Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Potrzebuje informacji tam temat przechowywanie cebuli chciałbym w tym roku ją zasiać.

Głównym moim pytaniem jest to czy zwykły garaż sie nada czy musze jeszcze zakładać wentylacje i czy moge sypać cebule na kupe widziałem niekiedy że niektórzy tak właśnie robili a z jeszcze innych źródeł sie dowiedziałem że zacznie mi gnić.

Z góry dziekuje za każdą odpowiedź.

Opublikowano

W tym roku większość się rzuca na warzywa co nie uprawiali nigdy i nie mają pojęcia o tym myslą ze wsieją i urosnie a ile trzeba w to wrąbać pieniędzy żeby ładne urosło to nie wiedza, taki rok jak ten z cenami raczej się już nigdy nie powtórzy przyzwyczajcie sie do cen paru groszy jak po inne lata czy to będzie marchew pietruszka cebula burak czy kapusta  ;) A z tego co widze jak się ludzie napędzają w tym roku warzywami to sam sie zastanawiam czy sie opłaci w tym roku siąc wszystko bo na jesieni będzie taka nadprodukcja że będzie lezało po rowach

Opublikowano (edytowane)

Daj sobie spokój w tym roku, zasiej w następnym. Od lat jest to samo myślenie ludzi, po dobrej cenie duży wzrost zasiewów i sprzedaż (raczej oddawanie) po kosztach żeby tylko pozbyć się towaru. Ja uprawiam od wielu lat, więc tak z rozpędu sieje, ale gdybym nie miał już nasion to ten rok bym odpuścił

Edytowane przez driver24
Opublikowano

I pewnie będzie tak że wszyscy którzy uprawiamy warzywa i to co zarobiliśmy w tym roku musi nam starczyć na 2lata bo to co wychodujemy w tym roku wszystko będzie szło po kosztach.. A z tymi przechowywaniem też jest róznie, nie raz sie opłaci trzymać a nie raz i na wiosne jest taka cena jak na jesieni wszystko zależy od "kolegów' po fachu zza granicy

Opublikowano (edytowane)

same pomocne posty. jak chce to niech sieje. mozesz cebule nawet zakopcowac i jak to odpowiednio zrobisz to tam nawet sie przechowa. budynek najlepiej z pionowym wywietrznikiem. na polu wysuszyc a potem wietrzyc w magazynie najlepiej miec na paletach wysypana ale to potem trzeba gablami ladowac. normalnie na posadzke sypiesz z 2 palet opartych o siebie robisz kanal wentylacyjny najlepiej z mozliwoscia na wylot(wybic na koncu w scianie 1 pustaczka. wetylator i heja. elegancko sie dosuszy. potem to juz tylko pilnowac przed przymrozkami. aby zabezpieczyc pryzme. nawet wploknina i sloma to juz bdb izolacja. temp przechowaywania najlepie 0 st lub zblizona. generaLNIE jak dobrze odparuje to powijnna sie dobrze przechowac. odmiana oczywiscie pozniejsza na przechowanie. hiszpan max do grudnia i zwykle juz cos sie dzieje. typ rijsburger np rijsburger 5 z hazery spokojnie do luty marzec lezy. ja zaczynalem 2lata temu do 2ha cebuli dolozylem 10tys taki zysk. w nast rokuu zostalo juz na +, a w tym to wiadomo. odbilem za poprzednie lata. jak chcesz miec kase z cebuli to co roku musisz siac. tyleeee

Edytowane przez ENDRIUROL
  • Like 1
Opublikowano

pięknie mówicie i wszystko to prawda ale hm pytanie jaka będzie pogoda w tym roku! ona odegra największe znaczenie

Opublikowano

pisać to sobie można wszystko a zobaczysz za kilka miesięcy jaka będzie cena ! to samo było w tym roku nasiewu była masa a wyszlo jak wyszło, ja wiem że rok się nie powtarza co nie oznacza że może nie być tak mokry że woda nam bokami jeszcze wyjdzie! to samo pewności nie ma że zboże i rzepaki jeszcze nie wymarzna w tą zimę. pogoda się zrobiła całkowicie nieprzewidywalna. co do cebuli heh odgrywa tu dużą rolę już zmęczenie gleby, małopolskie się już wyleczyło z tego warzywa bo już gleba nie puszcza, wyleczy też się kujawsko pomorskie kwestia tylko czasu a zwłaszcza że środki do jej ochrony pomału wylatują z obrotu. kolego co do cebulki załatw sobie palety i jak będziesz usypywal pryzmę podkładając na beton paletę i syp na nie , spokojnie do 1,5m wys bez nawiewu możesz dawać, co około 5 metrów szerokości daj koziołka z palet aby dostała powietrza i już, podstawa to dobrze dosuszyc na polu. powodzenia i nie słuchaj co ci piszą koledzy tylko prubuj się ;) powtarzam tylko pogoda! u nas zeszłoroczny gorąc taki że nawet deszczownie niektórym na górach gówno dały, a jakby przyszedł powodziowy rok to tym bardziej może być różnie z plonami

Opublikowano

O cebuli pomyślałem dlatego bo mam sprzęt 4 lata temu kupiłem Bolka razem z przystawką do cebuli, a kupiłem go bo kartofle przemysłowe na kontrakt sadze. Poza tym niedaleko mnie jest chłodnia, a w mojej okolicy dużo ludzi jest chętnych do obierania pomyślałem że nie będe sprzedawał zwykłej tylko obraną do chłodni jak mój znajomy tylko że on skupuje nieobraną i po ludziach rozwozi żeby mu obierali. w tamtym roku miałem około 8 ha kukurydzy cena była ładna, ale w tym roku nie zamierzam tak dużo jej siać bo podejrzewam ba jestem pewien że gdzie nie spojrze tam ludzie będą QQ na ziarno mieli wiec postanowiłem troche poprubować innych upraw.

Opublikowano
13 godzin temu, tommmek napisał:

Po 40 gr cebulę piszą kontrakty.

I co z tego.  Jak wtym roku będzie po 20gr z pola, będę zadowolony. Sieję cebulę od x lat. Zawsze bez kontraktu, chociaż próby były. Kontrakt jest dla kupującego, nigdy dla plantatora. Załóżmy cenę w kontrakcie 40 gr, na wolnym rynku 60gr-obowiązuje cena z kontraktu. Gdy cena rynkowa będzie 20gr, kupujący "obniży" jakość, aby zapłacić 20gr. Ten sezon był szczególny ze względu na gigantyczną różnicę między kontraktami a wolnym rynkiem, gdzie firmy często dokładały coś ponad kontrakt.

Opublikowano
MariuszGrski napisał:

O cebuli pomyślałem dlatego bo mam sprzęt 4 lata temu kupiłem Bolka razem z przystawką do cebuli, a kupiłem go bo kartofle przemysłowe na kontrakt sadze. Poza tym niedaleko mnie jest chłodnia, a w mojej okolicy dużo ludzi jest chętnych do obierania pomyślałem że nie będe sprzedawał zwykłej tylko obraną do chłodni jak mój znajomy tylko że on skupuje nieobraną i po ludziach rozwozi żeby mu obierali. w tamtym roku miałem około 8 ha kukurydzy cena była ładna, ale w tym roku nie zamierzam tak dużo jej siać bo podejrzewam ba jestem pewien że gdzie nie spojrze tam ludzie będą QQ na ziarno mieli wiec postanowiłem troche poprubować innych upraw.

jeżeli myślisz o obieraniu na biało popatrz sobie za hiszpańskimi odmianami tylko ze one dlugo nie leżą i są ciężkie do zbioru ale potrafią dać i 100t z ha kolego. podobno seminis wypuścił hiszpankę z twardsza skórka i nadaje się do trzymania do stycznia i można ją zbierać maszynami a plon podobno to i 120 ton jest

Opublikowano

Tak, zasiejesz, pstrykniesz palcami i jest 120t. Dobre. Nikomu nie bronię siewu i całego biznesu cebulowego, ale to "podobno" i inne zasłyszane plotki są w sam raz dla "świeżaków".

Ta hiszpanka to Barbaro (albo SV4774), dwa lata temu sprzedawałem ją w styczniu i była ok, w ubiegłym roku już pod koniec października była taka sobie i do stycznia by nie przeleżała.

Opublikowano

kolego kilka lat temu z majki miałem 90t z ha na pierwszej klasie także to nie wyczyn

Opublikowano

kolego przez 40 lat siania cebuli nie schodziło się nigdy poniżej 60 ton , nawet coś takiego jak Wolska dawała nieraz 80 ton do czasu aż sobie dymka holenderska nie zje.alem pola a potem trzeba było przestać, dziś jest 10 lat przerwy ale napewno kiedyś wrócę do cebuli jeszcze