Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, drobny napisał:

Dzisiaj gadałem z gościem z agencji to mówił ze już nie mają kasy na pomoc publiczną twierdzi że od kwietnia będa dalej wypłacać 😐

To by się zgadzało, przed majowymi na prezydenta wypłacą w ciągu tygodnia.

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano

Pismo w sprawie nie załatwienia sprawy w terminie.

Decyzja do 30,01,2020 

Dopłat narazie też brak.

Opublikowano
17 godzin temu, leszek1000 napisał:

Mama na pis głosowała ale teraz krzyczy złodzieje złodzieje 

Ja też głosował ,kasy  brak Ale ch*j tam kiedyś wypłacą i zawsze się przyda . 

Tylko dziwi mnie trochę dlaczego wszyscy wyglądają tych groszy z suszowego jak boskiego zamiłowania 😏

Opublikowano

Wyglądają bo w tamtym roku nie składali.

No i zaliczka dopłat przyszła.

Opublikowano
Dnia 6.11.2019 o 19:55, karino25 napisał:

A dostałeś też odszkodowanie z PZU czy tam innej cholery? Jakiś rzeczoznawca, oględziny z ich strony? Czy taki protokół z urzędu gminy wystarczy im?

za susze nie bo nie mogę wykupić ubezpieczenia ale za grad dostałam w 2017

Opublikowano

Ludzie wyglądają za tymi groszami z suszowego bo jeżeli kogoś na prawdę ta susza konkretnie dotknęła, a nie tylko na protokole to każdy grosz się przyda. W moim rejonie np. większość upraw pod kreska. Zresztą jedni wypłata w 3 dni przed wyborami, a reszta po kilku miesiącach? Pomijam fakt przetrzymywania protokołów przez wojewodę przez 2 miesiące. 

Opublikowano (edytowane)

To co gminy szacowały to rzekomo wytyczne wojewody. Przykładowo na mazowszu szacowali wszystko a na mazurach tylko kukurydzę wg INUG. Są rolnicy, którzy mają częściowo łąki na mazowszu i tam suszowe dostaną a na mazurach, gdzie jest gospodarstwo i większość ziemi nie dostaną nic. Od nas petycje pisali i gówno to dało. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

tak, to prawda. To wojewoda o wszystkim decyduje w tym całym szacowaniu. Gminy nie mają nic do powiedzenia. Komisja szacująca jest ciałem kolegialnym powoływanym przez wojewodę ( pomimo że w jej składzie jest przedstawiciel gminy), ODR-y, które później sprawdzają protokoły odsyłane do nich przez wojewodę są podległe wojewodzie. I każdy zasłania się niewiedzą w sprawach rolnych, mimo że pracuje bądź w wydziale mającym w nazwie ,,rolnictwa" bądź w instytucjach mających w nazwie ,,doradztwa rolnego". O  SMRS IUNG w tych instytucjach i wydziałach to nawet pojęcia nie mają:) Tak przynajmniej jest na Podlasiu

Edytowane przez sadsadgreylife
Opublikowano

U nas na protokoły od wojewody jeszcze czekamy.

Poza tym podział na gminy to bez sensu jest. Miałem rzepak w dwóch gminach w jednej susza w drugiej nie ale tam gdzie była susza to mi lepiej sypał. Kolega miał jeszcze lepie bo pola za sobą graniczyły.

Opublikowano
sadsadgreylife napisał:

tak, to prawda. To wojewoda o wszystkim decyduje w tym całym szacowaniu. Gminy nie mają nic do powiedzenia. Komisja szacująca jest ciałem kolegialnym powoływanym przez wojewodę ( pomimo że w jej składzie jest przedstawiciel gminy), ODR-y, które później sprawdzają protokoły odsyłane do nich przez wojewodę są podległe wojewodzie. I każdy zasłania się niewiedzą w sprawach rolnych, mimo że pracuje bądź w wydziale mającym w nazwie ,,rolnictwa" bądź w instytucjach mających w nazwie ,,doradztwa rolnego". O  SMRS IUNG w tych instytucjach i wydziałach to nawet pojęcia nie mają:) Tak przynajmniej jest na Podlasiu

widzisz a u nas w gminie szacuje pracownik urzędu gminy plus plus członek izby rolniczej, w zeszłym roku szacował własnie pracownik w z gminy i z odru i były takie machloje że szok robione jeden sąsiad od drugiego miał straty wyższe o 50%

Opublikowano

A u nas było 2 z gminy jeden z odr i jedna z izby. Ten z odr-u najbardziej opier...ł na szacowaniu jakby to z jego kieszeni mieli płacić. I tak wuj to dało. Z 5,9% 30 nie zrobi przy hodowli.

Opublikowano

Termin składania wniosków o pomoc suszową ma być przedłużony do 29 listopada 2019 r-  informacja z Departamntu Finansów MRiRW (jeszcze oficjalnie niepotwierdzona)

Następne wypłaty pomocy suszowej najwcześniej od stycznia 2020. Informacja od jednego z Naczelników BP ARiMR.

Enjoy!:)

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 10.11.2019 o 09:56, driver24 napisał:

Ludzie wyglądają za tymi groszami z suszowego bo jeżeli kogoś na prawdę ta susza konkretnie dotknęła, a nie tylko na protokole to każdy grosz się przyda. W moim rejonie np. większość upraw pod kreska. Zresztą jedni wypłata w 3 dni przed wyborami, a reszta po kilku miesiącach? Pomijam fakt przetrzymywania protokołów przez wojewodę przez 2 miesiące. 

w zeszłym roku pieniądze dostałam w marcu. W tym roku już w październiku pójdą na zakup paszy dla bydła. Ten kto ma tylko produkcje roślinna to może sobie pozwolić na wydawanie kasy na głupoty.

Opublikowano

Ja rok temu nie składałem w tym złożyłem. Będzie z 900 zł to może przed wyborami wypłacą a na paszę trzeba wydać z 15 tys, ale kogo to obchodzi w udzędach? Żałuję, że wyciągnąłem łapy po tę jałmużnę.

Opublikowano
Dnia 10.11.2019 o 20:58, Thomas2135 napisał:

A u nas było 2 z gminy jeden z odr i jedna z izby. Ten z odr-u najbardziej opier...ł na szacowaniu jakby to z jego kieszeni mieli płacić. I tak wuj to dało. Z 5,9% 30 nie zrobi przy hodowli.

u was tylko kuku szacowali? Dużo miałeś strat w niej i ile ha? Ubezpieczona była? 

Opublikowano
lukasiasty napisał:

Witam Gdzie się udać by uzyskać i formację o uzyskanej pomocy de minimis w poprzednich latach?Decyzji nie mam A do wniosku suszonego te informacje potrzebne.Ppzdrawiam

Dla mnie w Agencji takich informacji udzielili...

Opublikowano

Przyszło pisemko z agencji ze szusowe mają zapłacić do 31,03.2020