Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Bananek napisał:

a, przede mna w kolejce stalo z 10 osob. prawie kazdy mial wypelniony przez odr. pytam ile to kosztuje to jeden powiedzial 30zl, drugi 40, a jeden: "a ja dal 50". rozumiecie to? 50pln za przepisanie danych z jednej tabelki do drugiej. i razy 200 wnioskow to lepiej samemu usiasc i tam im powypelniac. to lepszy zarobek niz te cale suszowe.

No to na co czekasz , bierz stolik i przed agencja otwieraj biznes 😁

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Wniosek złożony o 9:20, w kolejce od 8:10, 

@marulekk o której byłeś?

Potem jeszcze przyczepę przerejestrowałem to promocje w lidlu szukał i teraz przyjechał.

A to wcxesniej bo ok 8 juz zalatwionym byl

Opublikowano

To mało ludzi musiało być, ja byłem 23, a jak wychodziłem to z 6 m kolejka na dworze stała.

Tak być nie powinno, przynajmniej połowa stanowisk powinna tylko obsługiwać wypełnione a 2 połowa pomagać wypełniać, a nie zajdxie z protokołem we wniosku imię i nazwisko i reszte wypełniają razem. 

No ale już z głowy.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Bananek napisał:

a, przede mna w kolejce stalo z 10 osob. prawie kazdy mial wypelniony przez odr. pytam ile to kosztuje to jeden powiedzial 30zl, drugi 40, a jeden: "a ja dal 50". rozumiecie to? 50pln za przepisanie danych z jednej tabelki do drugiej. i razy 200 wnioskow to lepiej samemu usiasc i tam im powypelniac. to lepszy zarobek niz te cale suszowe.

Ciekawe jak to jest rozliczane u nich, co dają im co łaska czy jak temu kto wypełniał te 30, 40 czy 50 zł. I co ta kasa leci na konto ODR czy może jakiś tam sobie siedzi w godzinach pracy wypełnia kasę ładuje w kielnie i jeszcze do tego pensja :) Dają za wypełnienie jakiś kwit?

Opublikowano

hm dzwoniłem wczoraj do gminy czy są juz wnioski od wojewody odpowiedzieli że są dziś bylem odebrać i dowiedzialem sie że tym co maja poniżej 30% z całego gospodarstwa wojewoda nie podpisuje tylko z takim protokołem wyszedł z gminy ma byc złożony wniosek do arimr prawda to ? a i mam pewne info że ci którzy będą mieli wyplacana pomoc z de minimis to w tym roku nawet nie ma co sie łudzić bo w lutym było wykorzystane w 94%

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tak być nie powinno, przynajmniej połowa stanowisk powinna tylko obsługiwać wypełnione a 2 połowa pomagać wypełniać, a nie zajdxie z protokołem we wniosku imię i nazwisko i reszte wypełniają razem.

No wiesz tam oni nie są od wypełniania tylko od przyjmowania, mogą sprawdzić czy błędów nie ma jak przyjmują. Od wypełniania jest petent lub inne instutucje 

Opublikowano

Do głowy mi przychodzą 3 myśli: 1. Albo rolnicy są bogaci, 2. Albo rolnicy są leniwi, 3. Albo są za głupi Żeby wypełnić sobie tak prosty wniosek i płacić za to 😲 Od początku istnienia dopłat od 2004 roku wnioski o dopłaty bezpośrednie wypełniam sam, teraz to Jeszce prostsze jest przez neta, wnioski na materiał siewny sam, wniosek na młodego Rolnika sam. Co w tym trudnego? Każdy do szkoły chodził i chyba umie czytac i pisać? Do każdego wniosku jest zawsze instrukcja i wyjaśnienie co gdzie wpisać należy i dlaczego

• Like 2
Opublikowano

U mnie w gminie wnioski suszowe złożyło 22 rolników.. Czemu tak mało? Bo wg wojewody czy tam jakiegoś IUNG w mojej gminie susza wystąpiła tylko w uprawie kukurydzy i tylko tej zasianej na V i VI klasie.. A w TVP pie...lą, że pomoc dostaną wszyscy rolnicy..

Opublikowano
turtojs napisał:

Do głowy mi przychodzą 3 myśli: 1. Albo rolnicy są bogaci, 2. Albo rolnicy są leniwi, 3. Albo są za głupi Żeby wypełnić sobie tak prosty wniosek i płacić za to 😲 Od początku istnienia dopłat od 2004 roku wnioski o dopłaty bezpośrednie wypełniam sam, teraz to Jeszce prostsze jest przez neta, wnioski na materiał siewny sam, wniosek na młodego Rolnika sam. Co w tym trudnego? Każdy do szkoły chodził i chyba umie czytac i pisać? Do każdego wniosku jest zawsze instrukcja i wyjaśnienie co gdzie wpisać należy i dlaczego

Nie każdy ma czas sobie głowę zawracac, a 30-50zl to nie pieniądz

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Wniosek złożony o 9:20, w kolejce od 8:10, 

Potem jeszcze przyczepę przerejestrowałem to promocje w lidlu szukał i teraz przyjechał.

Rano jest zawsze wiele osób, ja zaszedłem złożyć to byłem jako 2 w kolejce, o 14:10 a o 14:15 już po wszystkim. Masz już pieniądze na koncie ? ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

No u nas pomagali, widać im lotto czy przyjmą 100 czy 150 wnioski, aby godziny płyneły i aby do 15:00 a i tak jedna zapłata.

Lepiej tylko sprawdzać i przybijać pieczątki na gotowym niż pomagać nygusom w kserowaniu, wypełnianiu i jeszcze niejednemu trzeba wniosek wydrukować. Gdyby nie wybory, to by takiego eldorado w Agencjach nie było i słusznie, bo ludzie są strasznie roszczeniowi i chcą, żeby im wszystko zrobić. Nie chce im się nawet SPRÓBOWAĆ zrobić to samemu.

50 minut temu, bronek napisał:

U mnie w gminie wnioski suszowe złożyło 22 rolników.. Czemu tak mało? Bo wg wojewody czy tam jakiegoś IUNG w mojej gminie susza wystąpiła tylko w uprawie kukurydzy i tylko tej zasianej na V i VI klasie.. A w TVP pie...lą, że pomoc dostaną wszyscy rolnicy..

Wychodzi na to, że przynajmniej w części Twojej gminy suszy nie było. U nas mocno zaniżali niedobór wody, a załapaliśmy się nawet na buraki.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mds212 no to to jest lenistwo, bo nie gadaj że w ciągu 29 dni nie znajdziesz 1,5 godziny czasu na przeanalizowanie i wypełnienie? Ale czas jechać zawieść do odr i odebrać albo poczekać aż wypełnia to jest?

Apropo kolejek to zawsze się jedzie po południu między 12-14 godz i wtedy nie ma kolejek. Dużo rolnikow ma jakieś stare nawyki żeby być wcześnie rano to załatwia szybko i co dupa, z reguły zawsze kolejki a po południu luz. Ja nie wiem co to znaczy w kolejce czekać w agencji dłużej niż 20 min

Opublikowano
Roki212 napisał:

Ciekawe jak to jest rozliczane u nich, co dają im co łaska czy jak temu kto wypełniał te 30, 40 czy 50 zł. I co ta kasa leci na konto ODR czy może jakiś tam sobie siedzi w godzinach pracy wypełnia kasę ładuje w kielnie i jeszcze do tego pensja  Dają za wypełnienie jakiś kwit?

tez zapytalem czy daja jakis paragon czy cos to goscie sie tylko zasmiali ;)

Opublikowano

Ja akurat sam wypelniam wszystko ale rozumiem tez osoby co tego niue robia i to nawet nie chodzi o czas ale zawracanie sobie glowy, idzie do odr placi jakies tam drobniaki odbiera zanosi do agencji i po problemie.

Opublikowano
marulekk napisał:

No to na co czekasz , bierz stolik i przed agencja otwieraj biznes 😁

jakbym mieszkal gdzies blizej agencji to bym tak zrobil. albo stanal z autem pod arimr i w nim wypelnial. ale znajac moje szczescie to zaraz bynie zgarnela policja lub urzad skarbowy.

Opublikowano
mds212 napisał:

Ja akurat sam wypelniam wszystko ale rozumiem tez osoby co tego niue robia i to nawet nie chodzi o czas ale zawracanie sobie glowy, idzie do odr placi jakies tam drobniaki odbiera zanosi do agencji i po problemie.

spoko, tylko dzis ze dwoch przede mna na pytanie: dlaczego Pan to tu wpisal odpowiadali: ja nie wiem, to nie ja robil. no to kur...a, place te 40zl (dla mnie to nie grosze, to srednie zakupy na kolacje dla mojej rodziny) a zle/nieprawidlowo wypelniony wniosek. to chyba cos tu nie halo.

Opublikowano
3 godziny temu, bronek napisał:

Pamiętaj że żyjesz w kraju propagandy także nie dziw się.

• Like 1
Opublikowano

Nigdzie nie mowili ze dostana wszyscy. Tylko CI u ktorych byla susza. Dostac chcieliby wszyscy a polowa na af pisala o plonach pszenicy 8-10t a teraz pierwsi w kolejce z wniioskami i placz ze nie dostana xDD

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

ja byłem 23

Czyli nie pojechałeś o 22 ? :(