Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ode mnie jest jezioro,tak o 4km,i tam tak ze 4 m od brzegu idzie pionowo w dół,bierz kajaki🍦🍺 i nie szukaj wody,i nie łaż po mule,i daj spokój tym rybom które by z tobą się minąć wyłażą na brzeg;)

Opublikowano

Jaki dzień Bartłomieja, takiej jesieni nadzieja (24.08)

Susza na Bartłomieja - mroźnej zimy nadzieja (24.08)

Jak Bartłomiej (24.08) nie zasieje, nie pokropi Idzi (1.09.), to się zboża, to się żyta mało w polu widzi.

🙁🙁😥

Opublikowano

Kiedy do Bartłomieja bocian u nas trwa mnogi, tedy zima lekka będzie i opał niedrogi (24.08)

Opublikowano

Słonce już zaszło i jakaś dziwna una taka pomarańczowa na północnym zachodzie.

Opublikowano

U nas niestety rzepaki posiane i nie pada 21 czerwca 25 mm i 7 lipca 20 mm ,a i 4 lipca 1mm

Opublikowano (edytowane)

No a ja dzisiaj w trasie i tylko na jagodzianki przy drogach się napatrzyłem a już takie wygodne ze na pufach siedzą..A na rybkach nie byłem.Dzisiaj bez deszczu i 28c.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 25.08.2019 o 19:39, pedro2 napisał:

Gdyby nie susza to by było 10+ czy12+ czyż to nie jest powód do narzekania? 🙄

Bozia wam nigdy nie dogodzi😁😂

Ja wole 10ton pyry sprzedać po 2zł/kg niż 20ton po 1zł/kg

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
12 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Co dzień pali słoneczko .ziemniaki nie obrodziły ,ale kupców w kolano .Cena 2 zł kg i nadal kupujących przybywa .

Haha

Wczoraj bronisze 25 zł za irge

Źółty  20zł za 15 kg

Dzisiaj  ładnie przypieka od rana

Opublikowano

To niesprawiedliwe bo w mojej okolicy ziemniaki obrodziły i cenę trzymają jakby susza była? Wykorzystują sytuację i to odbije się na cenach a stracą ci co mają suszę i brak urodzaju.

Opublikowano
Dnia 25.08.2019 o 21:37, Wiesi0 napisał:

No a ja dzisiaj w trasie i tylko na jagodzianki przy drogach się napatrzyłem a już takie wygodne ze na pufach siedzą..A na rybkach nie byłem.Dzisiaj bez deszczu i 28c.

Nie wiem gdzie Ty jeździsz ale ja już nie pamiętam kiedy widziałem te ssaki leśne i myślałem, że gatunek wyginął w sposób naturalny. 

12 godzin temu, PAN88 napisał:

Bozia wam nigdy nie dogodzi😁😂

Ja wole 10ton pyry sprzedać po 2zł/kg niż 20ton po 1zł/kg

Dokładnie...lepiej mieć mniej za więcej niż odwrotnie...producenci maszyn rolniczych dawno na to wpadli...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, extrabyk napisał:

Nie wiem gdzie Ty jeździsz ale ja już nie pamiętam kiedy widziałem te ssaki leśne i myślałem, że gatunek wyginął w sposób naturalny.

Pijana górka koło Kałuszyna na krajowej 2. I na południowej obwodnicy Warszawy drodze 50 tam co pomiar odcinkowy jest miejscowość Regut.

Upał 30c sucho już się zrobiło,kurzy się podczas orki.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v