Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ty się kurła nieśmiej

Bo niewiesz co i Ciebie czeka.

Ni ma widoku na deszcz, przygrzewa wysusza to co jeszcze zipie.

Jak siejesz  na 6 klasie  jęczmień  to  co  się dziwisz  że  zboże  marne.  Minister  mówił  że  w tym roku  nie będzie  płacenia   jak ktoś  posieje  nieodpowiednią  roślinę  do  rodzaju  gleby.

29*C  i  chmury  biegają  po niebie 

Opublikowano

to szacowanie szkód to pic na wodę np. ja nie mogę składać bo qq ładna i da 9 zamiast 12 ton a u sąsiada co słabo nawozi i jak dobry rok to i 7-8 wydusi a jak sucho to3-4 i on ma susze i suszowe a u mnie za miedzą już suszy niema do tego mam krowy to i strat minimalnych w gospodarstwie nie ma 30% te przepisy to parodia LLU 1mm 25*

Opublikowano
2 minuty temu, DanielFarmer napisał:

Z południa do Polski wchodzi front,raczej dziś nie ale jutro to raczej dotrze,oby spokojnie

Oby popadal deszcz bo wszystko schnie w oczach

Slawek wiec jaki wniosek? Musisz jak sasiad gospodarzyc 😁

Opublikowano

Lukaszwd ten sąsiad to taki przykładowy ale jak bym robił jak mój to bym nie miał czasu na af wejść😃 ale jak widzę niektóre uprawy na odpierdziel a potem płacz że susza to nóż w kieszeni się otwiera albo teksty ,,u ciebie rośnie bo gnój dajesz'' gleby lekkie wymagają dużej ilości obornika i starannej uprawy i wtedy susza mniej dotkliwa

• Like 1
Opublikowano

No miejmy nadzieję że popada,jakieś tam opady na piątek i weekend widać.

Opublikowano
16 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

No bo w tamtym roku kwiecień i maj był upalny , a teraz tylko czerwiec,  no niby susza w 9 woj., ale do 20% zniżka plonu to nie przysługuje.

W tamtym roku 20 czerwca wniosek składałem a w tym nawet susza dla lubelskiego nie ogłoszona😡

W zeszłym roku w kwietniu u mnie było takie bagno, że nie dało się wjechać w pole, nawet nie myślałem o suszowym, w tym roku w kwietniu to już było tak sucho, że nie szło pługa wbić.

Nie myślę tu o stratach rzedu 20%, ale soja wyszła z ziemi na 5cm i koniec.

Opublikowano
11 godzin temu, Uziu92 napisał:

ja tak w tym roku jade, azot ograniczony, raz fungi i od chwasta i niech się dzieje wola nieba.

Trzeba go mieć ,na twoim areale niema wielkiej różnicy ile zbierzesz

Opublikowano

Lublin okolice, pierwsza burza, a raczej deszcz od 3 tyg. Od 15min pada spokojnie rzęsiście deszcz z bkyskawicami i grzmotami.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.06.2019 o 17:04, Partyzant85 napisał:

A u tego jutupera od gradu kolejny filmik i kolejna fala wyrazów  współczucia w komentarzach bo stracił wszystko, i że tragedia. Tragedię to ma rodzina tej 10latki a nie człowiek któremu grad wytłukł kawałek pola. Ale lepiej chodzic z kamerką po polu i pokazywać ludziom ile to się nie straciło ale na filmiku cichosza o ubezpieczeniu żeby nie wyszło na jaw że tak naprawdę całe gie stracił na tym całym gradzie.

Mądrego to czasem dobrze posłuchać 😃

Ja się nie zgadzam aby to ścierwo co zabiło to dziecko było utrzymywane z moich podatków , mówię k**wa nie! Mam nadzieję że chłopcy z celi przywitają go odpowiednio i ta szmata powiesi się 

A się pytam gdzie ten pier**lony w d*pę  wściekniętego wenża deszcz, nadawali od rana opady i cały ch*j spadło , Meteo jak baba co godzinę zmienia zdanie , ch*j z taka robotą, zboża po zasychane , gdzie lepsze ziemie jeszcze ciągną ale na piachach kaplica , tam będzie poślad a nie zboże , ch*j piz*a mać a w lipcu będzie napierdalac co drugi dzień w sumie to niech pada ch*j z takim zbożem , szkoda bedzie kombajna na pusto ganiac 

Dziękuję za uwagę 

Pozdrawiam niezadowolony Marek 😤

Edytowane przez marulekk
  • Like 5
Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał:

Mądrego to czasem dobrze posłuchać 😃

Ja się pytam gdzie ten pier**lony w d*pę  wściekniętego wenża deszcz, nadawali od rana opady i cały ch*j spadło , Meteo jak baba co godzinę zmienia zdanie , ch*j z taka robotą, zboża po zasychane , gdzie lepsze ziemie jeszcze ciągną ale na piachach kaplica , tam będzie poślad a nie zboże , ch*j piz*a mać a w lipcu będzie napierdalac co drugi dzień w sumie to niech pada ch*j z takim zbożem , szkoda bedzie kombajna na pusto ganiac 

Dziękuję za uwagę 

Pozdrawiam niezadowolony Marek 😤

I po ch*j tyle k**wa tych wulgarów?

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, kopin napisał:

I po ch*j tyle k**wa tych wulgarów?

I po co żeś się pytał?🤔

Opublikowano (edytowane)

Powiat lubelski. Pierwszy deszcz od ponad trzech tygodni i mamy 17mm, teraz ladnie spokojnie pada.

Edytowane przez Adam94
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kujawy1990 napisał:

Jak siejesz  na 6 klasie  jęczmień  to  co  się dziwisz  że  zboże  marne.  Minister  mówił  że  w tym roku  nie będzie  płacenia   jak ktoś  posieje  nieodpowiednią  roślinę  do  rodzaju  gleby.

29*C  i  chmury  biegają  po niebie 

Czyli  na Hrubieszowie  jak ktoś posialby owies to nie dostałby? Co to za pojebane wytyczne 

Edytowane przez XTRO
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v