Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

w tygodniku jest artykuł i na zdjęciu była ta sama odmiana jedna siana jesienią druga wiosną i ta jesienna dużo lepiej wyglądała i dużo większe kłosy ma

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

przewódki sa nie popularne,trochę bardziej przewód,ale już też coraz mniej ,teraz to światłowody wszystko ;-))))

a u mnie tylko światło i woda ,błyski i ulewa

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kiszonki z kukurydzy maja powyżej 40% SM pow. Augustowski

W mojej gminie suszy nie ogłoszono w siadujących tak, a to właśnie tu padało dużo mniej

2 pokos traw 1 belka, 3 pokos nic nie ma

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
17 minut temu, fireseba napisał:

Kiszonki z kukurydzy maja powyżej 40% SM pow. Augustowski

W mojej gminie suszy nie ogłoszono w siadujących tak, a to właśnie tu padało dużo mniej

To przynajmniej nie masz stresu.

A to kurła spać nie można, dadzą czy nie dadzą, po ile i kiedy, tu protokół jeszcze u wojewody nie był, tu zaraz wnioski składać, pół dnia w kolejce, potem czekać na decyzje, przelew.

Kurła ile to nerwów wyje.

• Haha 2
Opublikowano
20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A to kurła spać nie można, dadzą czy nie dadzą, po ile i kiedy, tu protokół jeszcze u wojewody nie był, tu zaraz wnioski składać, pół dnia w kolejce, potem czekać na decyzje, przelew.

ja nic nie składam i śpię spokojnie 😅

Opublikowano
1 godzinę temu, Wiesi0 napisał:

Ja sieje ozime ale koło białej jest taki chazjaj z1500ha i on sieje tylko pszenice przewódkę chyba odmianę monsun i to tak późno ze wschodzi prawie przed mrozami ale słyszałem plotki ze i zwyczajna ozima lubi wysiew w październiku i ze niby lepiej sypie.Taki kolo ma z 40ha kukurydzy na ziarno i po skoszeniu sieje pszenice zwyczajną i mówi ze lepiej się rodzi jakby wysiał we wrześniu.

Kopin i to w rurze takiej do kabli,zakopują rurę i jest taka maszyna do wdmuchiwania przewodu i wciągania przewodu, bo raz kabel,potem swiatłowud a potem jeszcze nowsza technologia w jakim tam kablu i ile można by było zakopywać i odkopywać.

Uspokoiło się delikatnie się chmurzy.

słyszałem fajny patent na siew pszenicy po buraku. a mianowicie 1 dzień przed zbiorem rozsiewasz rozsiewaczem pszenice normalnie jak nawóz ( rozsiewacz musi być dobry i równo sypać i dawka na ha musi być większa ( mówili ok 1,5 do 2 razy )  przyjadą kombajnem, kombajn skosi buraki rozora ziemię i dogniecie nasiona, zostaje tylko nawozić i pryskać 

Opublikowano
54 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A jeszcze najgorsze ! Co z tą kasą zrobić ?? Tylko kłopot z tym . :ph34r:

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

a można już w arimr składać? Bo może mój wrócić niebawem od wojewody (jak wysłała gmina)

Wpierw usuń fotkę z kukurydzy... 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Chciałem  dać  @zetorki12   radochę    -niech   się  chłopak cieszy.....

To właściwie co mi dać chciałeś ? :S

Opublikowano
mszk8 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

a można już w arimr składać? Bo może mój wrócić niebawem od wojewody (jak wysłała gmina)

Wpierw usuń fotkę z kukurydzy... 

Tomasz0611 napisał:

@Bananek kukurydza 290cm i suszowe byś chciał, już do Ziobry zgłaszam

same płokułatoły... halo, ziobro? prosze przyjechac na agrofoto ;) moje ziemie, na ktorych rosla qq nie lapia sie w szacowanie nawet. wiec suszowe biore i ja.

Opublikowano
zetorki12 napisał:

54 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A jeszcze najgorsze ! Co z tą kasą zrobić ?? Tylko kłopot z tym . :ph34r:

Jak masz problem to przelej mi😆😀

Opublikowano

Zetorki ktoś koło ciebie robi młynki do zboża gdzieś koło Wojcieszkowa.Czajsz temat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v