Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, michalcium napisał:

@damianzbr to że mieliśmy odmienne zdanie w temacie dzierżawy znaczy że nie potrafię myśleć? Myśleć inaczej niż Ty oznacza myśleć źle bądź nie myśleć wcale?

Gdyby to się tylko o myślenie rozchodziło...

Ale niestety. W temacie o dzierżawach twoje zdanie nie było odmienne od mojego bo nie o poglądach dyskutowaliśmy lecz o faktach. Nie wyrażałem tam swojego zdania tylko przytoczyłem konkretny fakt, mówiący że w obliczaniu kosztów produkcji na 1 ha trzeba uwzględniać pracę własną oraz amortyzację.

Ty postanowiłeś z tym dyskutować

Więc sam sobie odpowiedz czy to było złe myślenie czy całkowity jego brak.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
4 minuty temu, nie napisał:

dlaczego ludzie, którzy dużo zarabiają i uważają się za szczęśliwców (tak się określają), którym w życiu się powiodło, muszą spędzać dużo czasu na zapyziałym forum i udowadniać, obcym ludziom, jacy są wspaniali i zasługujący na podziw i uwielbienie? czy ich życie realne nie jest odwrotnością tego co piszą?

Próżność przez nich przemawia.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, RU68 napisał:

DoTaurus83  nie chciałem już odpowiadać bo pisali żeby nie zajmować ich cennego czasu na  forum bo mają ważniejsze sprawy ok  gdzieś mam ich lubienie bądź nie kretynizm rolnika polega na prostactwie  braku wiedzy i chęci zmian .Panowie producenci uważają że oni są niezbędni na rynku rolnym i chyba nie zdają sobie sprawy że ich rola kończy się w "drzwiach obory " zadowalają się sukcesami które wmawiają sobie aby móc przeżyć kolejny dzień oszczędzają każdą złotówkę bo ciężko się napracują fizycznie ok .ale czy nie można lżej  trwają w swej  prostej wręcz  średniowiecznej mentalności  nie mając ambicji i perspektyw a jedynym nieraz dążeniem jest pokazać sąsiadowi że ma dwa przyciski więcej w ciągniku nie mając pojęcia jak je wykorzystać lub  wydrzeć innemu kilkunastoletnią dzierżawę  a już przestępstwem jest bycie ciut bardziej kreatywnym a jeśli jeszcze dojdzie sukces to tylko zostaje sąd inkwizycyjny  . A najlepsze jest odwołanie do miłości i przywiązaniu do ziemi a za kilka dni  wywleka za łeb kontuzjowane  zwierzę za łeb   bez względu na poczucie człowieczeństwa chyba w imię tej tradycji i miłości do rolnictwa  . Przez swoją  chyba zarozumiałość dymani na każdym kroku czy przy sprzedaży czy zakupie podatni na każdą choćby najdurniejszą  manipulację   zero rozeznania podstaw chemii co jest podstawą w rolnictwie i jak i czy mają mieć lepiej ? jak splajtują albo następca powie zostaw to sobie wtedy z ręką w nocniku konsternacja ale wówczas już za późno na zmiany. I to jest cała filozofia prowadząca przez życie rolnika. Sorry że ci pośrednio  dogryzają  

Dobrze się czujesz?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

dlaczego ludzie, którzy dużo zarabiają i uważają się za szczęśliwców (tak się określają), którym w życiu się powiodło, muszą spędzać dużo czasu na zapyziałym forum i udowadniać, obcym ludziom, jacy są wspaniali i zasługujący na podziw i uwielbienie? czy ich życie realne nie jest odwrotnością tego co piszą?

I pozamiatane . :P Nic dodać nic ująć .

To taka forma promocji w ramach - Nikt mnie nie chwali , to pochwalę się sam ! :P

Opublikowano

Nie bądź taki cwany . Wielość wcieleń niewiele ci daje . 🤢

2 minuty temu, Yoda napisał:

To jest jeszcze temat o wołowinie?

Opublikowano

Jak to jest ? Chcąc wziąć dopłatę do opasa , do kiedy minimalnie trzeba by go przetrzymać ?

Opublikowano

Z tego co się dowiedziałem to'30 dni od złożenia wniosku musi być w gospodarstwie

2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Jak to jest ? Chcąc wziąć dopłatę do opasa , do kiedy minimalnie trzeba by go przetrzymać ?

Opublikowano (edytowane)

Czyli minimum do 15 kwietnia ? Oki , dzięki .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Tak jak włożysz w pierwszym dniu

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak to jest z tym kodami? Liczą sie od 1 stycznia czy też od 1 sierpnia 2018? Bo ustawa weszła od 1 stycznia 2019 a niby prawo nie działa wstecz

Dobra znalazłem odpowiedz. 

Jeżeli na fakturze za zakup paliwa na cele rolnicze po 1 stycznia 2019 roku znajdzie się jeden z następujących kodów: CN 2710 19 41, CN 2710 19 42, CN 2710 19 49 oraz CN 2710 20 11, CN 2710 20 12, CN 2710 20 13, CN 2710 20 14, CN 2710 20 15, CN 2710 20 16, CN 2710 20 17, CN 2710 20 18, CN 2710 20 19, to rolnik nie otrzyma zwrotu akcyzy za paliwo rolnicze.  

Opublikowano

To nie dostaniesz

27 minut temu, Ursus932 napisał:

Z tego co się dowiedziałem to'30 dni od złożenia wniosku musi być w gospodarstwie

A może być w zamrażarce ?🤔

Opublikowano

Tak ciekawe w jaki sposób bo tylko z tymi kodami mają paliwo na które nie ma zwrotu