Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dziś słońce grzało jak wściekłe ciężko mi się podwórko sprzątało 

Opublikowano

No super 👍 200kg/ha ja dzisiaj objechałem swoje areały i o dziwo moje wsiewki też się ładnie utrzymały. Fajnie widać rzadki młodej trawy. 

Nie narzekajcie na ciepło, kilka ciepłych nocy ziemniaki i qq ruszyły z kopyta, aż miło popatrzeć. Pszenżyto zaczyna kwitnąć, jęczmień jary ości wyrzuca 2-3dni i będzie ładnie na polu dopóki owies nie wyrzuci wiechy

Opublikowano

Koło 30 było. Po południ spadło trochę deszczu bez potrzeby zupełnie.Jak tak można cały dzień przeleżeć to nie potrafię zrozumieć i po co? Zawsze coś sie do roboty znajdzie.  Cóż ja powiem przy remoncie sie gania mięzy czasie trawę rozrzuć skoszona ( dla królików). Z komarami to jest fakt byłem w ziemnikach czy jest stonka rój koło mnie tak samo przy plewieniu kilku rządek kukurydzy.

Opublikowano

Ja zamierzam z drugim gdzieś ok 20lipca ruszać, jak urośnie wcześniej to trudno jakoś przeboleje 😏 oby te komarzyska pod deszcz tak się rozszalały to jeszcze idzie wybaczyć

Opublikowano
46 minut temu, pedro2 napisał:

No super 👍 200kg/ha ja dzisiaj objechałem swoje areały i o dziwo moje wsiewki też się ładnie utrzymały. Fajnie widać rzadki młodej trawy. 

Nie narzekajcie na ciepło, kilka ciepłych nocy ziemniaki i qq ruszyły z kopyta, aż miło popatrzeć. Pszenżyto zaczyna kwitnąć, jęczmień jary ości wyrzuca 2-3dni i będzie ładnie na polu dopóki owies nie wyrzuci wiechy

U mnie Owies wiechy ma juz od 4 dni na wierzchu 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj ma być burza ze wschodu a wczoraj też padało ale nie u mnie ale widziałem tęczę, więc było nie daleko.Dzisiaj zwożenie bel siana.

Plonu traw na dzikich łąkach nie ma w tym roku,Tylko na nowych przesiewanych to jest.

Ogólnie jakieś dziwne zjawisko się robi bo widzę po polach ze jeepami po zbożach,kukurydzy, jeżdżą, nie widziałem kto, ale zjawisko takie ma miejsce w moim regionie bo widać takie cyrki na paru wsiach.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v