Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, witejus napisał:

a to gdzie taka taniocha?

To chyba nigdy nie ubezpieczałeś jeśli nie wiesz jak jest obliczana stawka...

Możesz zapłacić i ze 200 zł a możesz i 20zł/ha. Wszystko zależy na ile sobie ubezpieczysz i od ilu ryzyk.

Wpiszesz plon 2t/ha cena 400zł tylko od ognia składka mała, wpiszesz 10t/ha cena 850zł od wszystkich ryzyk to pewnie i pod 200zł/ha dobije.

14 godzin temu, jasiuhonda napisał:

Ani muzgow ani mózgów już nie mają wypaliło wszystko. 

Zrobiłeś błąd popraw i nie pajacuj.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

To chyba nigdy nie ubezpieczałeś jeśli nie wiesz jak jest obliczana stawka...

ubezpieczam wszystko od dawna i wiem o tym co dalej piszesz tylko jeszcze w każdej firmie jest inna cena za hektar

przy tych samych warunkach i stąd to pytanie

Opublikowano

Nigdy tego nie sprawdzałem, w concordi ubezpieczam.

to mówicie że jakieś duże różnice mogą być po między firmami? Raczej wątpię.

Opublikowano

a ja nigdy nie ubezpieczalem il na wiosne miałem zamiar ale mądrzejsi rodzice odradzili mi bo uja ci dadzą. ... a teraz tak sobie mysle przecież to odszkodowanie nie bierze sie z nikad tylko ze składek jak firma musi wiecej wypłacać to automatycznie skladki w górę + wynagrodzenie wszelkiej masci agentów i biurokratow

Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

Ja podałem kukurydzę 15ton po 40zł - gradobicie - składka 26,58zł/ha

pszenica 6ton po 70zł -ujemne skutki przezimowania 28,90zł/ha 

Stąd taka niska składka , skoro ubezpieczyłes , na ok 10 % ceny rynkowej . 

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Nigdy tego nie sprawdzałem, w concordi ubezpieczam.

to mówicie że jakieś duże różnice mogą być po między firmami? Raczej wątpię.

ja też w concordi ale pytałem to ceny są różne a i podejście likwidatorów do tematu też rożnorodne

Opublikowano

A ja ubezpieczyłem od gradu 11ha (zboża) za 148zł... poziom ubezpieczenia 50% upraw spełniony, Może ktoś lepiej poinformowany... w ubiegłym roku było dwa zakresy stawek od 30 do 69% i od 70 wzwyż... a teraz wszedzie piszą ze ma być powyżej 70 (wyższa stawka) oraz powyżej 30% i nieprzekraczającymi 70%, Czyli czy bedzie dopłata przy 30% oraz jaka stawka przy stracie 70%?? Czyżby próba zaoszczędzenia czy małoprecyzjność w wypowiedzi?

Opublikowano (edytowane)

PANOWIE A jak to wyglada jeśli ktoś ma np 25 ha łąk i 30 ha ornego. Czy żeby spełnić 50% to laki też musza  być ubezpieczone?

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

Może grunty za dobre, u nas na 5 klasie się należało a na 4b już nie. Ja i tak na kukurydzę nie składałem bo za ładna żeby dali 30% lub więcej. 5 klasy na której była kukurydza to może było max 30arow z pola 4ha to nie było sensu skladac.

Opublikowano
Czyli kolegom po 70% i więcej, a reszta niech się buja, powinno być szacowanie po zdjęciach satelitarnych albo wszystkich w VAT, wiadomo kto ile włożył, ile nakosil i wtedy można uczciwie szacowac straty, a nie jeden ani grama nawozu i 70%, a drugi nawożenie i pełna ochrona i 30%, a deszcz niby taki sam...