Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
yacenty napisał:

fajnie macie, aż za fajnie. u nas od 22.00pada i weszło 17l

tak fajnie dla tych co mają zboża może i ok ale jak trawy do koszenia bo się stażeją lub na łąkach robią się zastoiska już tak słodko nie jest

Opublikowano (edytowane)

brak w następnych dwóch tygodniach prognozowanyh odpadów. Suszy nie ma... od marca 10mm. Aż tak nigdy nie było.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
29 minut temu, fireseba napisał:

brak w następnych dwóch tygodniach prognozowanyh odpadów. Suszy nie ma... od marca 10mm. Aż tak nigdy nie było.

Smutne to.... u mnie za maj tylko około 24l w spokojnym opadzie. Kilka burz minęło bokiem,  Mokrawo i pochmurno jak nigdy (chyba od 8lat), ale przydałoby  się na dziś z 20l na owies by uzupełnić zapas. W prognozach deszczu brak.

Opublikowano

U mnie nic nie pada a ogólnie fajnie by było jak by tu była mapa Polski i z linkami do kamer to by można było sprawdzić czy z chmury jest deszcz bo taką metodą kiedyś przewidywałem pogodę w sianokosy.

Opublikowano
6 minut temu, Wiesi0 napisał:

U mnie nic nie pada a ogólnie fajnie by było jak by tu była mapa Polski i z linkami do kamer to by można było sprawdzić czy z chmury jest deszcz bo taką metodą kiedyś przewidywałem pogodę w sianokosy.

poszukaj kamery drogowe,będziesz miał obraz czy pada czy nie

Opublikowano

bo obieg wody w przyrodzie jest zamknięty, dostaliście tyle co powinno spaść przez marzec, kwiecień i do połowy maja w całej Polsce i zawsze jest tak że jak gdzieś jest sucho to gdzieś jest za mokro.

Opublikowano
13 minut temu, danielhaker napisał:

Ale dziś mamy radary

A hvj z tymi radarami,niby ma padać a nie pada i na odwrót a jak pada i chmura przemieszcza się w danym kierunku to to najpewniejsza metoda.

Opublikowano

Najjesz i napijesz się na zapas?

We wrześniu byś marudził że popiół w polu i wschodów nie ma.

U mnie mżawka od czasu do czasu. Za noc do teraz 2,5mm. 

Maj 28mm

Opublikowano

Przez dwa tygodnie ponad 100Litrów a na łące gdzie bywały zastoiska minimalnie się wysącza kosimy jutro zbiór by zdążyć na agro szoł 😃 trzeba by wymyślić jakieś znaki rozpoznawcze by zrobić spotkanie

Opublikowano

żólte kamizelki możecie założyć  :D Wiesio  ale jak radar oglądasz to w przyblizeniu podaje w jakim kierunku bedzie szła chmurka , lub przemieszczał sie front np na 48 godzin do przodu

Opublikowano
49 minut temu, jarecki napisał:

żólte kamizelki możecie założyć  :D Wiesio  ale jak radar oglądasz to w przyblizeniu podaje w jakim kierunku bedzie szła chmurka , lub przemieszczał sie front np na 48 godzin do przodu

Wiem o tym i trochę to działa z tym radarem ale ogólnie powinien być serwis i co miasto jakaś stacja meteo z deszczomierzem elektronicznym.Ile to razy zajechało się na lakę i mały 5 minutowy deszcz i wracaj się z powrotem bo zmokło.A tak by byli dane realne ze pada i idzie w moją stronę.

Jadę na agroshow kupie mocnego pastucha stacjonarnego pod linnie Lacme i zobaczę Biny bo zbiory w tym roku obiecujące.

Opublikowano
slawek74 napisał:

Przez dwa tygodnie ponad 100Litrów a na łące gdzie bywały zastoiska minimalnie się wysącza kosimy jutro zbiór by zdążyć na agro szoł 😃 trzeba by wymyślić jakieś znaki rozpoznawcze by zrobić spotkanie

a kiedy się wybieracie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v