Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ach strach pomyśleć co będzie za rok, na piachach wszystko powysycha bez obornika i próchnicy ale ludzie orzą i nic nie nawożą.A cen niema na zboże.Bedą rzucać piachy lub oddawać w dzierżawę kto niema czym nawozić.Bo sam nawóz to za mało bez regularnych deszczy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Unas wczoraj jeden orał to jak jechał z wiatrem to nie było widać traktora tak kurz szedł.

Wczoraj patrzę co się dzieje tak się kurzy u sąsiada na tależowanym wysraszyłem się że hej a to pies biegł a kurzyło się jakby stado koni z rana 18 a teraz 16*

• Haha 1
Opublikowano

Sporo słomy oddalam za ledwie dwie łódki gnoju..zaraz pewnie mandat dostanę bo ludzie powariowali i wszystko im przeszkadza... :/

Jak gonorco to ok 🤣, może basen z tamtego roku?

Opublikowano (edytowane)

Słomy się narodziło i firmy skupujące słomę od razu cenę o połowę w duł jak zobaczyli ile tego jest, ostatnia cena to 40zł za belkę 150 ważącą 330kg a w tamtym roku było około 100za taką samą belkę.Ja wybrałem sieczkarnie choć próchnicy trochę będzie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Wiesi0 napisał:

Ziemia z wierzchu popiół,trzeba coraz czyścic filtr powietrza.Nic nie padało.U mnie kukurydzy jeszcze nikt nie kosił.Ziemniaki ludzie kopią a u mnie jeszcze Irga zielona,sadzona 15 kwietnia.

Rdzy nie masz? Jaka cena za Irge?

Opublikowano

na wiosce wszyscy o tej burzy mówią. żadna osoba jej nie przespała. żałuję że nie oglądałem nieba godzinę wcześniej ...jaka to była burza nie zapomnę jej nigdy XD

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, pawelol111 napisał:

Rdzy nie masz? Jaka cena za Irge?

Nie wiem,na razie kopałem sobie na obiad tylko, to nic nie było, a na większą skale jeszcze nie.Ach te słonce jest jak śmierć i mnie drażni jak sobie pomyśle przewalając ziemie te piachy, ze za rok zbiorę z niej 3 może 4tony ziarnka.

Dzisiaj na wsi kopią 4 kombajny a wożę obornik więc widzę ze wolno na przyczepach przybywa ziemniaków, więc pewnie mało i drobne.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

No od Grajewa przybrała na sile. To ile w końcu spadło? U mnie 4mm

A kawałek dalej na Stawiskach centralnie zlało fest

nie prowadzę juz pomiarów bo nie ma co mierzyć ale myślę że z gradem to śmiało powyżej 30 może 40mm. ale ja centralnie oberwałem. i czekam na więcej już odpalamy XD

Opublikowano (edytowane)

Ale to już było... jak w tej piosence😉

Chyba na basenik podjadę z dzieciakami pod wieczór, taka parzy że masakra.

Kupil ja deszczomierz i nie ma co mierzyć,suszy ziemię od feralnego zakupu, chyba go na strych wyniose🤔

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

33, ugotowany człowiek. Arbuza się chłodzę i wszystko wypływa przez skórę.

Dziś dojechało wapno, ale jutro rozsieję bo szkoda ciągniki męczyć i siebie .

Opublikowano
10 minut temu, petrus87 napisał:

Gdzie te czasy kiedy były stabilne opady... :/

No kiedyś to kurła niż radziecki nachodził ze 3x do roku, a teraz nic nie idzie.

Grzmi, a za lasem deszcz, a nademną słońce jak trzeba to zawsze bokiem idzie.

Opublikowano

Coś huczy i to za***iscie ale pewno nie dojdzie. Orac pod hybryde trzeba A tu nie ma jak bo sucho. Ostatni rok orki na szczęście :)

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No kiedyś to kurła niż radziecki nachodził ze 3x do roku, a teraz nic nie idzie.

Grzmi, a za lasem deszcz, a nademną słońce jak trzeba to zawsze bokiem idzie.

Widzę chmurę i słyszę jest na wschód ode mnie, czyli na Międzyrzec pada. @marulekk jak tam u Ciebie?

Zachód też robi się granatowy yo może coś podleje.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ja tam już nie wierzę że obecna tendencja, co raz to suchszych i cieplejszych lat się jeszcze odwróci. Klimat się zmienia i sami możemy to zaobserwować .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v