Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daniel nie potrzebujesz jałówek na wycieleniu? Oferuje jeden 4 szt, ale teraz mam swoje 3szt  na lipca nie wiadomo jak to się sprzeda. Szwagier widział, mówił że wyrośnięte ładnie tylko ciekawe co to za towar... 

Opublikowano
pedro2 napisał:

Daniel nie potrzebujesz jałówek na wycieleniu? Oferuje jeden 4 szt, ale teraz mam swoje 3szt  na lipca nie wiadomo jak to się sprzeda. Szwagier widział, mówił że wyrośnięte ładnie tylko ciekawe co to za towar... 

Ja tam nie kupowałem już z 20lat nic to mogę się oszukać 😁 preferowal bym z kartami no chyba że cena biedronkowa 🤣

Opublikowano
10 godzin temu, PROXIMARADEK napisał:

O..nikt nie  gratuluję to ja będę pierwszy gratuluję nowej fury , co to za fura? Nowy nowy nabytek ? Czy stary nowy nabytek?

O Radek na Ciebie zawsze można liczyć 😉Nowy nowy lew na masce. Ale do rzeczy centrum robi się gorąco pewnie wyjazd nad naturę się szykuje...

Opublikowano

Partyzant85

A gdzie ja napisałem że rolnik może zatrudniać nie legalnie?

Widzę jak młodzież u siostry przychodziła do pracy, do południa porwali zarobili po 50 zł twierdzili ze im starczy na dwa dni na browar i poszli, chciałbyś rejestrować takich pracowników w urzędzie i jeszcze płacić za nich ubezpieczenie?

Oglądałem film ,,Kuli''  pszenicę mu wymłóciło a o grochu to szkoda gadać może na zielonkę coś zwinie, grad poszedł tam konkretny.

• Like 1
Opublikowano

Coś dziś nie widać kolegi @Rolnik1973 . Germańską prasę czyści po usłudze , czy w hamak się zaplatał ? :P

Opublikowano

@GRZES1545 - na takie zdziwienie jak usłyszałeś że powinien zatrudnić legalnie. No jakby miała pracowników z umową to na pewno by nie poszli w południe bo już na piwko zarobili. Tylko że wtedy twoja siostra by nawet na Karmi nie zarobiła. Jakoś wcale się nie dziwię tym młodym ludziom że nie chcą w spiekocie rwać truskawek tylko po to żeby kogoś dorabiać.

Tak jak pisałem - bezrobocie jest niskie i każdy kto kiedyś miał parobka za 80+micha musi się przyzwyczaić do tej rzeczywistości gdzie nikt nie przyjdzie żeby w pocie czoła kogoś dorabiać bo może sobie odbębnić 8 godzin na etacie i pić piwko w cieniu.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, marulekk napisał:

@GRZES1545 wlalo coś wczoraj u Ciebie ? W Szóstce popadało a u mnie kilka kropel 🙁

Popadało koło szóstej i po siódmej rano trochę, ale na górce wieczorem już było mało wilgoci jak ziemniaki kopałem.

Partyzant85

Po pierwsze nie maja truskawek tylko inne owoce, po drugie dziwię się chorym przepisom, nie pracownikom bo są ludzie którzy chcą pracować i są lenie i nieroby którym wystarczy na aby dziś, a kto jest na etacie to jest.

Nikt nie narzeka tylko piszę jak jest, kiedyś było inaczej chęci i motywacje były inne,  ja mam tyle że ogarniam z rodziną czasem sąsiadka przyjdzie do pomocy ;)

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

@zetorki12

1. Posadzić tyle żeby samemu zerwać

2. Zatrudnić ludzi na warunkach które panują w innych branżach

3.  Zrezygnować z uprawy truskawek i znalezć sobie inne zródło dochodu a nie narzekanie typu "nie ma kto u mnie rwać i nie mogę zarobić". Nikt żadnemu plantatorowi truskawek nie  kazał ich nasadzić nie wiadomo ile.

Opublikowano

Ja bym dopisał

4. Zatrudnić Ukrainki .

Nawet nie narzekają .

Opublikowano

Zatrudnienie Ukrainek to też jakieś rozwiązanie ale tylko chwilowe dopóki nie pójdą dalej na zachód za pracą.

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo o pracownika trzeba dbać i jak się da dobre warunki to zawsze wrócą na sezon bo będą miło wspominać :) 

Kiedyś to było- zajeżdżam ciągnikiem u Niemca na pole a tam ponad 100 ludzi prawie same kobiety, gorąco, zbierają truskawki w pozycji do zbierania szkoda że zdjęcia nie mam widoki ciekawe👙 , mimo że każdy zjebany po gorącym dniu wieczorami często było wesoło :)

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Jasne że każdy na godne warunki pracy zasługuje,ale powiem wam że teraz to raczej pracodawca ma przesrane i nie mówię już tylko o rolnictwie.U syna w firemce przyszła dziewczyna bo mieli zgłoszone zapotrzebowanie w UP,po rozmowie szefostwo ją przyjęło,dostali nawet dofinansowanie żeby stworzyć jej miejsce pracy,kasa wydana dziewczyna po 5 miesiącach stwierdziła że nie będzie po polach z kartkami latać i się zwolniła .Poszła za najniższą do butiku,ale firma została z palcem w d*pie bo wzięte dofinansowanie,i albo trzeba oddać-a klamoty już kupione,albo przyjąć kogoś-ale osób z tym wykształceniem niewiele na rynku.Dlatego takie umowy i dofinansowania,tak jak i zgłoszenie pracownika na miesiąc,powinno zobowiązywać obie strony!

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał:

po drugie dziwię się chorym przepisom, nie pracownikom bo są ludzie którzy chcą pracować i są lenie i nieroby którym wystarczy na aby dziś, a kto jest na etacie to jest.

Nikt nie narzeka tylko piszę jak jest, kiedyś było inaczej chęci i motywacje były inne

Ale jakie to są według ciebie chore przepisy? Że trzeba za pracownika odprowadzić ZUS i składki na NFZ ? Masz rację że kiedyś było inaczej bo bezrobocie było inne i emigracja mniejsza więc było więcej osób bez perspektyw szczególnie na terenach popegierowskich - bo co niby miała zrobić kobieta która od własnej 18stki doiła krowy w PGRze - poszła zbierać truskawki lub coś innego i na bułkę lub ciuchy dla dzieci zarobiła swoją ciężką pracą. A jeszcze dawniej rodzina miała kilkanaście mórg i chłop z żoną sobie to obrobili konikiem razem, dzieci po skończeniu przenosiły się do miasta a jedno przejmowało gospodarstwo. Skoro tęsknisz za dawnymi czasami to zawsze możesz kupić krówkę i konika i obrobić te 3 hektary pola żebyś miał swoje mleko od krowy warzywa, kartofle, owoce na przetwory, ziarno na mąkę i dla zwierzatek dodatkowo trochę sianka z łąk zebrać żeby konik i krówka miał co zjeść w zimie - będziesz samowystarczalny i nie będziesz musiał ganiać do sklepu. No ale przecież teraz są inne czasy i każdy chce mieć jak najlepszy traktor, jak najwięcej maszyn, jak najwygodniejszy samochód i jak największy zysk.  Pracowałeś kiedyś na etacie ? Poszedłeś wtedy do szefa z propozycją że sam sobie składki opłacisz lub że całkowicie z nich rezygnujesz i wolisz pracować na czarno żeby twój szef więcej zarobił ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v