Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Ładuję i rozwożę obornik jednym ciągnikiem i jak wiadomo jest mały problem z podczepieniem, do tej pory stosowałem pieniek ale jest to troszkę niewygodne.

Jak myślicie co by można zrobić żeby było łatwiej (wiem wiem drugi ciągnik ale to nie wchodzi w grę), może jakaś stopka lub coś? Byłbym wdzięczny za pomysły i zdjęcia.

Rozrzutnik polski, jednoosiowy 3.5T

Pozdrawiam

Opublikowano

rozrzutnik 3,5 t a wy stopkę hydrauliczną proponujecie,jak on odpina i zapina,wystarczy zwykła stopka jak już by miała być wypasiona to z kółkiem,ale na zwykłej śrubie  która nie ma jakiegoś wielkiego skoku

Opublikowano (edytowane)

A rozwiązanie jak było w oryginale z kółkiem składanym  to co jest złe, kawałek solidnej deski i stoi. A siłowniki to trzeba dodatkowo bawić się podpinanie i odpinanie węży. I tak nie da się zrobić aby nie wychodzić z ciągnika bo wałek sam się nie zapnie

https://www.sklepmetalfach.com.pl/pl/p/Stopka-podporowa-rozrzutnik/539

lub

https://sklep.mizar.com.pl/kolo-podporowe-kompletne-1000kg-simol-rozrzutnik-p-20792.html

można i używane kupić

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano

Ja właśnie jak kiedyś się dużo używało wywaliłem koło i zamiast tego przyspawalem stopę reszta oryginalna tak jak miały dzięki temu się nie zapada

Opublikowano
11 minut temu, sumek666 napisał:

I tak musi wyjść i tam. Siłownik z zamkiem też dobry pomysł. Do tego gniazda EURO takie jak tu: 

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7763388424

I podpięcie węży to jest jakieś 15 sekund dla średnio rozgarnietego szympansa.

Wszystko fajnie tylko ciekawe jak ma podpięty ten ładowacz do hydrauliki co nim ładuje. Jak wyjścia przykładowo zajęte to musiałby odpinać zasilanie ładowacza aby tą stopę podpiąc i odwrotnie a to już sporo komplikuje :) 

Opublikowano

Ja by się nie pie****ił z kombinowaniem tylko zrobił jak najprościej i po kosztach. 

Opublikowano

Po co mu stopka hydrauliczna jak ma podnośnik i na nim można założyć belkę i unieść według potrzeby a odpiac najlepiej na jakiejs kantowce bo stopka wejdzie w ziemię i tyle... 

Najlepiej to zaczep autamatyczny na linkę ;)

Opublikowano

daj spokój jaki przekażnik,w tym rozrzutniku jest posuw hydrauliczny ,zasuwa hydrauliczna i defektory otwierane na boki hydraulicznie,więc już nie ma więcej gniazd np w 60

Opublikowano

Sie urwa bierze flaszkę idzie do somsiada co ma ciągnik z turem i robotę zrobisz sprawnie i stosunki dobrosąsiedzkie poprawisz a tak siedzisz w internecie i chcesz żeby ktoś za ciebie myślał , ach szkoda gadać 

• Haha 2
Opublikowano

od ciągłego podczepiania pod ciezarem sie troche podegnie wysów i kolbki nieruszy . nieraz jest tak ze zamocno cofniesz i popchasz rozrzutnik . najlepsze taki ze troche odkrecisz i przełamujesz do boku , a pod koło dorobić podkładke 

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Ale i tak wyjść musi wałek odpiac. 

Najlepiej to wynająć sąsiada i będzie bez roboty ;)

Z zaczepem chodzi głównie o to że na sworzeń ciężko idealnie trafić a w automata samo się nastawi i odczepic też łatwiej ;)

PS jak wam jest taka stopka mała zawsze można założyć nogę od naczepy powinna wytrzymać ;)

Opublikowano

Dopóki u nas był jeden ciągnik to zawsze ojciec jechał komuś ładować-mielismy i mamy nadal trolla, a potem ten ktoś przychodził do nas wozić. Najlepiej było jechać ładować u dwóch, bo potem dwaj przyjeżdżali do nas na odrobek i ciągnik z ładowaczem praktycznie nie stawał.

Opublikowano

A co się stalo z fabryczną stopką ? 

Ameryki w tym temacie nikt nie odkryje wiec moze warto powrocic do fabrycznego rozwiazania ? Albo poszukaj (dorób) sobie wygiętą belkę polową ktora zmiesci sie pod dolnym zaczepem , wtedy wystarczy ze pod dyszel podstawisz odpowiedniej grubosci klocek drewna -odjezdzajac ciagnikiem od pustego rozrzutnika dyszel spocznie na nim , a gdy bedziesz chcial podczepic pelny rozrzutnik to wystarczy ze podjedzies belką pod dyszel , podnosnikiem w gorę , lekko do tylu i podczepione .

U nas x lat temu w rozrzutniku Czarna Bialostocka w stopce nigdy tego kolka się nie opuszczalo tylko podstawialo pniaczek i krecilo korbą od podpory a kolko bylo zlozone . To byl szybki i pewny sposob bo pniaczek nie wlazil w ziemię tak jak kolko , a na czas transportu byl zawieszany na dyszlu .

Pozniej mielismy WWarfamę to stopka byla zgubiona , C-360 3P glownie podnosilem dyszel na listwie (belce polowej) i tak sie meczylem nawet gdy ladowalem ladowaczem na podnosnik . Pozniej 3512 z nim pracowal , ale ten ma opuszczany zaczep na zastrzalach wiec juz super sie podczepialo :)

• Like 1
Opublikowano

Ja też jednym ciągnikiem wapno rozwożę, ba jam mam jechać z od 5 do 17 km dwoma to nie ma sensu,  zwłaszcza że sam robię, i musiałbym prosić kogoś żeby mnie przywiózł  z pola a potem odwiózł. 

To jak naładuję na rozrzutnik wapna z 10 ton to potrafi usiąść na kole z 5-10 cm i potem go podnieść to męczarnia,  a podkładam blachę zawsze z 50x60 cm.

Też myślę na przerobieniem rozrzutnika na stopę hydrauliczna. 

Opublikowano

Ale tu jest w temacie o 3,5 T rozrzutniku a nie o dużej kolebie 😞

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MafiaOkraska
      Witam wszystkich.
      mam takie pytanie posiadam zetor proxima 80 chciałbym kupić rozrzutnik metal fach n267/1
      -ladownosc 6t
      -adapter pionowy
      - klapa tylna hydraulicznie otwierana
      - kliny podporowe
      - posów podłogi hydrauliczny
      jak go podlaczyc do do mojego ciagnika chodzi mi o kable hydrauliczne,.
    • Przez mimol22
      Witam

W chwili obecnej przebudowuję rozrzutnik tandem polkiej produkcji o ładowności 6t.
      Zaciąłem sie podczas projektowania klapy hydraulicznej znajdującej sie wewnątrz przestrzeni załadunkowej tuż przed bębnami.
      Moje pytanie jest następujące. Czy macie może rozrzutniki z klapami hydraulicznymi podnoszonymi pionowo do góry?
      Jesli tak to czy macie zamontowany synchronizator podnoszenia tj. dwa koła zębate umieszczone od wewnętrznej strony burt na jednym wałku. Wałek z kołami znajduje się w górnej częsci rozrzutnika i współpracuje z klapą poprzez zamontowany do niej łańcuch. Ma to na celu wyrównanie pracy siłownika ponieważ dwa siłowniki niekoniecznie muszą pracować równo co może doprowadzić do zaklinowania klapy i uszkodzenie jej elementów.
      To rozwiącanie jest stosowane w rozrzutnikach MetalFach oraz Tytan Unii Grudziądz.
      Prosiłbym posiadaczy tych rozrzutników o przesłanie zdjęć tego rozwiązania wraz z zdjęciami klapy oraz prowadzeń klapy. Mój mail rybinskim@gmail.com
      Dziekuje za pomoc.
    • Przez avanttura
      Potrzebuję przekaźnik wom.  ze sprzęgłem. do rozrzutnika 6-cio tonowego (Jeantil) z dwiema walkami spiralnymi i posuwem mech.
      Jaką wartość Nm  w przybliżeniu powinno posiadać sprzęgło przekaźnika  ,może ktoś ma podobny?

• Przez Marius
      Witam potrzebuje dorobić takie wałki do rozrzutnika 

• Przez FarmerX2
      Panowie, mam rozrzutnik Deguillaume 9t i on posiada mały komputerek, z czujnikiem zliczajacym obroty wału ciągnącego łańcuchy. Jakie zastosowanie ma ten cyfrowy licznik? Na jeden kurs licznik dodaje +5 na wyświetlaczu, ma 3 przyciski, TOTAL, plus, minus. Po naciśnięciu TOTAL, liczba na wyświetlaczu zmienia się na taką, która można plusem i minusem regulować. O co tu chodzi? 

• Dodaj nową pozycję...
v