Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie średni to 30-50ha, 45l spadło w tydzień,  więc czas na odpoczynek i na krótki wyjazd A teraz będzie orka i w sobotę siew rzepaku 

Edytowane przez gustaww
Opublikowano

Na reszcie w domu.  Aż się zdziwiłem bo żniwa pełną parą. 

Ciepło, 27 stopni.

Jadę obejżeć pola czy kto nie ukradł😁

Opublikowano
44 minuty temu, Agrest napisał:

Na reszcie w domu.  

znajomy rolnik pojechał z żoną kiedyś na wakacje nad bałtyk to po 2 dniach wrócił bo zamiast odpoczynku to sie gorzej stresował o swoje koniki ,

Opublikowano

No mi czasami też ciężko zrozumieć , co ludzi gna w np gwar i tłok niektórych "kurortów" . Jak odpocząć w tłumie ludzi ?   

Opublikowano

chyba o konika ,bo jak tu spokojnie lezeć na plaży jak na około młode laski w sznurowadłach tylko a Ty masz obok zawodnika sumo w plandece na żuka 😉

11 minut temu, jarecki napisał:

znajomy rolnik pojechał z żoną kiedyś na wakacje nad bałtyk to po 2 dniach wrócił bo zamiast odpoczynku to sie gorzej stresował o swoje koniki ,

ja spierniczam w góry,ale to nie znaczy Zakopane-Krupówki 

• Haha 5
Opublikowano

Na pierwszym wyjeździe stres mnie zżerał. Teraz już nie. Wyjeżdżam po zbiorach żeby mieć spokojną głowę, choć po niedzieli trzeba różę zbierać.

Ja tam na plaży mam spokój,  większość gromadzi się przy głównym wejściu i przy barach, a 400m dalej cisza spokój i psy nie szczają sąsiadom na parawan.

A ogólnie na plaży to praktycznie nie ma na czym oka zawiesić. Może w tych znanych kurortach jest tych lasek więcej bo chcą się lansować?

Opublikowano

Ja niedługo jadę na wakacje ale chyba z najgorszym nastawieniem od lat. Susza zjadła plony, robota stoi bo beton na polach, z siewu rzepaku raczej nici a i czy pod jęczmień zaorane to też się rodzi wątpliwość. Zawsze jechałem na wakacje z zasianymi poplonami i polami zaoranymi pod rzepak a teraz taki klops. Cały dzień słońce świeci a na opady bez szans 

Opublikowano (edytowane)

Augustow, co roku jest bardzo sucho ale tak jak teraz jeszcze nie było. zaraz kończy się okres wegetacji, a nie licząc pierwszego pokosu który był dobry do tej pory 2 belki z hektara uprawnej trawy, lucerny 6 belek. suszowego nie ma bo zbożom na gminie starczylo wody a zielonki się nie liczy. w stawach woda do pasa brakuje prawie 1.5m do tego co było po zimie. wszystkie ostatnie poszły bokami a ci popadało w lipcu to tylko zmarnowane nawozy i paliwo

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

Germańcem kosisz to co się dziwisz że cię mija :D U mnie bajzon kosił jeden kawałek i właśnie porosiło :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v