Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i proszę o pomoc ,posiadam mf 255 z 90r i mam dziwny problem z hamulcami, są bardzo ostre tzn przy hamowaniu naciskając pedał do połowy nic się nie dzieje ,dalej do spodu koła odrazu stają  w miejscu ,nie ma normalnego hamowania że  ciągnik będzie zwalniał po lekkim naciśnięciu hamulca a dopiero po mocnym wciśnięciu stawał w miejscu. Proszę o podpowiedzi i porady w naprawie pozdrawiam. Dodam jeszcze że  nie mogłem znaleźć podobnego tematu z rozwiązaniem .

Opublikowano

Trzeba wyregulowac. Na pochwach od strony stopni masz takiesruby z nakretkami. Po jednej na strone. Tym regulujesz hamulce. Nie wiem czym w ktora strone krecic, ale wiem ze takie cos jest. Tez mnie wkurzalo jak ciagnik stawal deba przy nacisnieciu hamulca. Twierdze ze ma hamowac plynnie, a nie szarpac we wszystkie strony

Opublikowano

MF 255 ma taką zaletę, że ma bardzo czułe i dobre hamulce. Są dwa sposoby albo muskasz pedał hamulca i płynnie hamujesz, bez stawania w miejscu, albo pod zwolnicami tylnymi masz takie widełki na prawe i lewe koło i drut gwintowany z nakrętką i popuszczasz hamulce i w tedy naciskasz mocno a hamuje słabo bez stawania w miejscu i masz słabe hamulce w razie potrzeby ( ja przyczep nie ciągam więc tyci popuściłem bo można wypaść z traktora). UWAGA! po każdej ingerencji w regulacje naciągu hamulca trzeba na asfalcie, betonie rozpędzonym traktorem hamować i ustawić tak dwie strony by nie znosiło. Bo potem na drodze podczas hamowania w potrzebie zatoczy nam koło jak jeden będzie podciągnięty bardziej i tragedia gotowa. A to, że bierze ci za połową to znak zużycia hamulców i tyle. Podciągnij nieco hamulce jak przeszkadza ci to w pracy i będą brać od początku, ale musisz wyrobić nawyk muskania na pedał hamulca, by nie stawać w miejscu.

• Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez masseyferguson255255
      Witam. Mam problem dziś podczas wyjazdu w czasie jazdy (10metrów) wyskoczył dźwignia sterowania reduktorem i wskoczył tak jakby luz, choć bieg był włączony, teraz w ogóle nie reaguje na biegi na każdym biegu jak na luzie i na biegach szosowych i na terenowych, proszę o pomoc co jest grane. z góry wielkie dzięki.
    • Przez Lesiu123
      Witam zastanawia mnie to jak mam rozłączyć hamulce na dane koło w Ursusie c4011 jak jest tylko jeden pedał ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Przez Konrad1245
      Witam mam taki problem gdyż ciagnik jest niby na luzie ale gdy puszczam sprzęgło nadal jedzie dodam ze nie mogę wbić zadnego innego biega chyba się zakleszczyły biegi jeśli tak to jak do tego się zabrać żeby je odkleszczyc pomocy 
    • Przez Fredovsky
      Witam. Mam problem mam problem z hamulcami w c-360. Ostatnio wymieniałem cylinderek w prawym kole wszystko złożyłem, ale ciągnik nie hamuje (ma lekkie spowalniacze). Jak kręciłem piastą dawały radę zatrzymać ale podczas jazdy mają zbyt mało siły. Układ jest odpowietrzony wg. mnie po naciśnięciu pedałów(chodzą z lekkim oporem i odbijają) płyn leci strumieniem z odpowietrzników. Więc moje pytanie czy jest jakaś regulacja na tych cylinderkach bądź jakiś inny sposób na ustawienie tego?
    • Przez marioc14
      Witam
      Jakiś czas temu zaczął wyciekać mi olej spod zaworu rozdzielczego ( ten pod siedzeniem) więc wymontowalem go I wymieniłem te nieszczęsne uszczelnienie ale po zamontowaniu zauważyłem że podnośnik nie ma siły podnosić cięższych maszyn sprawdziłem ciśnienie na pompie poprzez podpięcie manometry z tylu na kiper daje 15Mp ale po puszczeni dźwigni szybko spada ciśnienie z manometru tak jakby coś gdzieś przypuszczalo co może być przyczyną? Dodam że pionową rurkę z uszczelnieniami wymieniłem jakieś sugestie co może być przyczyną?

• Dodaj nową pozycję...
v