Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

pany,

najtańsze srednie i najdroższe rozwiązanie na jesnień na chwasty to i stawka

najtansze, srednie i najdroższe rozwiązanie łączone (czesc jesienią, poprawka wiosną) to i stawka

to samo pytanie dla zwalczania chwastów tylko wiosną - ktoś pomoże?

Opublikowano

Kompleksowe na wiosnę w miarę tanio to Lancet plus około 140-150zł/ha, Axial komplet - 150-160 (ceny brutto)

Inne rozwiązanie to Attribut + Mustang Forte - około 160zł/ha

Apyros plus Starane gdy nie ma presji większego spektrum, na czystszych polach około 120zł, lub z Mustangiem - podobna cena

To mam wypróbowane, kompleksowo w pszenicy ozimej

Są tańsze typu CTU plus cośtam, ale nie próbowałem wiosną

Jesienią Bizon, ale jest moim zdaniem średnio skuteczny, próbowałem 2x i rezygnuję, wymaga poprawek na wiosnę np Mustang czy Starane , miotłę też potrafi przepuścić. Przepraszam, w jesiennym nie mam więcej doświadczenia

• Root Admin
Opublikowano

na bizona nie narzekałem

teraz testuję pontosa z domieszkami, drugi sezon i jak na razie bez poprawek wiosną. Jest jedno mega problematyczne pole ale tam od wieków mam place ostozenia. W tym roku z urzędu polecę czymś poprawkowym aby pola wyczysćić na tip top

Opublikowano

Ekspert met 0,35 + Granstart  20 gram czysto bez poprawek i przytulia wysiada .

Lentipur flo 2 l + Granstart  20 gram czysto bez poprawek .

Wiosna to albo Apyros 73 w dawce 25 gram to poprawka na wiosnę jak potrzeba .

Opublikowano

To jest cena brutto. Niższa za opakowanie na 5ha, a wyższa na jedne ha. Przynajmniej takie ceny były u nas na wiosnę. Widzę, że teraz na dlaroślin.pl jest podobnie. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.11.2019 o 19:37, Taurus83 napisał:

Kurde niektórzy przy takiej powierzchni to mają 3-4 traktory z czego dwa powyżej 150 km. Także szacun...ale zdrowie to ty musisz mieć końskie...o ile jeszcze je masz...Ja przez kilka lat obrabialem koło setki zetorem 12045... A dzisiaj sobie tego nie wyobrażam...

w tym roku z kolegom się zmienialiśmy kilka dni niemal że non stop renówka pracowała, ja od 6 godz do około 19 tnastej potem kolega do północy ja wtedy trochę pospałem i zmieniałem go i robiłem kilka godz, potem znowu on do 6 stej i ja dalej cały dzień, a i tak dopiero 18 stego listopada skończyłem siać, ale renatka nie do zajechania, miałem przestój bo rozdarłem tylną oponę , nie wiem jak nie wiem o co balon aż wylazł , zauważyłem to jak wysiadłem pług poprawić, teraz mam dwa trelleborgi z tyłu, niby dobre i jeszcze w miarę z ceną, a i chłodnicę wymieniałem , zostało mi 15 ha do pryskania, a od jutra deszcze, te balonówki co założyłem z przodu c 360 strasznie się oblepiają jak zwilży ziemie, muszę czekać aż obeschnie ze dwa dni, ale coś mi się wydaje że już zostanie na wiosnę , 

Edytowane przez suzuki18l
Opublikowano

Znalazłeś czas na założenie rodziny czy na razie gospodarkę rozwijasz?

Opublikowano

Pole mu nie pozwala na czas wolny.

Expert met 0,25 alister grande 0,3 glean 6 gram  koszt z 90 zł zero poprawek. Zamiast alisteru w tamtym roku poszło 0,2  dff i też bez poprawek. Ostrożeń nic nie wyszedł. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Znalazłeś czas na założenie rodziny czy na razie gospodarkę rozwijasz?

Wszystko potrafi pogodzić 

Opublikowano

MarcinNH , ale fajne przypomnienie, już zapomniałem że coś z synkiem wrzucałem, teraz to już taki chłopaczek do pogadania, jeździ ze mną czasem na pole ale szybko zasypia z tyłu za siedzeniem , bardzo mnie to dziwi jak można w ciągniku zasnąć 

Agrest  , ale powiem ci brakuje czasu dla rodziny to prawda, 

jadę dziś coś popryskać, temp dobra będzie około 12-13 a o 17 nastej deszcz taki niby 2 godzinki a jutro znowu pogoda, jak tam ten diflufenikan i chlorotoluron ile czasu potrzeba do deszczu, na opakowaniach nic nie pisze

Opublikowano

Pryskam Expertem +DFF czasem deszcz mnie złapie w trakcie, czasem przymrozek po, a w pszenicy po burakach pryskam w dniu siewu lub następnego. Jakoś nigdy się nie zawiodłem.

Kiedyś trochę zabrakło i opryskałem wiosną. To tam pszenica była zauważalnie gorsza. 

Opublikowano

Ja wczoraj zaryzykowałem i opryskałem, temperatura delikatnie na + dziaj za to słonecznie i na + więc powinno zadziałać. Tak późny zabieg wymusił na mnie późny siew, efekty zobaczymy na wiosnę. W tamtym roku 15 listopada robiłem tylko trochę lepsze warunki były ale czysto było.

Opublikowano (edytowane)

Pany, dodawał ktoś do axial komplet jakiś dodatkowy środek na dwulisciene? bo ten winnetou co jest w paku to słabo działa u mnie na fiołka polnego

Edytowane przez Junak1
Opublikowano

Panowie czym dobrze opryskać pszenicę i jęczmień jary na wiosnę? Pszenica na jesień opryskana Tolurexem w dawce 2l/ha, chwastów na razie brak. Chyba najbardziej uciążliwym chwastem u mnie na wiosnę jest owies głuchy. 

Mam mało pola (zboża 1ha) i chcę pryskać czymś co się nada na pszenicę na poprawkę i na jęczmień. 

Opublikowano
2 minuty temu, tomekZ058 napisał:

@Rolnik200598 możesz zastosować Axial Komplett Pak lub Pumę z Sekatorem

@MarcinC360 ja np.stosuje dawkę 0,7l/ha i jest ok

A może Puma z Goldem? Nie "pogryzło" by się?

Bo nie chcę żeby mi tego zostało. Axial z tego co widzę to na 2ha jest a Sekator najmniejsze opakowanie 250ml a dawkowanie 0,1-0,15l/ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v