Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

No i żniwa zakończone

Germaniec nie zawiódł.

Ursus i przyczepa nie zawiedli.

T25 i roztrzepak pokosów nie zawiedli.

Zawiódł tylko plon😢

No chyba nie zawiódł , bo na suszę liczyłeś ?

Jak tam po usługach ? Przeżyli wszyscy ?

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

U mnie 95% osób co posiali qq na ziarno to chodzą i się pytają czy na kiszonke to ktoś kupi. Qq nie na wcale kolb, sam i tak miałem swoją ziarnowa skosić na pryzme ale bez ziarna to będzie gówno nie pasza. 

Jak ziarna nie będzie to i na ziarno lipa 😃a na kiche to chociasz trochę masy te ,,ziarnówki'' to można brać na paszę ale po taniości☺

Opublikowano
37 minut temu, pedro2 napisał:

Lecimy pełną parą, zasieki w stodołach pękają w szwach, a gdzie do końca ☺️☺️ 

Ja to już młóce z wysypem włączonym bo nie ma gdzie sypać w magazynie 😂

• Haha 1
Opublikowano
Szymi40 napisał:

37 minut temu, Partyzant85 napisał:

LLB - ładny dzień się zapowiada :D

Ładny to by był   jak by  lało  🌨️    - kuźwa   nie dość  że kuku  słabiutka  to już  dziki   odwiedzają-,😧

dzików i u nas widze do groma wszędzie jakieś gniazda w zeszłym roku tyle tego nie było, coś mi się zdaje że w tym roku to będzie plaga

ooo widzę że po nowym raporcie suszy w Polsce zachaczyła mnie susza najgorsza w Lubelskim, @Partyzant85 , Ciebie chyba też to sięgnęło

Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

37 minut temu, pedro2 napisał:

Lecimy pełną parą, zasieki w stodołach pękają w szwach, a gdzie do końca ☺️☺️ 

Ja to już młóce z wysypem włączonym bo nie ma gdzie sypać w magazynie 😂

Czekaj z tym sypaniem swoje wykosiłem to przyczepke podstawię 😃 pszenżytko sypnęł pow.6 ton z hektara słoma jeszcze do sprasowamia pokosy po bizonie prawie jak po lexionie 😀😉

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Czekaj z tym sypaniem swoje wykosiłem to przyczepke podstawię 😃 pszenżytko sypnęł pow.6 ton z hektara słoma jeszcze do sprasowamia pokosy po bizonie prawie jak po lexionie 😀😉

wpada,j troche dostaniesz 😄

67433224_869479456762948_2125481488320299008_n.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, ZELKOW napisał:

dzików i u nas widze do groma wszędzie jakieś gniazda w zeszłym roku tyle tego nie było, coś mi się zdaje że w tym roku to będzie plaga

ooo widzę że po nowym raporcie suszy w Polsce zachaczyła mnie susza najgorsza w Lubelskim, @Partyzant85 , Ciebie chyba też to sięgnęło

Lubelskie , wielkopolskie na drugim.. 

Czytam ten raport i się tak zastanawiam,  buraki i ziemniaki w tym zestawieniu na ostatnim miejscu w tabeli, a u nas gdzie by nie spojrzec to buraki wypadają o wiele gorzej niż uplasowana na pierwszym miejscu kukurydza... 

U nas już 2  tydzień bez kropli wody z nieba.. 

Tragedia.. 

http://wiescirolnicze.pl/susza-2019-najnowszy-raport-iung-jest-coraz-gorzej/

Opublikowano

@ZELKOW - tak mnie chyba też. Co do dzików to i u mnie w ziemniakach od tygodnia buszują.

Opublikowano

U ,mnie chciało coś padać ale postraszyło i spadło kilka kropel, żniwa prawie na półmetku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v