Skocz do zawartości

Portal IRZ plus "zgłoszenia"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Ktoś wie ile czasu po zgłoszeniu online padnięcie cielaka jest na dostarczenie paszportu?

I zgłosiłem o duplikat kolczyków dla bydła, mam czekać na korespondencję czy jechać do agencji? 

Wszystkie zgłoszenia rozpatrzono pozytywnie

Opublikowano

Na formularzu miałeś napisane, że paszport oddaje się przy zgłoszeniu. W praktyce jak to wygląda, nie wiem.

Skoro zgłosiłeś "o duplikat" to jak mam rozumieć, że czekasz na korespondencję, skoro rozpatrzono ją pozytywnie ?. Domniemywam, ze dostałeś pozytywną odpowiedź z Agencji i teraz musisz ją wysłać do producenta kolczyków ( złożyć zamówienie). 

• Like 1
Opublikowano

Nigdzie nie trzeba jechać i składać podpisów. Doczytałem dokładnie.W pierwszym przypadku ogólnie jest napisane tylko że paszport ma zostać oddany. Natomiast jeśli chodzi o duplikat, po rozpatrzeniu pozytywnie, trzeba czekać na korespondencję listowną i po jej otrzymaniu wysłać zamówienie na adres producenta kolczyków.

• Like 1
Opublikowano

A w praktyce to przerabiałeś czy tylko operujesz teorią?

Jeżeli chodzi o padnięcie to chyba zapomnieliście że trzeba dostarczyć zaświadczenie odbioru zwłok które wystawia firma utylizująca i w ARiMR muszą to skserować.

Moim zdaniem przez ten portal to tylko mozna zgłaszać a jak coś odebrać to już osobiście bynajmniej ja nie zaznaczam odbiór osobisty bo chyba bym się nie doczekał.

Opublikowano
1 minutę temu, martin0000 napisał:

trzeba dostarczyć zaświadczenie odbioru zwłok które wystawia firma utylizująca i w ARiMR muszą to skserować.

Czy Ty na pewno wiesz o czym piszesz ? Absolutnie tego nie wymagali . Zgłoszenie i tyle ./

Opublikowano

Padnięcia nie przerabiałem, ale czytałem instrukcję i jest tak jak mówisz... dużo zachodu z tym. Natomiast wniosek o duplikat składasz przez IRZ, lub na druku i wysyłasz pocztą. Agencja przesyła Ci  numery duplikatu i które wysyłasz z kolei do producenta kolczyków. Procedura taka sama, jak przy zamawianiu puli kolczyków. Przerabiałem to. 

Doczekałbyś się, chyba że śpieszno.

Zgłoszenie padnięcia bydła, owie lub kóz - Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Zamościu - e-bip.org.pl.html

6 minut temu, zetorki12 napisał:

Czy Ty na pewno wiesz o czym piszesz ? Absolutnie tego nie wymagali . Zgłoszenie i tyle ./

Musisz mieć zaświadczenie odbioru, bo inaczej nie wyrejestrują.

Opublikowano

To właśnie widać kto nie wie oczym pisze bo jest tak jak mówi kolega łorawiok. 

Ja raz czekałem kilka dni jak zaznaczyłem przy odbiorze paszportów to wkoncu sam pojechałem odebrac, no ale jak mówisz że wysylaja numery duplikatow albo o przydzielonie puli kolczyków to jeszcze raz spróbuję  i cierpliwie poczekam 😉

Opublikowano (edytowane)

Z paszportami to inna sprawa. Trzeba zrobić przelew i przesłać kwit do Agencji. W przypadku kolczyków, możesz cierpliwie czekać. Nawet w  przypadku kontroli patrzą, czy zgłosiłeś, a nie to czy kolczyki już założone.

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

najlepsze jest to, ze wiele rzeczy zalatwisz przez irz lub przez maila, ale osobiscie musisz pojechac odebrac. paranoja. w srode chcialem wziac liczbe sztuk do maxN i owszem mozna na maila, ale trzeba osobiscie zlozyc podanie. to jak ta telefoniczna rezerwacja biletow kabaretu KMN. ps do autora: padniecie cielaka trzeba zglosic powiatowemu wetowi chocby przez telefon w ciagu 24h teoretycznie.

Opublikowano

Byłem dzisiaj i oddałem paszport padłego cielaka. 

Wniosek o duplikat kolczyków musiałem odebrać osobiście po potwierdzeniu pozytywnym, jeśli chciałbym żeby mi wyslali pocztą to musiałbym do nich zadzwonić, szkoda że to nie jest opisane podczas zgłoszeń w IRZ

• Like 1
Opublikowano

Zamawiał ktoś paszport dla bydła przez portal IRZ plus?. Chodzi o późniejsze wysłanie go pocztą.

Opublikowano

Lepiej kliknij odbiór osobisty i odbierz przy okazji, ja pojawiam się w agencji raz na dwa miesiące i odbieram hurtowo paszporty z tego okresu

Opublikowano

Strasznie mi nie po drodze i trochę za daleko. Hurtowy odbiór nie wchodzi w grę, bo mam  tylko 4 krowy, rodzą cielęta w różnych odstępach czasowych, które odsprzedaje po miesiącu. Tak bym zrobił przelew na 9,13 zł za wysłanie, tylko chciałbym wiedzieć  jak to wygląda w praktyce. W instrukcji jest mowa o złożeniu papierowego oświadczenia, wysłaniu potwierdzenia przelewu e-mailem.

Nikt na AF tego nie praktykował??

Opublikowano

mam do agencji ok 55km i jest trochę problem żeby po paszport jechać wiec korzystam z dostarczenia droga pocztowa. robie to tak po zgłoszeniu puli nr. daję tą kartkę w agencji i mówię że chce aby te paszporty dostarczyć droga pocztowa i babeczka wklepuje w komp i wystarczy opłacić w kasie agencji. to kosztuje 7 zł za 1 paszport. dostarczają priorytetem w ciągu 24 h.  jak mam jechać 55km w jedna stronę to po co się męczyć. 

Opublikowano

Panowie i Panie jak to jest teraz z rejestracją cielaków przez IRZ. Za przysłanie tego paszportu trzeba robić przelew i wysyłać potwierdzenie czy u listonosza się płaci. Bo coś się teraz zmieniło przez koronawirus.

Opublikowano

Zadzwoń do BP i dogadasz się bo podobno co biuro to inny świat. Jedni wysyłają każdy paszport w oddzielnej kopercie po 7zł wysyłka, inni wysyłają grupowo za pobraniem a inni chcą z góry kasę za przelew.

Ja na razie nie odbieram. U nich nie zginie

Opublikowano

Po aktualizacji sposoby utrzymania zwierząt wyskoczył komunikat, że wniosek wymaga manualnego zatwierdzenia. Błędów nie ma. Wszystko jest ok czy trzeba coś poprawić?