Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u nas już tydzień temu przeszła wichura to niektóre pola na stoku dobra połowa zwalcowana była ;/, u mnie było  max 5% położone ale pola na równym terenie.

Opublikowano

Jak czytam i słucham co niektórzy piszą /mówią że czekają na suszowe,mrozowe, czy gradowe to nóż w kieszeni się otwiera co dzieje się ze społeczeństwem albo że nie ma komu truskawek rwać bo jest 500+ masakra 😮

• Like 3
Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał:

Jak czytam i słucham co niektórzy piszą /mówią że czekają na suszowe,mrozowe, czy gradowe to nóż w kieszeni się otwiera co dzieje się ze społeczeństwem albo że nie ma komu truskawek rwać bo jest 500+ masakra 😮

Widzisz  ludzie się  uczą od elit-polityków   nie trzeba   ciężko  pracować- by  żyć  .....  ;)          Parno-  gorąco   pszczoły   pracują   jak oszalałe. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, XTRO napisał:

@damianzbr u Ciebie coś popadało ?

Na pola spadło lecz nie za wiele. Ale tu co mieszkam 15 km dalej (bardziej na północ czyli w str. Siedlec) to na parkingu wody równo z krawężnikami było o 07:00 rano. Ludzie do samochodów nie mogli wejść jak kto na balkonie nie trzyma gumowców.

Tak że jest nie wesoło. kukurydza na najsłabszej ziemi już się zwija w szczypior. A jare to dobry tydz. temu jak już straciły wigor i odrzuciły pędy boczne.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
slawek74 napisał:

Bo niektórych nie ma co czytać bo nie ukończyli jeszcze szkoły podstawowej ale piszą że mają po 40lat itp itd. Cwaniak w necie dupa w świecie...

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, simson2812 napisał:

W Zwoli podobno dolało bo piach powymywany był na drogi 

O to tam blisko mam jare co już żółkły. Może mi podlało trochę. Bo u mnie na wsi ojciec mówił że jakiegoś oberwania chmury nie było, ja sam nie byłem to nie wiem, za to oberwanie było tu co mieszkam.

Opublikowano (edytowane)

W dwóch pogodach radarowych i na ICM-ie bez żadnej chmurki, a za oknem czarne chmury, deszcz, trochę gradu i wiatr, że drzewa łamał. Bo to przyszło zza Buga, jak idzie do nas z zachodu to rzadko dochodzi i jak już to spokojny, a od ryzunów zawsze komedia. 

Edytowane przez beata12596
Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

Żona bierze z dziećmi 500+ i jeszcze nasadziłem jej trochę truskawek i zbieramy i co?  Niektórzy maja małe dzieci i trzeba się nimi zajmować.  Kiedyś młodzież chodziła po zarobkach żeby mieć dodatkową kasę, sam też chodziłem na jagody czy porzeczki, teraz młodzi mają gdzieś bo tatuś z mamusią daje na wszystkie zachcianki, ale i młodych na wsi też nie za dużo :)

Dziś słyszałem że rolnik powinien zatrudniać legalnie pracowników sezonowych, inaczej może dostać sporą karę jak go skontrolują, robi się u nas to co w Niemczech, zapytaj plantatorów ilu Niemców  pracuję u nich w sezonie.

• Like 2
Opublikowano
49 minut temu, GRZES1545 napisał:

Żona bierze z dziećmi 500+ i jeszcze nasadziłem jej trochę truskawek i zbieramy i co?  Niektórzy maja małe dzieci i trzeba się nimi zajmować.  Kiedyś młodzież chodziła po zarobkach żeby mieć dodatkową kasę, sam też chodziłem na jagody czy porzeczki, teraz młodzi mają gdzieś bo tatuś z mamusią daje na wszystkie zachcianki, ale i młodych na wsi też nie za dużo :)

Dziś słyszałem że rolnik powinien zatrudniać legalnie pracowników sezonowych, inaczej może dostać sporą karę jak go skontrolują, robi się u nas to co w Niemczech, zapytaj plantatorów ilu Niemców  pracuję u nich w sezonie.

Masz racie ale żeby do ciebie przyjechali Ukrainy i rwali to musisz mieć za***iste truskawki nawodnione na mrozy włóknino nakryte, super warunki mieszkaniowe dla nich.

I to też jak ktoś jak przyjedzie na spróbówkę i zobaczy ze sporo da się zarobić to będziesz mieć ludzi, w ciemno w d*pie mają.

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

O to tam blisko mam jare co już żółkły. Może mi podlało trochę. Bo u mnie na wsi ojciec mówił że jakiegoś oberwania chmury nie było, ja sam nie byłem to nie wiem, za to oberwanie było tu co mieszkam.

U mnie już za to było oberwanie 3 ha jęczmienia mi położylo.

Opublikowano

500+ ma niewiele wspólnego z tym że nie ma komu zbierać truskawek. Tego że bezrobocie w kraju jest niskie już nikt nie widzi i jeden z drugim bambry się dziwią że ktoś woli pójść do zwykłej pracy na etacie zamiast rwać truskawki na kolanach w spiekocie.

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dziś słyszałem że rolnik powinien zatrudniać legalnie pracowników sezonowych, inaczej może dostać sporą karę jak go skontrolują,

A czemu niby może zatrudniać nielegalnie ? Jakaś taryfa ulgowa jest dla rolnictwa ? Chciałbyś tyrać u kogoś kto nie opłaca za ciebie składek żeby samemu się nahapać jak najwięcej? Każdy medal ma 2 strony.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v