Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak widać coś takiego. Mi to wygląda jak mączniak. Foto jest z Arkadii, a ona jest wrażliwa na mączniaka. Jutro zrobię obejście reszty plantacji i zobaczę na innych. 

14 minut temu, pawelol111 napisał:

Taka pogoda. Jest za ciepło na tą pore roku a w wielu miejscach za sucho.

Pogoda raczej odpada, bo na sąsiednich zbożach tego nie widać. 

Edytowane przez Kobek
Opublikowano

Propo pogody. Cały październik 0 deszczu u mnie. Wschody marne. Pszenica bez wigoru i wiele miejsc gdzie jej nie było. Listopad... ciągle pada... Pszenica o jakieś 100% poprawiła się. Ładna choć nie rewelacyjna i nie za gęsta. 

Ps. Opryskalem dziś na chwasty pszenicę. Mokro Ale pogoda była ładna. Aktualnie pada i ma padać codziennie... A tu zostało mi jeszcze trochę orki... 

Opublikowano

Florasulam masz w Bizonie który idzie na jesień więc można go stosować i zadziała. Czysty masz w Saracenie a pewnie też w innych . Stosuj na jesień, rozpisz na wiosne a etykiete olej.

Opublikowano (edytowane)

Witam, korzystając z chwili wolnego czasu wybrałem się na pszenice hondie zwróciłem uwagę że miejscami usychają rośliny i wyrywa się je bez korzenia z opryskiem na chwasty dodałem. Expert met 0.3 + legato 0,2 + glean 8gr + danadim 0.5/ha na mszyce i inne szkodniki, na dole zamieszczam zdjęcie jak wyglądają rośliny mszyc nie ma a w ziemi nic nie widać jest jeszcze sens  pryskać na szkodniki czy dać sobie już spokój oraz czym polecicie  teraz opryskać 

20191110_121532.jpg

20191110_121618.jpg

20191110_121745.jpg

20191110_121759.jpg

20191110_121850.jpg

20191110_121909.jpg

Edytowane przez m3tysek
Opublikowano

Przesiałem 2 ha przez tego szkodnika. Według mnie śmietka kiełkówka i ozimówka.

Minionej wiosny wielu ze mną włącznie twierdziło że ma objawy żółtej karłowatości . Rośliny niskie bardzo silnie pokrzewione i mocno poprzebarwiane na żółto. 

Teraz za sprawcę obwiniam śmietkę ozimówkę. 

Sprawdźcie sobie u wujka google  objawy, zdjęcia szkodliwość.

Opublikowano

Muchówki najczęściej zasiedlają uprawy założone na glebach bogatych w materię organiczną oraz nawożonych obornikiem

Rozkładająca się materia organiczna wabi dorosłe osobniki, które składają jaja i z których wylęgają się żarłoczne larwy. W ciągu roku szkodnik rozwija dwa lub trzy pokolenia, przy czym największe zagrożenie dla upraw rolniczych stanowi pokolenie jesienne, występujące na oziminach. 

Larwy żerują na kiełkującym materiale siewnym i młodych roślinach

Na skutek żerowania śmietek ziarniaki zamierają, a w łanie pojawiają się puste place. Żerowanie na siewkach i młodych roślinach powoduje żółknięcie i zasychanie części wegetatywnych, a uszkodzenie stożków wzrostu prowadzi do zamierania roślin.

Opublikowano
4 minuty temu, wiesiek63zmc napisał:

A co zrobiłeś żeby nie wlazło ci w nowo wsiane

Nic. Zwiększyłem normę wysiewu. 

Spadło trochę deszczu, liczę że zejdzie niżej żerować na resztkach.

No bo co więcej mogę zrobić,  choć można było zaprawić ziarno insektycydem.

Opublikowano
Dnia 8.11.2019 o 12:31, Samsung123321 napisał:

Mam ważne pytanie. Byłem za granicą ostatnio i nie mogłem tego wcześniej zrobić. Dużo u mnie padało ostatnio. Co za tym idzie dużo wyszło chwastów. Na chwilę obecną jest mokro A temperatury minimum około 7 8 stopni. Jednak nie długo ma być zimniej... jest sens teraz pryskac pszenicę na chwasty czy reagować dopiero wiosną? Jak tak to co polecacie? Odmiana Hondia więc chlorotuloron odpada no i Julius. 

Hondia wytrzyma 1l Lentipuru spokojnie i w mieszaninie to prawie wystarczy, bo niestety wyczyńca zostawi. Ale z resztą chwastów będziesz miał spokój jak dorzucisz DFF, Chorosolfuron czy pendimentalinę. Dwa razy stosowałem tyle CTU i było dobrze, ale wyczyńca nie załatwi ta mieszanka, także spokojnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, ravoj napisał:

Hondia wytrzyma 1l Lentipuru spokojnie i w mieszaninie to prawie wystarczy, bo niestety wyczyńca zostawi. Ale z resztą chwastów będziesz miał spokój jak dorzucisz DFF, Chorosolfuron czy pendimentalinę. Dwa razy stosowałem tyle CTU i było dobrze, ale wyczyńca nie załatwi ta mieszanka, także spokojnie. 

Żeby wyczyńca załatwić trzeba dać 2 l Lentipura .

Opublikowano

Dlatego o tym wspomniałem. Co do szkodników to tylko i wyłącznie zaprawa, a raczej zoocyd bez rejestracji. Źli ludzie zabronili zaprawiać zoocydem bo im kasa się nie zgadzała. Tylko pryskać litrami, hektolitrami, co dwa tygodnie. A tu Actara albo Dursban daje mi spokój do zimy. 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Stosował ktoś z Was w pszenicy Quelex Complet Pak( flufenacet+DFF+ quelex) ? zastosowałem 3-4 tyg temu na 1-3 liść i po dzisiejszej lustracji pól zauważyłem, że miotłą ładnie zielono wyglada ( znalazłem 2-3 szt na m2 które mają 2-3 liście) reszta chwastów żółta lub z przebarwieniami. W poprzednich latach stosowalem chlorotuluron + DFF+ coś  tam na samosiewy rzepaku i nigdy nie było poprawek. W tym roku dałem  namówić sie na nowość i teraz sie martwię że bedzie porawka na 60 ha. 

Edytowane przez DawidG
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v