Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Dzisiaj się dowiedziałem że w promieniu kilku km do okoła przeszły takie ulewy że świata nie było widać, wycieraczki nie wyrabiały a u nas tylko dobrze pokropiło ...

Ok 15km od mojego domu w kilku opadach spadło ok 100l więcej, ok 8km 50l więc dobrze wiem co to niesprawiedliwość opadowa

Opublikowano
17 minut temu, Bartek933 napisał:

Ok 15km od mojego domu w kilku opadach spadło ok 100l więcej, ok 8km 50l więc dobrze wiem co to niesprawiedliwość opadowa

to gdzie tak padało? u mnie ledwo posikało z 5 min

Opublikowano
12 godzin temu, pedro2 napisał:

Ja w usługi uderzyłem prasą na cydzyn i okolice to też miejscami dużo gorzej niż u nas... Niektóre działki w kolano 100%. A jeździłem do białego to od Wizny w tamtą stronę qq piękne, Zawady, Tykocin mega. Ja czekam jak zbawienia dosłownie, jak teraz nie doleje porządnie to koniec z kartoflem, ledwo zipie

pisałem w parę dni temu o deszczu. w prognozie nic się nie zmienilo. 150mm w 3 godziny czwartekt rano

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, marulekk napisał:

@slawek_74 Ty sie zbieraj wodke chłodzić 🤗

Ziemniaki obrodziły to sie jakoś do wiosny przeżyje

😁

Ładne ziemniaczki. U mnie po 2 zł. za kg. chodzą to ludziska kasy nabiorą? Jaka to odmiana?

5 godzin temu, marulekk napisał:

@slawek_74 Ty sie zbieraj wodke chłodzić 🤗

Ziemniaki obrodziły to sie jakoś do wiosny przeżyje

😁

IMG_20190806_091137.jpg

Ładne ziemniaczki. jaka to odmiana? U mnie po 2zł.za kg.chodzą to ludziska kasy nabiorą

Edytowane przez Andrju65
dopisanie tekstu
Opublikowano

No i dożynki. Przejechałem się 14 km w jedną stronę po ostatnie 1000kg.

Jako że wyszła chmura to gnałem do domu. Puściło uszczelnienie i jakieś 300kg charytatywnie ptakom po drodze zostawiłem.

Odnośnie kosztów usługi i zakupu kombajnu.

Zrobione 30ha za 11970zł. Uważam że nie opłaca mi się kupować swojego kombajnu 

Opublikowano

A i u mnie dziś żniwa i wszystko co z nimi związane zakończone. 

Kombajnik potknął prawie 120ha koszenia,prasa ok 3 tyś kulek różnej wielkości, brona kompaktowa ok 70ha przerobiła więc sprzęt zarobił na swoje utrzymanie...

Plony lepsze niż w 2018 o 100% ale niższe niż w 2017

@Agrest toż to prawie 400/ha wychodzi

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

@Agrest toż to prawie 400/ha wychodzi

No niestety polskie bizony zawyżyły rachunek, jazda 1 na żółwiu , nie dawaly rady ze słomą. Jednak i tak nie kupię kombajnu.

Średnia z 30 ha wyjdzie około 6t. Choć liczę na te plus 200 - 300kg więcej. Sprzedaż zweryfikuje. Teraz tylko cena 800+ i jakoś przednówek się przeżyje.

Zrobił się upał jest 29 stopni.

Opublikowano
27 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Grzeje oporowo, odpust w parafi to zimnym piwkiem się schładzamy😎

I u mnie odpust, no i urodziny syna. Trza by browca chlapnąć🍺

Opublikowano
Agrest napisał:

27 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Grzeje oporowo, odpust w parafi to zimnym piwkiem się schładzamy😎

I u mnie odpust, no i urodziny syna. Trza by browca chlapnąć🍺

O synie nigdy nie było mowy😮

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v