Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Uziu92 napisał:

za czerwiec 47L, ozimina piękna jest. Mi już deszcz nie potrzebny niech wam tam pada, za tyddzień jak będzie pogoda ruszam w pszenżyto.

u mnie za czerwiec 20mm, po niedzieli żniwa na całego. Chujnia jak nic będzie 

Opublikowano
46 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No ten rok to fenomenowy

Nawet bele siana na łące nie działają

Leżą już 9 dni nie zabrane i nie zmokły🤔

U mnie kiedyś na polu leżała słoma 3 tyg i i też było oki, pogoda była i nic nie zmokło.

Kiedyś wracałem ze świata i za odrą po germańców stronie leżały bele siana na około 20 ha  ale trawa tak urosła że tylko pół belki z góry było widać, więc można, tylko nie...

Opublikowano (edytowane)

U nas na razie biedy nie widac, ludzie dzwonią i przyjeżdżają z okolicy wręcz wciskają żeby brać słomę, trawy, a dzisiaj zboże na pniu gość proponował i 4 ha trawy drugi pokos 40zl od beli. Trochę po okolicy  się robiło  po ludziach, jak firma solidna nie kantuje, płaci ile dogadane to i sami przychodzą 😋. można by na handelek puścić i zarobić, ale chce mi się latać.  

Dzisiaj prognozy nie sprawdziły się za bardzo, pogoda staje się coraz bardziej nieprzewidywalna.

Czerwiec 77mm Łomża

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
52 minuty temu, krzysiek1979 napisał:

Dzieje się -kolega skosil i już raz przezucil trawe a wczoraj pojechał zobaczyc czy wyschlo i wiecie co....Ktoś zgrabil i zajeb...masakra.

heh ... w zeszłym roku w środę była trawa do pasa a w sobotę już tyko ściernisko zastałem ....
znajomemu też ktoś skosił i suszył sobie na siano ... a ten akurat pojechał na łąke zobaczyć bo miał jechać kosić ... i jak zobaczy że leży skoszone to od razu do domu, ciągnik z grabiarką, od razu za nim prasował  i zaraz zwozili

Opublikowano
10 minut temu, XTRO napisał:

u mnie za czerwiec 20mm, po niedzieli żniwa na całego. Chujnia jak nic będzie 

pszenica o dziwo w kłosach grube ziarno, w leżącej jeszcze miekkie i rośnie, także pewnie jeszcze jej ze 2 tyg trzeba, pszenżyto na lekkiej glebie już zębem ciężko przegryźć i też ziarno nie najgorsze, także jak nie będzie padać to myślę ze koło 10 się wyjedzie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

heh ... w zeszłym roku w środę była trawa do pasa a w sobotę już tyko ściernisko zastałem ....
znajomemu też ktoś skosił i suszył sobie na siano ... a ten akurat pojechał na łąke zobaczyć bo miał jechać kosić ... i jak zobaczy że leży skoszone to od razu do domu, ciągnik z grabiarką, od razu za nim prasował  i zaraz zwozili

Pewno germańce . Polak i katolik tak by nie zrobił . 9_9

Opublikowano
3 minuty temu, Uziu92 napisał:

pszenica o dziwo w kłosach grube ziarno, w leżącej jeszcze miekkie i rośnie, także pewnie jeszcze jej ze 2 tyg trzeba, pszenżyto na lekkiej glebie już zębem ciężko przegryźć i też ziarno nie najgorsze, także jak nie będzie padać to myślę ze koło 10 się wyjedzie. 

czyli Was te deszcze majowe/czerwcowe nieźle podratowali. U nas niestety w czerwcu to kaplica i zboża zaczęły zasychać już ok 8-10 czerwca 

Opublikowano (edytowane)

w czerwcu spadł deszcz o dobry tydzień za późno, bo by było jeszcze lepiej, ale i tak nie ma tragedii, choć jare słabe.

Za międzyrzecem w stronę parczewa i za parczewem jak jadę nad wodę to zboża słabe, zero leżaków, pszenica z tabliczkami powbijanymi więc pewnie jakaś plantacja nasienna albo jakaś pokazowa masakra, gorsza od mojej na piachu, jare też masakra, kukurydza jak kaktusy, kłosy małe.

Edytowane przez Uziu92
  • Like 1
Opublikowano
Karol06 napisał:

Naszła burza i deszcz leje już chyba z pół godziny, w końcu. LLE

za długo się raczej nie nacieszyłeś, z tej ogromnej burzy 2mm spadło także taki deszcz na obmycie kurzu, wszystko w oczach dochodzi, myślałem że chociaż pszenica przetrzyma susze ale jednak się nie doczeka normalnego deszczu

Opublikowano

CHAMSTWO !

Jak się taki debil jeden z drugim nie wstydzi ? Przecież taka ilość przewieźć to musiał ktoś coś zauważyć . 

Opublikowano

No też myślę że tego nie za***przył ktoś dla dwóch muciek .

Do d*py z takim deszczem . Równie dobrze mogło wcale nie padać .

Opublikowano
42 minuty temu, zetorki12 napisał:

CHAMSTWO !

Jak się taki debil jeden z drugim nie wstydzi ? Przecież taka ilość przewieźć to musiał ktoś coś zauważyć . 

od kiedy złodziej ma wstyd? byłą też akcja jak kumplowi słomę ukradli, 3 belki wepchnęli po drążkach na wóz i w konia z tym jechali. Chciał sprawę załatwić na "gorąco" ale szkoda mu się konia zrobiło, jechali we trzech to tylko dwóch dostało solidny łomot bo trzeci uciekł :D

• Like 1
Opublikowano

Marzec 42mm, kwiecień 6mm, maj 40mm i czerwiec 9mm. Ten kwiecień jeszcze jakoś się przebolało, ale czerwiec dobił, cały czas praktycznie był upał. Wczoraj okoliczna stacja meteo odnotowała temperaturę 39,9*C :/ Jęczmień ozimy jeszcze zdążył się obronić, ale całą resztę wysuszyło dobre 2 tygodnie wcześniej niż powinno. Zamiast do żniw miesiąc to pozostały maks dwa tygodnie. Żyto na V VI klasie poślad, owies sama plewa...

PCT, Czarnków.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v