Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawostka
1 sierpnia 2019 roku Gospodarstwo Rolne Bystrze, we współpracy z doradcami PROCAM Polska Sp. z o.o. pod nadzorem sędziego z Biura Rekordów ustanowiło Rekord Polski w kategorii „Największy plon pszenicy ozimej z hektara”.

Rekordowy plon w gospodarstwie wyniósł 10 531 kg pszenicy zebranej z hektara.

Plantacja prowadzona była w oparciu o zalecenia agronomiczne doradców PROCAM. Zasiano pszenicę ozimą klasy A odmiany Findus.

Na stronie, jest podana agrotechnika 

https://www.procam.pl/findus-rekord-polski/?smclient=5e03a3c2-aca2-42a0-9b6a-6bc4773ece2d&utm_source=salesmanago&utm_medium=email&utm_campaign=default

Opublikowano (edytowane)

To coś mało , przecież w Pl można ciut więcej 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

@kellyq nie znam gęstości Ale przejmując średnią 80 to będzie jakieś 7,5 -8 tony 

Zależy jak pełny ten zbiornik bizona i ile czubek przyczepy zmieścił

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Moja ostroga ma ponad 80

@jahooo nawet koło 7 to i tak dobry wynik Ale do rekordu koledze jeszcze brakuje😊

Opublikowano

Ło panie to już blisko do pobicia światowego rekordu będzie😀

Opublikowano

Jak na razie zaskoczenie bo jara lepsza od ozimej tyle że porównanie 4-5 klasy do 1-2 nie ma za bardzo sensu. Tybalt sypie 7-8t a Goplana 6-7t . Rozstrzał taki duży bo na razie tylko objętosciowo, a może być lepiej bo ozima była lekka bo połowę pośladu, a jara piękne grube ziarno bez pośladu. Na razie skoszona połowa bo deszcz zgonił.

Opublikowano
54 minuty temu, Audi213 napisał:

Jak na razie zaskoczenie bo jara lepsza od ozimej tyle że porównanie 4-5 klasy do 1-2 nie ma za bardzo sensu. Tybalt sypie 7-8t a Goplana 6-7t . Rozstrzał taki duży bo na razie tylko objętosciowo, a może być lepiej bo ozima była lekka bo połowę pośladu, a jara piękne grube ziarno bez pośladu. Na razie skoszona połowa bo deszcz zgonił.

która pszenica na jakiej klasie?

Opublikowano (edytowane)

Dziwne bo u mnie na 3b Ostroga dała 5,5t ziarna bez pośladu i bez specjalnego traktowania, tak samo Hondia (trochę grubsza) na podobnej klasie (około 160-170kgN). Ozime ogólnie dały ładne grube ziarno, choć bywało grubsze, zaś jara dała typową paszówkę. U mnie po żniwach. Został tylko łubin, pewnie z 500kg będzie :S patrząc po plonach innych.

Susza nie jest fikcyjna ale bardziej regionalna i zależy od wielu czynników. U mnie nie udała się kompletnie jara, ozimej jest więcej niż w poprzednim roku, u innego będzie odwrotnie lub kompletnie inaczej. Mnie uratowało częściowo skracanie ozimego (co nigdy tego nie robiłem) i może nie poszło w słomę a kłos, w jarych zaś częściowo poplony. Tam gdzie nie było ani jednego ani drugiego tam widziałem działanie suszy.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)

W moich rejonach na Podkarpaciu nie było suszy tak na prawdę, bo grzech byłoby tak powiedzieć. Było dwie nawałnice w maju i deszczów dwa tygodnie to było ponad 200l, dopiero w końcowych fazach wegetacji brakowało wody, dlatego poslad na 4-5 klasie i rzepak nie do końca wykorzystał potencjał ale narzekać nie mam na co. Teraz jak deszczu nie trzeba to nie da się skosić bo para co dwa dni, a na stanowiskach pod rzepak jest jeszcze jara.

Edytowane przez Audi213
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Dziwne bo u mnie na 3b Ostroga dała 5,5t ziarna bez pośladu i bez specjalnego traktowania, tak samo Hondia (trochę grubsza) na podobnej klasie (około 160-170kgN). Ozime ogólnie dały ładne grube ziarno, choć bywało grubsze, zaś jara dała typową paszówkę. U mnie po żniwach. Został tylko łubin, pewnie z 500kg będzie :S patrząc po plonach innych.

Mam nie daleko takiego sąsiada miał pszenicę ostrogę opryskana na jesieni dostała tylko 200 kg polifoski 6  od chwastu opryskana i na wiosnę dał 250 kg saletry i to wszystko 5 ton od dała i sprzedana wiadomo ile było co inni pryskali i to samo zebrali koszmar .

Opublikowano

Desamo plon 8.9t ważone żeby nie było, agrotechnika : 

25.08.18r - Talerzowanie
18.09.18r - Siew nawozu Polifoska 6 250kg
19.09.18r - Orka
20.09.18r - Siew pszenicy kwalifikat Desamo 350szt
16.10.18r - Ochrona herbicydowa Komplet 0.5l + Glean 8g
11.03.19r - Siew nawozu I dawka saletra 255kg
10.04.19r - Mocznik 5% + Siarczan Mg 5% + Plonvit Zboża 1.66l + Cropvit Miedź 1.66l + Mikrovit Mangan 1.66l + Mikrovit Molibden 0.83l + Tytanit 0.3l
17.04.19r - Siew nawozu II dawka saletra 315kg
20.04.19r - Regulacja Moddus 0.33l + 1l CCC
25.04.19r - Ochrona fungicydowa Boogie Xpro 1.5l + Optysil 0.5l + Mocznik 5% + Siarczan Mg 5%
20.05.19r - Siew nawozu III dawka saletra 155kg
25.05.19r - Ogrona fungicydowa Fandango 1l + Cuadro 0.17l + Cyperkill 50ml Optysil 0.33l + Plonvit zboża 1.66l + Mocznik 5% + Siarczan Mg 5%
07.06.19r - Ochrona fungicydowa Orius 0.5l

Opady

Sierpień 2018 - 58mm
Wrześień 2018 - 113mm
Październik 2018 - 38mm
Listopad 2018 - 10mm
Grudzień 2018 - 83mm

Styczeń 2019 - 85mm
Luty 2019 - 17mm
Marzec 2019 - 27mm
Kwiecień 2019 - 33mm
Maj 2019 - 131mm
Czerwiec 2019 - 32mm
Lipiec 2019 - 19mm

Parametry:

IMG_20190730_211848.jpg

Opublikowano

No taki pojebany rok że Ci co nie inwestowali zbytnio zebrali tyle samo albo nawet ciut więcej od tych co dbali o plantacje 😏

8 minut temu, galan99 napisał:

Mam nie daleko takiego sąsiada miał pszenicę ostrogę opryskana na jesieni dostała tylko 200 kg polifoski 6  od chwastu opryskana i na wiosnę dał 250 kg saletry i to wszystko 5 ton od dała i sprzedana wiadomo ile było co inni pryskali i to samo zebrali koszmar .

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Pytanko jak wam krzewi się pszenica ostroga ile wysiewacie  na 1 ha .

230kg/ha (około 420-450 nasion/m2), poprzedni rok krzewiło się bdb, w tym tak samo, zdecydowanie gorzej na 4/5 klasie ale i tu dało radę do zimy

Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Pytanko jak wam krzewi się pszenica ostroga ile wysiewacie  na 1 ha .

Ja siałem 200 kg przy mtz coś ponad 50 gram i na ciężkiej glinie chyba za mało w tym roku myślę zwiększyć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v