Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Bananek Jakie 100% do łąk ? nie miałem nic ubezpieczonego, mam 15 ornych i 12 tuzów, posiadam powyżej 0,3 djp więc w tuzach powinno być podwójnie. Zbóż nie szacowali bo po żniwach, QQ bez ubezpieczenia 250 zł, też rozumiałem do tej pory że za łąki będzie 500 pomiędzy 30-70 % bo jest powyżej 0,3 i nie dotyczy ubezpieczenia, dzisiaj przelew i rozczarowanie bo równo 3 tyś mniej. Ale propaganda poszła w Polskę że rolnikom pomogą i dadzą 1000 do ha, i co ? w sumie wyszło 150zł do ha. Śmiech na sali, a paszę za 30 tyś trzeba kupić która by mogła urosnąć.

Opublikowano

Fiu , fiu . Kto by pomyślał że aż tak szybko zaczną wypłaty ? Kurde nawet w TV się nie chwalili . Jakoś u mnie nic , a składałem w piątek .

Opublikowano
kierowiec napisał:

@Bananek Jakie 100% do łąk ? nie miałem nic ubezpieczonego, mam 15 ornych i 12 tuzów, posiadam powyżej 0,3 djp więc w tuzach powinno być podwójnie. Zbóż nie szacowali bo po żniwach, QQ bez ubezpieczenia 250 zł, też rozumiałem do tej pory że za łąki będzie 500 pomiędzy 30-70 % bo jest powyżej 0,3 i nie dotyczy ubezpieczenia, dzisiaj przelew i rozczarowanie bo równo 3 tyś mniej. Ale propaganda poszła w Polskę że rolnikom pomogą i dadzą 1000 do ha, i co ? w sumie wyszło 150zł do ha. Śmiech na sali, a paszę za 30 tyś trzeba kupić która by mogła urosnąć.

w tamtym roku bylo jak pisalem. przynajmniej tak wynika z kwoty jaka dostalem

Opublikowano
5 minut temu, kierowiec napisał:

Odwołaj się. Może się pomylili po prostu lub specjalnie tak robią i liczą na zaoszczędzenie kasy bo ludzie nie będą się odwoływać. Ja miałem podobnie przy wcześniejszej pomocy. Miałem 1 ha gruntu ornego i akurat w tym roku miałem wpisany w biznesplanie, że będzie tam ugór. Oczywiście nie idzie tego ubezpieczyć no bo jak można ubezpieczyć puste pole. Pomoc przyszła pomniejszona o połowę bo grunt orny nie ubezpieczony. Odwołałem się uzasadniając, że nie można ubezpieczyć ugoru. Odwołanie pozytywnie rozpatrzyli i dostałem całość. 

Opublikowano

Nie otrzymałem jeszcze decyzji, zobaczę czy wasze przelewy będą zgodne. Patrząc na tabelę którą wstawił @Rolnik1973 to wszystko się zgadza. Wieloletnie użytki zielone : ubezpieczenie - nie, strata 30-69%,  i Powyżej 0,3 djp = 250 zł, gdyby było poniżej 0,3 djp - 125 zł. spoko gdy zebrany tylko 1 pokos z 4

Opublikowano

A to liczyłeś że rzeczywiście pomogą?? Tu chodzi o propagandę, żeby Kurski miał o czym mówić a nie o to żeby rzeczywiście nam pomóc. Z drugiej strony dobrze, że cokolwiek dają, mogli by powiedzieć kasy nie ma.

3 minuty temu, kierowiec napisał:

Nie otrzymałem jeszcze decyzji, zobaczę czy wasze przelewy będą zgodne. Patrząc na tabelę którą wstawił @Rolnik1973 to wszystko się zgadza. Wieloletnie użytki zielone : ubezpieczenie - nie, strata 30-69%,  i Powyżej 0,3 djp = 250 zł, gdyby było poniżej 0,3 djp - 125 zł. spoko gdy zebrany tylko 1 pokos z 4

Opublikowano
18 minut temu, zetorki12 napisał:

Fiu , fiu . Kto by pomyślał że aż tak szybko zaczną wypłaty ? Kurde nawet w TV się nie chwalili . Jakoś u mnie nic , a składałem w piątek .

U mnie też kasy jeszcze nie ma :) tylko dziś przyszła decyzja

Opublikowano (edytowane)

W lubelskim wojewoda nie podpisał wniosku ze względu na posiadanie jednej krowy !? I właśnie ze względu na te jedna krowę spadł % straty do 21% gdzie powinno być około 50%. 

Tak się zastanawiam że może bym druga dostawił, ale wtedy nie będę wiedział co z pieniędzmi robić. Śmiech na sali

Czy u was też taka komedia się dzieje?

Edytowane przez grzesiekrolnik
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

No cicho w mediach, żaden portal nie pisze że wypłacają, chyba niechcą by peło gadało że kupują głosy na wsi.

Dadzą po cichu chłop zadowolony zagłosuje bez rozgłosu.

Opublikowano

Panowie, wychodzi mi z odebranego protokołu, że trawy na gruntach ornych mam wliczone w ogólną powierzchnię upraw (tą gdzie są wyłączone łąki, pastwiska i wieloletnie użytki zielone). Czy Wy też tak macie w protokole? Czy w takim razie te trawy mam we wniosku podać razem z pszenżytem, owsem, itd? A oddzielnie (jako wieloletnie użytki zielone) tylko to co mam oznaczone jako TUZ?

Opublikowano
13 godzin temu, kierowiec napisał:

Żeby dostać do tuz 100% to oprócz  tych 0,3djp musisz mieć przynajmniej w połowie ubezpieczone grunty orne

• Like 1
Opublikowano

Odebrałem dzisiaj protokół strat z gminy i brak na nim podpisu wojewody ,to tak ma być?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, robi57362 napisał:

jak masz ogółem poniżej 30%to według mojej gminy taki wniosek wojewoda nie podpisze ale w agencji normalnie go przyjmą

Mam ponad 50% ,dzwoniłem właśnie na infolinie i powiedziano mi że każde biuro powiatowe rozpatruje po swojemu ,mam dopytać bo może u mnie nie potrzeba

2 minuty temu, marulekk napisał:

Jak niema podpisu to po ch*j gmina   tam wysyła

k**wa  myślę tak samo😏

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

jak masz ogółem poniżej 30%to według mojej gminy taki wniosek wojewoda nie podpisze ale w agencji normalnie go przyjmą

Mój błąd z produkcją zwierzęcą mam poniżej 30% i nie musi być podpisu😏

41 minut temu, starybudnik napisał:

W piątek złożony wniosek, dziś kasa na koncie bez decyzji. Pomoc z de minimis. Dziś kolejne przelewy są realizowane.

To wniosek tylko wypełniałeś w części A z de minimis?

Opublikowano
Ursus932 napisał:

1 godzinę temu, robi57362 napisał:

Mój błąd z produkcją zwierzęcą mam poniżej 30% i nie musi być podpisu😏

41 minut temu, starybudnik napisał:

W piątek złożony wniosek, dziś kasa na koncie bez decyzji. Pomoc z de minimis. Dziś kolejne przelewy są realizowane.

To wniosek tylko wypełniałeś w części A z de minimis?

Tak tylko część A

Opublikowano
7 godzin temu, Aktis napisał:

Panowie, wychodzi mi z odebranego protokołu, że trawy na gruntach ornych mam wliczone w ogólną powierzchnię upraw (tą gdzie są wyłączone łąki, pastwiska i wieloletnie użytki zielone). Czy Wy też tak macie w protokole? Czy w takim razie te trawy mam we wniosku podać razem z pszenżytem, owsem, itd? A oddzielnie (jako wieloletnie użytki zielone) tylko to co mam oznaczone jako TUZ?

Trawy na ornych, lucerne zaliczasz do tuzu. Bo tak w protokołaach pisali UZ i musi się z nim zgadzać. Ja zrobiłem odwrotnie i musiałem poprawić

Opublikowano
9 minut temu, grzesiekrolnik napisał:

Jakie zwierzęta masz wpisane we wniosku?

Do wniosku będę wpisywać bydło