Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Dlatego ja swojej pracy nie zamienię za żadne pieniądze💪🏻

Masz swój sposób na życie, ale jak wiążesz koniec z końcem mając raczej niewiele hektarów, nie mając hodowli, owoców warzyw? Może żona na etacie?

Może ksiądz w rodzinie?😉

Daj przepis na takie luksusowe życie

Nadal grzeje nie ma jak do sadu z opryskiem ruszyć.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Ni ma żona etatu, nima księdza, poprostu się żyje.

Wiesz, im masz więcej piniędzów tym więcej trzeba wszystkiego, im masz wszystkiego więcej tym trzeba więcej piniędzów i biegniesz jak chomik w kołowrotku.

Ni mam kredytów na nowe fyndy, lub dżindyry, nie bierę maszyn aby sąsiad zazdrościł, łot taki plan na piniądz.

Ja z tych skromniejszych nie stych co musi być wszystko naj.

• Like 5
Opublikowano

Mądrze prawisz, ale przy np 25ha zboża nie ma miejsca na jakieś niepowodzenie typu susza, grubsza awaria bo budżet się nie domknie. 

Opublikowano

Rolnik podkop zrobił pod sąsiadów klepiska, wrzuca żmijkę szyberek otwiera  i cyk dwójeczka leci 😉 

Agrest u mnie jeden dzisiaj cały dzień owies pryskał od chwastów, ludzie się nie przejmują

terazprzyjemnie na polu, z opiełaczem w ziemniaku grasuje od godziny, jeszcze z półtorej i rano o 3 się wstanie to na luzie obrobi. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wtedy PiS pomoże 👍🏻

Zawsze jakieś zaskurniaki na czarną godzinę są co by na jedzenie i opłaty było.

Toż można nabrać nowych maszyn za 300 000 i zapier😺alać jak zegarek non stop, 

Ale poco?

Rozwój też powinien mieć swoje granice.

O taki kombajn, w tym roku obchodzi 50 lecie, można by wziąć na raty nowy, ale poco jak on jeszcze 50 lat pochodzi i przechodzi dzisiejszego nowego.

No ale nie wszystkim pasuje robić takim dziadkiem więc niech zapier😺ala parę lat by 5 dni w roku poczuć się panem luksusu😁

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

A ja się waham czy się pisać,  czy nie, został tydzień.

Kurła jak umnie w dzień to tylko lodówka i zamrażarka ciągnie prąd, a większość tak jak tv czy żarówki to i tak już jak słońce nad germańcem i nie grzeje paneli.

To co produkujesz idzie dla Ciebie,jeśli nie odbierzesz na bieżąco idzie do sieci i elektrownia to dla ciebie magazynuje,w nocy czy też zimą np.odbierasz swój wyprodukowany prąd od energetyki-a oni za tą operację potrącają 20% dla siebie,czyli Ty dostajesz 80 % tego co im wysłałeś

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Gorąco ale zacząłem przeglądać kombajn, trzeba wolny czas wykorzystać a Wy maszyny już macie gotowe?

20190611_145121.jpg

sąsiad ma chyba takiego samego :)

Mój czeka na przegląd i na dodatkowe wyposażenie ;)

3 godziny temu, bobienko napisał:

Nie ma żartów w takie upały,gaśnice macie w ciagnikach?

https://www.google.pl/search?q=gaśnica+wódka&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi1mu7KkOLiAhWCsKQKHZczDw0Q_AUIECgB&biw=1920&bih=969#imgrc=34o1-sGdDWgnhM:

taka gaśnica też się znajdzie 

• Like 1
Opublikowano

@Rolnik1973 znaczy się że masz w sobie trochę z lenia ;) ale za to spokojny poranek spokojny wieczór itd itd... 

@Rolnik1973 znaczy się że masz w sobie trochę z lenia ;) ale za to spokojny poranek spokojny wieczór itd itd... 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, danielursus3p napisał:

No lenia jak słoń wielkiego to prawda.

No ale szybciej przeczepić traktor z maszyny do maszyny  niż zarobić żeby do każdej maszyny był trakror.

5 traktory 5 x opłaty i już zapierd😺l na nie.

Robota lubi narwańców.😁

Edytowane przez Rolnik1973
Błąd, co by zetorki nie zbluzgał
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Uziu92 napisał:

a kto normalny w taki upał pije wódkę ?

No jak zimna , to co w tym niezwykłego ? Sama się nie wypije ...

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
50 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ale poco?

Jak po co ? A z czego banki i ich właściciele żyć mają ? Dobrze to wszystko wyliczone . Prosty człowiek ma się cieszyć że złomu więcej na podwórku i zapominać że ledwie na raty wyrabia .

Więcej , taniej , szybciej ... Tylko dla kogo profity ??

3 minuty temu, Uziu92 napisał:

to co z tego ? alkohol odwadnia mocno i w takich temperaturach pic się nie powinno.

Telewizja kłamie ...

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła 24° na dworze 🤔 o tej porze.

To idź do izby .

Opublikowano
54 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No lenia jak słoń wielkiego to prawda.

No ale szybciej przeczepić traktor z maszyny do maszyny  niż zarobić żeby do każdej maszyny był trakror.

5 traktory 5 x opłaty i już zapierd😺l na nie.

Robota lubi narwańców.😁

Ja tu nie mówię o tym żeby dygać na traktory, bo to też nie o to chodzi. Ja wychodzę z założenia że muszę dać więcej swojej rodzinie jak ja sam miałem. Tylko z drugiej strony znowu jak chcesz mieć dużo to nie masz kontaktu z bliskimi bo cały czas zapierdol, tak źle i tak nie dobrze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v