Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Frontier napisał:

Na ile ton pszenicy liczysz?

Przy takim nawożeniu niżej niż 8ton nie zszedłem. 

45 minut temu, Mareg napisał:

Kamilc017 obesruwje Twoje pszenicę desamo drugi rok i zamiast robic próbę na swojej,  mam bardziej chęć dac jej to co Ty w poprzednich latach i sprawdzić czy uda się dorownac Twoim Desamo 😀

Różnie to może być, u jednych sprawdza się inna odmiana u mnie inna, mimo iż Desamo to dosyć stara odmiana to u mnie plonuje bardzo ładnie i parametry trzyma. Ale najlepiej spróbować wszystkiego u siebie. 

Opublikowano
14 minut temu, masa24 napisał:

Kamilc w jakiej obsadzie siejesz zboża i na jakiej klasie ? Stosowales wcześniej na druga dawkę 200-250 kg saletry i widzisz różnice jak teraz dajesz 300 kg?

W tym roku 260szt, w tamtym 280szt. Klasa głównie 3a. Nie stosowałem stosuję już tak 2 lata i to mi się sprawdza. Jedynie N3 zaczynałem od 34kg N, a w tym roku dałem na próbę 50kg N i parametry i plon  były wyśmienite. Więc narazie będę robił tak jak w tym roku. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Mocznik plus saletra to nie zdążysz na pole dowieźć

Jeżeli wysieje w ciągu pół godziny to nie będzie żadnego problemu, oczywiście sposób testowany. 

Opublikowano

Ja osobiście nie widzę różnicy z trzecią dawką 

Co do mieszania saletry z mocznikiem raz praktykowalem tylko ze sypane w rozsiewacz na polu i żadnej breji nie bylo ale to pewnie ze względu na krótki czas

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

To wcześniej nie uprawiałeś pszenicy z mniejszym nawożeniem??

ale różnice na plus w wyniku podwyższenia 3 dawki widzisz? W której fazie dajesz?

Wcześniej uprawiał tato, dawał tylko jedną dawkę z 200kg saletry i bez żadnej ochrony grzybowej jedynie odchwaszczanie robił. Od 2lat wszystkiego pilnuję ja, od siewu do żniw i plony poprawiły się w pierwszym roku gdzie osiągnąłem swój rekord 10.5t/ha pszenicy, Gdzie tato zbierał max 4t. W tym roku miałem 3 odmiany które sypały od 8 do 8.9t/ha. 

Co do 3 dawki to widzę plus bo parametry w tym roku były rewelacyjne. Dla przykładu Desamo plon 8.9t/ha, parametry na zdjęciu. 3 dawkę daję fazie pełnego liścia flagowego.

IMG_20190730_211848.jpg

Opublikowano

Tak, mimo że pszenica dobrze jest pokrzewiona to i tak daję sporo azotu na start, tak się mi sprawdza i tak stosuje. W tym roku zasiałem dodatkowo jęczmień hybrydowy i tam teraz myślę jakie dawki stosować. 

Opublikowano

Nie słuchaj głupot. Tylko barany to mieszają bo po pierwsze nie ma to żadnego sensu a po drugie będzie tak jak mówisz. Niektórzy maja tendencje do robienia fizyki kwantowej z rolnictwa

• Like 1
Opublikowano

Za skromny areał na mieszanie różnych środków więc będzie budżetowo:

T1- Tilt Turbo (ponoć ma być wycofany, ale może się jeszcze uda oblecieć bo już kupiony)

T2- Duett Star

Opublikowano
tomekZ058 napisał:

panowie wszystko fajnie bo temat nawożenia azotowego został już poruszony a jaką planujecie ochronę fungi. ?

Na T1 w planach 0.5 l Corbel + 1l Faxer (prochloraz) Na T2 0.55l Tazer + 0.8l Tebu. Ale to narazie plany. Nie jade z wysokiej półki. Bardziej średniak

Opublikowano
10 godzin temu, andrzej1988 napisał:

Na T1 w planach 0.5 l Corbel + 1l Faxer (prochloraz) Na T2 0.55l Tazer + 0.8l Tebu. Ale to narazie plany. Nie jade z wysokiej półki. Bardziej średniak

Substancje (prochloraz) wycofany i Tebu też  .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v