawnie zacierac pompe. Ja robilem pompe 4 razy i nikt nic nie wiedzial czemu a uklad paliwowy wyciaglem caly z ciagnika i odpalalem z banki i paliwo zawsze inne.

• Like 1
Opublikowano

ewolwenta zęba aby to zmniejszać ale zawsze w przekładniach jest siła pasożyt co rozpycha zęby. Jak jest luz na łożysku to przenosi się ona dalej i klops. To też bywa problem pomp hydraulicznych napędzsnych trybem a najbardziej chyba znany jest w dyfrach. Ale to szczelinomierz przy montażu i żyli długo i szczęśliwie... Jedynie efekt słabnięcia ciągnika pcha w kierunku innym.