Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Planuję kupić agregat talerzowy 2,5m do Zetora Proximy 85 (82KM). 

Do wyboru mam: 

1. Tolmet Simply 2,5
  2. Euromasz 2,5
  3. Janpol 2,5 

Janpol jest tańszy o 2400 od pozostałych. Janpol ma pisty obsługowe i polskie talerze. Simply tależe bezobsługowe i jest cięższa o 150 kg od Janpol. Wał wszędzie rurowy. 

Co byście wybrali i dlaczego?  Zienie gliniaste w większości. 

Muszę coś wybrać w tym tygodniu. Wizualnie podoba mi się najbardziej Tolmet. Janpol kusi ceną, ale boję się tych piast. 

Opublikowano

Mogę Ci polecić tolmeta ale zastanów się nad modelem astat, spokojnie sobie z nim poradzi na 2,5m. Większe talerze i cięższy robi super robotę. 

Opublikowano

My do proximy 80 kupiliśmy 2,5m tolmet simply i jesteśmy zadowoleni. Chociaż jak trafi się dużo słomy to i tak jej nie wymiesza i zapychać próbuje.

Opublikowano

Agregat firmy Janpol jest tańszy ,ponieważ jest wykonany ze słabszych materiałów .Porównaj sobie tylko wykonanie tylnego wału rurowego z wałami innych producentów.Znam przypadek rozerwania ramy w okresie gwarancyjnym , a producent ociągał się z naprawą .Zwróć też uwagę na rozstaw talerzy , jak większy mniej się zapycha , ale za to środek ciężkości odsuwa się bardziej od ciągnika .Tolmet jest dobry , ale rozstaw talerzy ma 65 cm . Ja użytkuje agregat firmy Rolex przy rozstawie talerzy 75 cm , jestem z niego zadowolony . Przy ciągniku 85 KM , siewu będziesz mógł dokonywać tylko z lekkim siewnikiem zbożowym i małą ilością ziarna.U

Opublikowano

Odemnie kolega podpinal do proximy 6441 astata na talerzach 560 i wale strunowym i mówił że nic się nie działo z traktorem i szedł. 

Opublikowano
14 godzin temu, michal009 napisał:

Planuję kupić agregat talerzowy 2,5m do Zetora Proximy 85 (82KM). 

Do wyboru mam: 

1. Tolmet Simply 2,5
  2. Euromasz 2,5
  3. Janpol 2,5 

Janpol jest tańszy o 2400 od pozostałych. Janpol ma pisty obsługowe i polskie talerze. Simply tależe bezobsługowe i jest cięższa o 150 kg od Janpol. Wał wszędzie rurowy. 

Co byście wybrali i dlaczego?  Zienie gliniaste w większości. 

Muszę coś wybrać w tym tygodniu. Wizualnie podoba mi się najbardziej Tolmet. Janpol kusi ceną, ale boję się tych piast. 

jakie ceny brutto proponowali za wymienione wyżej sprzęty?

Opublikowano (edytowane)

zastanów się kolego nad wersją 3m. Ja mam 3m z packerem na talerzach 560 i nh td 5.85 (czyli praktycznie to samo co Twoja Proxima) radzi sobie świetnie z samym agregatem. A do siewnika nawet 2,5 będzie trochę ciężkawy, chyba że jakiś lżejszy wał zamontować ale siewnik trzeba by jakoś nabudować, bo nadal tego nie widzę.... poznaniak z zasypem to jakieś 550-600kg, a to przecież jeden z lżejszych siewników.

Te pół metra przy uprawie to sporo szerzej, mniej przejazdów po polu i zawsze można jakieś lekkie brony czy wał strunowy jeszcze uczepić na hydropacku. Ciągnik spokojnie uciągnie 3m a cena agregatu niewiele większa.

Mi udało się kupić używkę Agromasza, ale rozglądałem się także za nowymi i Janpol oraz Strumyk najbardziej przypadły mi do gustu. Tolmet może i solidniejszy ale jakieś 20-30% droższy. Euromasz jakoś gorzej się prezentował od Janpola, Ale znów bogatsza oferta wałów u Euromasza. Bo rurowy na gliniaste ziemie to szkoda brać. U mnie też ciężkie iły i gliny i miałem brać daszkowy lub sprężynowy na te ziemie, no ale trafił się packer...

Na pewno warto dopłacić za większe talerze, piasty bezobsługowe i oczywiście hydropack.

Edytowane przez Kamilmkm
Opublikowano (edytowane)

Te agregaty robią robotę przy dużej prędkości , więc z automatu odrzuciłbym te 3m. A z pakerem to już w ogóle ciągnik po d*pie dostanie w transporcie.

W agromaszu 2,5 i 2,7m to ta sama rama tylko po 1 talerzu więcej. Mam 2,7 i case jx70.  Ziemię lekkie w uprawie. O dużej prędkości roboczej można zapomnieć. Wychodzi około 7km/h.

W suchej glinie te agregaty będą tylko skrobać na 3cm.

W tym roku zaczepiłem poznaniaka na hydropak i jeżdżę z zawieszonym siewnikiem jako dociążenie i większym ciągnikiem. Skończył się problem skrobania po wierzchu.

Podsumowując to te agregaty mają za mały stosunek masy do szerokości roboczej co szczególnie w tym roku się uwidacznia przy suszy i olbrzymiej ilości resztek pożniwnych.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Dzięki wielkie za wszelkie podpowiedzi. Zamówiony Tolmet Simply 2,5m na talerzach fi 510 z wałem rurowym. Ma być na dniach.  Stwierdziłem, że Astat może być za ciężki do mojego ciągnika, a Hydropak jest mi nie potrzebny (w planach agregat z hydropakiem). Poza tym Astat ma talerze 560, a tam jest potrzebna większa prędkość. Jak robiłem testy to 2,5 metra ciągałem około 8 km/h na 2 szosowej, a na 3 już nie miał lekko.  3m odrzucam, ponieważ w mojej okolicy są spore górki, a juz posiadam pola, gdzie c-330 nie szło orać. 😁

Opublikowano

Już po testach, więc podzielę się wrażeniami na zamknięcie tematu. 

Simply do Zetrora Proximy jest ok.  Wziąłem 250 i jest ok. Jeżeli chodzi o uciąg, to Zetor ma z nią lekko (Brona nie prowadzi ciągnika, tylko za nim grzecznie idzie). Natomiast waga już taka lekka nie jest. Jak się olej rozgrzeje to trzeba lekko przy gazować, żeby podnieść. U mnie na roztoczu jest sporo górek i pod górki Zetor już ma z nią co robić. 

Tak samo, jak przejeżdża się przez miedzę, to potrafi przednie koła lekko podnieść, a na przodzie ma założone obciążenia ponad 500 kg. 

Co do wydajności, to u mnie wychodzi 40minut na hektar ścierniska (3 bieg), a ugory itp 55 minut (2 bieg i 4x4). 

Pewnie dał by sobie radę na spokojnie radę z większą, ale przy podnoszeniu już by był problem.