Skocz do zawartości

Masowe padnięcia krów-choroba czy zatrucie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
RW-1
Opublikowano (edytowane)

@Slodki66 tu jest spór cywilny a nie administracyjny, sądom to na rękę gdy dwóch się kłuci bo mają zajęcie i nie spieszą się do rozstrzygnięcia sprawy,

Ale jeśli walczysz z państwem jesteś na straconej pozycji bo od razu musisz zapłacić wszystko co twoim zdaniem jest nie słusznie naliczone w innym przypadku blokują ci wszystkie konta i po tobie.

chociaż mi też się udało właśnie chyba cudem odzyskać sporą sumę VAT. Teraz kolejna sprawa będzie o odsetki za te 3 lata. Może dlatego że to ja walczyłem z państwem o zwrot VAT, bo gdyby mi wypłacili a później oni walczyli ze mną to najpierw by konta poblokowali i pewnie miałbym game over :(

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

tak samo uważam, miałem przyjemność być w sądzie i dwa lata to jest min a koszty to niech każdy sam sobie policzy przez te dwa lata :) 

a co powiecie na taki temat

Edytowane przez oniak
Opublikowano

Damianzbr masz rację że jeśli chodzi o cywilne to im się nie spieszy. Mam od ponad roku wojnę z arimr ot Łomża i zablokowali mi poprzez skarbówkę wszczynajac egzekucję konta mimo mojego odwołania do ministerstwa a wysyłane w międzyczasie wnioski o rozłożenie na raty wstrzymanie egzekucji etc. odsyłali z powrotem bez jakiejkolwiek decyzji.... Po trzech miesiącach dzwonienia po departamentach ministerstwo postanowiło odroczyć termin o rok. Egzekucję zawieszono i teraz mam od sierpnia znowu blokadę. Zostało jeszcze kilka tysięcy do spłaty i do sądu z dziadami. Sprawa idzie o niezależnie pobrane onw a konkretnie to zrezygnowałem z 22 ha dzierżawy bo dla właścicielki 1050 zł za ha to zrobiło się za mało. Okazało się w sierpniu po złożeniu wniosku że mam jeszcze rok zobowiązania onw i brakuje 22 powierzchni. Oczywiście przed złożeniem wniosku pytałem trzy razy i za każdym razem zapewniono mnie w powiatówce że nie ciążą na mnie żadne zobowiązania. Żeby tego było mało to hujek co po mnie wziął ta dzierżawę nie raczył przejąć tego roku zobowiązania i dupsko blade. Prawie 30 tyś zł z kosztami. Dwie agencje za ostatnie 5 lat kosztowały mnie odpowiednio ARR 95 tyś i arimr ponad 100tys. Dodam tylko że wszystko moja wina a agencje idą rolnikom na rękę.... Jak ich przedstawicieli pytają w telewizji. 

Wracając do postępowania przed sądem cywilnym to masz jakieś szanse natomiast jak masz administracyjnie to szkoda nerwów. Urząd ma zawsze rację i ciężko cokolwiek zmienić. Dokumenty giną jak żołnierze na froncie. Jak ugryziesz to z dołu to przyjebią ci kolejni z góry. Jak nie masz tłumacza to oni nie rozumieją ciebie a ty ich. Jak się odwołasz to rozpatrzą odwołanie ci co wydali decyzję od której się odwolujesz. Taka urzędnicza schizofreniczna rzeczywistość. 😤😈

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory grubsze administracyjne sprawy nie obchodziły mnie bo wszystko ogarniał pełnomocnik.

Teraz szykuje się do walki można powiedzieć ze starostwem, wojewodą i WSA. Tzn. te trzy etapy sam na własną rękę sobie ogarnąłem na podstawie wyroku podtrzymującego decyzję niższej instancji, dalej moje odwołanie do wyższej i tak 3 razy i stanęliśmy teraz na wyroku wojewódzkiego SA i od tego momentu będę zatrudniał pełnomocnika który już dalej poprowadzi sprawę, bo będziemy też walczyć o odszkodowanie za poniesione straty.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Na podstawie wyroku niższej instalacji jest prościej i na ogół, bo reguł w sądach nie ma jest za to judykatura, to reszta klepie za utrzymaniem tego co wcześniej osądzone. 

Samemu można łatwo się wyłożyć na proceduralnych i czysto technicznych błędach nawet przy prostych pismach czy wnioskach.

Ja bałbym się i raczej jak o większe pieniądze idzie to wolę szczekaczke wynająć. 

Co do powiatu to państwa w państwie. Powodzenia w bojach bo czasami trochę szczęścia trzeba mieć. 

Opublikowano

Ja też się martwię o kolegę zaczad bo sie nie odzywa ani na forum ani prywatnie 😞 Pedro waly z vat ida na pewno i nie tylko.Tam sa 2 gospodarstwa jedno ojca na ryczałcie drugie Pawła na vat i chyba 3 działalności usługowe.Co do dobrostanu to zapewniam cię że w mojej byłej oborze to jest spełniony.Ze stanem zdrowia i zalamaniem to macie rację... Prowadzili mnie jak dziecko we mgle... zostawilem im 100szt krów mlecznych i 36 ha ziemi. Sama ziemia w gminie Śniadowo po 100 tysi/ha Pogodziłem sie z faktem że stracę gospodarstwo ale żeby się im nie spieszyło to bym powoli wszystko sprzedał i wystarczyło by na wszelkie zobowiazania.Był bym goly , ale wolny.

Opublikowano

bo w cywilizowanym kraju jest tak, że jeśli podobna (taka sama) sprawa była i sąd wydał wyrok to możesz się na niego powoływać a u nas jest tak ze każdy sąd orzeka po swojemu czyli nigdy tak samo . 

jankeson - czy Ty miałeś jakąś pożyczkę od tych co przejęli Twoje gospodarstwo ?

Opublikowano
11 minut temu, oniak napisał:

bo w cywilizowanym kraju jest tak, że jeśli podobna (taka sama) sprawa była i sąd wydał wyrok to możesz się na niego powoływać a u nas jest tak ze każdy sąd orzeka po swojemu czyli nigdy tak samo . 

jankeson - czy Ty miałeś jakąś pożyczkę od tych co przejęli Twoje gospodarstwo ?

Absolutnie nie! Jedyne co mnie z nimi wiązalo to to że ich znałem i w ostatnim roku kupowałem od nich zboże na paszę dla swoich krów.

Opublikowano

Czyli nie 100ha. Ok nawet te 36ha to kupa kasy... właśnie o to chodzi, w ostateczności jak już widać, że nie damy rady to sprzedawać przed komornikiem i regulować kredyty. Amatorzy na pewno by się znaleźli, zostawił byś sobie kawałek siedliska i kasa by była. Poszperałem trochę w necie, kiedyś można było dużo informacji znaleźć o każdym gospodarstwie, ale rodo teraz robi robotę...  Tak myślałem, że jeden na vat drugi ryczałt. To normalna praktyka. Plotki były różne o Tobie, ja jeśli nie widziałem to nie powielam, ale mimo wszystko to nie ma znaczenia bo nie doszło do egzekucji komorniczej. 

Oniak z tego co ogarniam to pan Ch. dostał prywatnie cynk od banku, że jest okazja za pół darmo przejąć gospodarke. Przyjechał, obiecał że spłaci długi jankensona, a resztę wartości jemu wypłaci.  Słowo klucz "obiecał", chłopak oddał gospodarstwo i dostał kopa.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.01.2019 o 21:51, zycietoniejebajka1 napisał:

Dobra , bo dłużej nie wytrzymam tego biadolenia , że to choroba , chemia sąsiedzi. Od samego poczatku temat wydaje mi się dziwny... Bo

- ktoś kto traci można powiedzieć , że dorobek życia, bo takie stado można nazwać dorobkiem życia pierdzi na forum jaki to jest pokrzywdzony zamiast to stado ratować...

- wyniki badań , gdzie te badania tak wogole , że po pięciu dniach niema żadnych wyników ? Tylko Gdybanie a może to , tamto , sramto.

ja będąc w takiej sytuacji stanął bym na głowie , za***rdolil kredyt ,żeby zrobić badania chocby na własną rękę byle tylko dowiedzieć się co się dzieje , co powoduje taki stan , dlaczego moje stado zdycha z dnia na dzień , byle tylko spróbować to zatrzymać.

Mam nadzieję że się mylę , a ta historia nie jest wyssana z palca bajeczka. 

Tak siedzę i przyglądam się,  leczenie stada kosztowało 3,5 tyś  za same leki. Czekam na wyniki, znalazłem kontakt do laboratorium. Była 3 sekcja krowy robiona. Pokaż mi władco hejtu gdzie biadoliłem czy prosiłem  o pomoc. Może nie każdy jest w stanie ten kredyt za...ć od razu, może musi coś sprzedać a to w ciągu kilku dni nie załatwię.

Krowy wszystkie wykazywały objawy zatrucia, to że teraz jeszcze padają to  objaw ale już skutek. W sekcji  wszystkie narządy oprócz płuc ze zmianami, Przekrwione jelita cienkie, porażona krtań i przełyk przekrwiony. W oborze to co stoi nawet nie ryknie, jakby im głos odjęło . Gdy dostane wyniki napiszę, więcej się nie będę odzywał,, widać i tu są ludzie którzy cieszą się że można jeszcze doj*b.ać komuś

P.S 25 sztuk padło

Edytowane przez zaczad
Opublikowano

Kurde . Mnie dziwi , że przy takiej skali jakoś odgórnie żadnych reakcji , Bo chyba nie ma ? Przecież to może być jakiś wirus nawet . Pewno nie , ale czemu tu nikt żadnych badań i choćby stref jakichś nie zarządza ?

Opublikowano

I druga sprawa poręczyciele. Najgorsze k**estwo jakie może byc, a tym bardziej rodzina!!! Nigdy nie wciągać w bagno bogu ducha winnych ludzi. W razie czego ciągniesz za sobą wszystkich na dno i tak jak chłopak mówi, nie chciał zniszczyć życia poreczycielom. Bank daje pod hipotekę, zastaw, ale jak już wszystko pod hipoteką to zostają poręczyciele. To ile jest warte wg banku gospodarstwo czy sam hektar pola jak wiemy różni się od tego jaka jest wartość rynkowa. 

U mnie we wsi gość wziął pełną pulę na mgr z poprzedniego prow, dostał zwrot i...? Sodówa do łba odbiła, zamiast oddać do banku zaczął hulać. Auto za 150tys, garnitur i wieczna impreza, nowe mieszkanie, panienki itd. matka doiła krowy z ojcem. Kasa się skończyła, panienki też, auto na ruskiej ropie zdechło, mieszkanie komornik zgarnął. Bank niestety się upomniał, same odsetki go niszczyły, komornik już zabrał sprzęt, ale udało mu się sprzedać 7ha po 80tys pod żwirownię i uratował dupsko. Teraz jeździ furą za 5tys, wziął się za robotę i zrealizował niedawno kolejny mgr, 200tys ostrożnie na 2 etapy bez kredytów ☺️  ile hajsu można rozpieprzyć w momencie... 

Opublikowano

@zetorki12 U nas w okolicy była podobna akcja, ale na większą skalę, bo w kombinacie, kilkaset sztuk, i też nie było.  Może dobrze, bo by zrujnowali tą akcją resztę rolników, a było to zatrucie jadem kiełbasianym. 

Opublikowano

No ale chodzi mi że jednak jakieś instytucje powinny się tym zająć . Nie chodzi mi że mają uprzykrzać innym życie , ale jakoś powinny pomagać walczyć z taką tragedią .

Opublikowano
Dnia 1.02.2019 o 15:35, bobienko napisał:

Mało kto psychicznie podniesie się poczymś takim a co dopiero mówić finansowo.sąsiadowi 5 lat temu żona na raka zmarła. Po roku spalił mu się dom,chcieli jakoś prąd podłączyć do obory to tylko 2 szt żywe zostały,resztę tym prądem położyli.dom odbudował ale pije do dziś 

Dla mnie to wyglądać by mogło na to jakby ktoś na niego przekleństwo rzucił . To działa ale jak ktoś zyje z dala od Boga . 

Opublikowano

Normalnie czułem , ze wcześniej , czy później ktoś taki idiotyzm pierdyknie . I tak długo nic nikt nie wspomniał  żeby bydłu wstążeczki czerwone założyć spluwając przy tym przez lewe ramie .😎

Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Normalnie czułem , ze wcześniej , czy później ktoś taki idiotyzm pierdyknie . I tak długo nic nikt nie wspomniał  żeby bydłu wstążeczki czerwone założyć spluwając przy tym przez lewe ramie .😎

Ja tam w gusła wierze.;)