Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, strazak93 napisał:

To może coś na temat, dzisiaj lustracja pszenicy po oprysku na rdzę(zdjęcia na pierwszej stronie), za ciekawie to nie wyglądało lecz oprysk zrobił swoje i chorobę przychamowało,choć na przyszłość dałbym więcej tebu(w okolicach 200ml),bo przy większej presji choroby niższe dawki są odrobinę za małe, i gdzie niegdzie jeszcze na liściach grzybka widać. 

IMG_20190607_145405.jpg

IMG_20190607_145426.jpg

A to po skrzypionce nie jest.

Opublikowano
1 godzinę temu, sawka71 napisał:

A to po skrzypionce nie jest.

Skrzypionki nie było, za to rdzy od groma, zresztą na pierwszej stronie są zdjęcia jak to wyglądało na początku. 

Opublikowano
kellyq napisał:

Ile dać tebukonazolu 200g starczy czy więcej?

Uważaj żebyś nie przypalil. Triazol + wysoka temperatura.. Ja dałem 150g i bardzo drobna kropla.

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie. Mam pytanie ,czy u was są myszy na polu, bo u nas masakra połudnowa część Opolskiego. Czy można to zwalczyć. 

Edytowane przez szymek12345
Bardzo dużo po podgryzanych roślin na wysokości 6 cm.w jęczmienia jary i pszenicy
Opublikowano

Jedyny znany mi sposób na myszy to tyczki na polu na, których mogą siadać ptaki drapieżne. Nie miałem nigdy tego problemu więc nie wiem jak że skutecznością

Opublikowano

Jak tam wasze pola wyglądają? 

U nas pszenicę idą na rekord, jeszcze do żniw daleko ale takich zbóż jeszcze nie miałem

Opublikowano

Sam widzisz że jeszcze daleko do żniw jedna wichura i może niebyc tak wesoło ale ogulnie to dobrze wygląda tylko mi po ostatnich deszczach perz wylazł,i co tu z tym robić teraz.

Opublikowano
11 godzin temu, szymek12345 napisał:

Witam Panowie. Mam pytanie ,czy u was są myszy na polu, bo u nas masakra połudnowa część Opolskiego. Czy można to zwalczyć. 

proponuję jakieś żywołapki lub ostatecznie toxana wysypać, ewentualnie w nory można lać wodę...

Na poważnie to nie wiem czy zwalczanie coś da teraz, tylko uprawa mechaniczna może ograniczyć występowanie.

12 godzin temu, pala92 napisał:

Ojców sukcesu jest wielu a do porazki ni ma komu sie przyznac😀

to podobnie jak z fejsdzbukiem, dwóch prawowitych twórców zostało wycyckanych przez swojego partnera byznesowego i teraz to zukierberg jest tym prawilnym właścicielem...

ja myślę że Yacenty chce opchnąć portal i szuka sposobu na zwiększenie przychodów z biznesu..., a teraz szuka sposobów jak to odkręcić... bo przecież się nie przyzna, że pomysł mu lekko nie wyszedł... pewnie zgoni na użyszkodników, bo Ci tacy niewdzięczni 😁

Opublikowano

A jak te nasze rośliny są zdrowe to może nie trzeba dawać T3 na kłos jak myślicie?

Ja wiem profilaktyka ale może bardziej doświadczeni się wypowiedzą.

Opublikowano

A mszycy nie masz? Ja na robaka jechałem to dodałem tebukonazol akurat pylniki wyrzuca

Opublikowano

Kujawsko pomorskie mszyce i skrzypionki już pryskałem pojadę  jeszcze raz więc dodam tebu 0,6l ale Warmińsko mazurskie się zastanawiam progi nie przekroczone.

Opublikowano

@piotrdd

Chciales zebym kontynuowal relacje po opryskaniu chwastoxem w fazie liscia podflagowego to dodaje nowe fotki. Tamten temat zamkniety, to wrzuce tutaj.

Klos wyglada prawidlowo, ziarna zaczynaja sie wyksztalcac tak jak na zdjeciu. Poczekamy z ostateczna ocena jeszcze troche jak wszystkie ziarna beda w fazie mlecznej, wtedy wrzuce nastepne fotki.

IMG_20190609_141151 (1).jpg

IMG_20190609_141308 (1).jpg

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, loquito napisał:

Czy aby zlikwidować perz lepiej jest zrobić oprysk glifosatem na ścierniko, czy lepiej zrobić płytka uprawę np. gruberem lub talerzówką i na to glifosat? 

pociąć talerzówką, odczekać aż wzejdzie i oprysk

Opublikowano (edytowane)

Ja bym pojechał odrazu opryskiem ,jak pszenica nie za mocna to 10 dni przed omłotem ,szkoda czasu i po co go jeszcze rozmnażać

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Koledzy po zbożu chcę rozsiać wapno oraz dać obornik.Jak to zrobić,żeby miało to sens?Można zaorać obornik a po zaoranym posypać wapnem węglanowym?Jaki musi być minimalny odstęp czasowy między wapnem a obornikiem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v