Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Planuję wykonać zabieg zwalczania mszyc preparatem Bi czy można zmieszać z nim odżywkę +mocznik zawsze robiłem te zabiegi oddzielnie ale teraz buraki są duże i było by taniej.

Bi nie ma rejestracji w burakach. Lepiej dać Danadim (ta sama substancja aktywna, a ponieważ ma rejestrację w burakach będzie Ci wszystko grało w papierach). Jeśli tą Twoją odżywkę można mieszać z mocznikiem, to można też do tej mieszaniny dorzucić coś na mszyce ;)

Opublikowano

Kilka lat wstecz na etykiecie Bi była rejestracja na buraki cukrowe a mszyca myślę ze się nie obrazi ze ją poczestuję nie rejestrowanym środkiem a i papier wszystko przyjmie :) a tak na poważnie to mam wolną butelkę Bi i niechcę wydawać kasy na inny środek.Dzięki za odpowiedz i Pozdrawiam.

Opublikowano

Panowie, jak jest wasza opinia na temat zwalczania przytulii czepnej przez nowy Betanal Max Pro. U siebie w tym roku zastosowałem dawkę 3x 1,25 l (gleba klasy IV) i widzę, że jest to trochę za mało. W przyszłym roku trzeba będzie stosować 1,35-1,40 l/ha Z innymi gatunkami w tej dawce nie jest źle.

Pozdrawiam.

Opublikowano

wydaje mi się ,że to zależy od rejonu ,u siebie pryskam na chwościka - ostatnie dni lipca lub początek sierpnia ,jeśli jest potrzeba to drugi zabieg w połowie września lub pod koniec,buraki kopię przeważnie w listopadzie

Opublikowano

w dużej mierze wszystko uzależnione jest od pogody...... i według mnie duże znaczenie ma tez to ile na danej wiosce osób sieje buraków i jakie prowadzą zmianowanie... bo wiadomo, jak sąsiad obok ma buraki.... teraz wszyscy kopia 6 rzędowymi kombajnami naleci trochę liści ściętych i od razu większe nasilenie chorób,,,,,

Opublikowano

Dziś byłem na dniach otwartych w ODR Końskowola. Oczywiście oglądałem poletka z burakami. 10 odmian ale tylko z Sygenty. Całość pola pryskana 2 razy Betanalem Max Pro. Z przodu od strony zwiedzających buraczki czyste jak bajka, ale Od tyłu pola porażka!!! Chwastów wielkie mnóstwo. Głównie komosa, rumiany i przytulia. Pytałem przedstawiciela Sygenty co się stało. Przyznał, że środek nie zadziałał tak jak powinien i jest straszne zachwaszczenie wtórne. Od strony publiczności były po prostu opielone ręcznie....

Opublikowano (edytowane)

jest wtórne zachwaszczenie ponieważ cały maj były upały,,,,, i większość środków nie zadziałało dobrze......a zawarty w betanalu max pro lenacyl który miał chornić przed wtórnym zachwaszczeniem widocznie nie podziałał przez susze..... ja dawałem 3 razy torrero i tez młodego chwastu było od zajeb.....nia i trza było hakać....

dodam, że pole w kwietniu, maju było wyczyszczone w 95% a teraz w czerwcu masakra

Edytowane przez 1piotr1
Opublikowano (edytowane)

U mnie narazie czysto gdzieś tam komosy się przebijają ale to normalne, betanalem pryskałem 2 razy, burak jest do kolana więc dla większości chwastów już za późno.

Edytowane przez lukaczmarek
Opublikowano

ludzie czego wy się spodziewacie po Betanal Max Pro ,popatrzcie na zawartość substancji czynnych jak zostało bardzo obcięte,sam się nadziałem na to badziewie i musiałem się ratować innymi herbicydami wyszło mnie to baaaaardzo drogo w tym roku,przedtem jak dałem kemifam +kemiron+buracyl nie było żadnego zachwaszczenia wtórnego chwasty się kłaniały taki zestaw golił nie miłosiernie nie wspomnę już jak dołożyłem czasem do tego metamitronu,niestety coś za coś,zrobili niesamowite dziadostwo

Opublikowano

A u nas poszło tak:

- 8 dni po siewie jakiś randap, jeśli sie nie myle to gallup

- były nierównomierne wschody więc pierwszym razem poszedł betanal maxx 0,7l puki liścienie chwastów bo było do groma

- drugim razem 1l żeby nie szaleć bo naprawde były nierówne wschody

- trzeci raz 1,25 plus na części lontrel ale nie pamietam dawki.

2-liścienne opanowane w miare mamy

Jednoliścienne przy trzecim zabiegu niszczyliśmy Agilem i kilka dni temu poszedł jeszcze Labrador na gorszych kawałkach.

Po tym wszystkim powinno być w porządku. Jedynie na jednym kawałku skrzyp jest troche mimo że na zamarzniętą ziemie poszło wapno 92% tlenków szybko działające w dawce ok 700kg/ha.

Ziemia uprawiona pierwszy raz bezorkowo zruszając na z 25sm a mieszając na 12cm dlatego nawał chwastów.

Opublikowano

przed wschodami buraków daję oprysk rofosat,klinik itp.

na pierwszy zabieg szedł kemifam 1L + kemiron 0,2 L

drugi zabieg kemifam 1L + kemiron 0,2 L +1L goltix

trzeci zabieg kemifam 1L + kemiron 0,2 L+ buracyl lub venzar 0,25 kg (czasem dawałem 1L lub 2L goltixu)jeśli był problem z rdestami i szarłatem

czwarty jeśli zachodziła potrzeba to buracyl lub venzar 0,25 kg na zachwaszczenie wtórne lubi się pojawić żółtlica drobnokwiatowa na działka bardzo nisko położonych gdzie jest dużo wilgoci

Opublikowano (edytowane)

Stosujecie sam betanal i dziwicie się że macie chwasty

Ja robię tak

1 zabieg 14dni po siewie betanal max 1L goltix 0.7 kemiron 0.7

i tak 3 zabiegi w sumie co 10 dni

a na koniec żeby nie mieć zachwaszczenia wtórnego 0.3 venzaru + safari 0.2

buraki czyste jak łza i na jednoliścienne Agil 1L

Edytowane przez lukaszbor
Opublikowano

Byłem dzisiaj na dniech pola w KWS i na burakach wcale nie był stosowany żaden betanal.

Pytanie czy nie były robione ręcznie.

Ja betanal pro max stosowałem do pierwszego zabiegu, ale nie bardzo zadowolony z niego jestem.

Potem kemiron, kemifarm, saferi i wenzar.Żałuję że nie dodałem lontrelu, bo trochę rumianku wyszło.

Opublikowano

więdną mi liście w buraku cukrowym jak myślicie co to może być?? jak wyglądają wasze plantacje i mam pytanie jak u was z chwastami pojawiły się jakieś?