Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja sieje w tym roku kilimanjaro i arkadie, kwalifikatu nie sieje bo to cena x2. Będę siał po kukurydzy i zastanawiam się co na chwasty. W zeszłym roku był expert met i legato to na wiosnę robiłem poprawki. Myślę nad expert + komplet 

Edytowane przez MarcinNH
Opublikowano
1 godzinę temu, ansu napisał:

ale bez przesady tyle za zaprawianie

Nie tylko zaprawianie, ktoś się sporo namęczył żeby daną odmianę wyhodować i za to się płaci.... Płokułator już ma was na oku :D

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Nie tylko zaprawianie, ktoś się sporo namęczył żeby daną odmianę wyhodować i za to się płaci.... Płokułator już ma was na oku :D

Ile jest opłaty licencyjnej w 1t ziarna? 160zł?

Może i kupił bym jakiś top szajs, ale jakość jest o wiele gorsza niż jak sam przygotuję.

Edytowane przez ansu
Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

bo naruszasz prawo nie płacąc odsypu hodowcy za korzystanie z jego pracy

A skąd wiesz że nie płace ?

Opublikowano

Jak w większości firmach nasiennych na zaprawach to nieźle oszczędzają. Za tą cenę mogli by już dawać coś z górnej półki . Orientuje się ktoś czy jak złoże pierwszy raz wniosek o dofinansowanie za nasiona to później mogą być pisma z agencji nasiennej ?

Opublikowano

Ale co ci mają napisać? Gratulacje że wybrałeś najlepszą odmianę ? 

Jeżeli pszenica"ze  sklepu" ma mtz ok 40 i mniej to się nie opłaca siać swojej. Przy obsadzie ok 320 to nawet taniej wyjdzie wziąć kwalifikat.

Opublikowano
7 godzin temu, MarcinNH napisał:

Ja sieje w tym roku kilimanjaro i arkadie, kwalifikatu nie sieje bo to cena x2. Będę siał po kukurydzy i zastanawiam się co na chwasty. W zeszłym roku był expert met i legato to na wiosnę robiłem poprawki. Myślę nad expert + komplet 

na jesieni pryskasz bo to taniej wychodzi czy czemu ? 

Opublikowano

Miotła, fiołek zawsze jesienią. Wiosną jak potrzeba: przytulia, chaber, ostrożeń, skrzyp.

10 godzin temu, galan99 napisał:

MTZ - 40 zapewne jak widać trafiłem czy nie .

Ta mocno zaprawiona i słabo kolejny numer etykiety i identyczne parametry MTN 47,85g, ZK97% na papierze.

Opublikowano
1 godzinę temu, Elvis1090 napisał:

witam, jaką pszenice ozima polecacie na średnie i słabsze stanowiska?? 

Jantarka , belissa , arkadia od siebie mogę te polecić , sprawdzone na słabszych stanowiskach 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v