Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

To wymieniaj i rób swój biznes. Po co przy bykach latasz?

Po to że jest to opłacalne w moim gospodarstwie patrząc holistycznie na całe gospodarstwo. Opasy dają w moim przypadku wartość dodaną nie policzalną w pieniądzu. Co więcej mam zamiar zwiększyć stado i w przyszłości pojawią się mamki. Opasy mi się opłacają bo liczę koszty sumiennie. 

Opublikowano

pewnie ze sie opłacają tylko trzeba widłami pogonic wszelkiej masci specjalistów od żywienia którzy żyją ze sprzedawania cudownych komponentów paszowych :D

Opublikowano

masz red bula w tej ksiażce ? jaką ma wartosc paszową ? :ph34r:

Opublikowano
Dnia 27.01.2019 o 20:12, Yoda napisał:

A czy ktoś miał w ręce normy żywienia? Dlg jasno podaję że na 1600 g dziennego przyrostu potrzeba 1000 gram białka surowego i coś koło 70MJenergii i do tego włókno i maksymalne pobranie sm zależne od wagi. Czym to białko i energię się zrobi to już wszystko jedno. Jeden ma qq i musi dołożyć sporo białka, inny ma trawy i musi dać jeszcze sporo energii żeby pasowało. Najlepiej zacząć od nauki i analizy własnych pasz. Ja na dzień dzisiejszy mam dawkę na paszy tresciwej z własnego zboża i sruty slonecznikowej zrobionej na 20%białka i siano jako objetosciowa o zawartości białka 11%. Własne odsadki hereford, za miesiąc będzie ważenie to zobaczę ile z zakladanego 1600 g przyrostu jest rzeczywiście.

70MJ energii to by musiał byk zjeść coś około 30 kg kiszonki z kukurydzy w fazie szklistej dojrzałości ziarna lub 55 kg w mleczko wojskowej rany czy oby na pewno tak dużo?

Opublikowano

Można dać kredy parę groszy kosztuje a zawsze to jakiś bufor

Opublikowano
1 godzinę temu, ozzborn napisał:

pewnie ze sie opłacają tylko trzeba widłami pogonic wszelkiej masci specjalistów od żywienia którzy żyją ze sprzedawania cudownych komponentów paszowych :D

Dostaliśmy propozycję  w ramach eksperymentu, kupna i skarmiania paszy typu pellet dla opasów od hodowcy, przetwórcy, producenta pasz i rolnika ze Słowacji. Cena za tonę 1800 zł, przy czym brak podanego składu i wartości zywieniowych. Cena jak za śrutę sojową, a skład...równie dobrze mogą to być zmiotki siana ze stodoły. Podobno kilka osób z moich okolic wyraziło chęć kupna... nic dodać nic ująć, a na koniec z byka zostanie ... mniej niż zero....o o o ... właśnie to.

Opublikowano

nic ino brac, kupowac odsada po 14 zł netto od handlarza i robic interes :D

Opublikowano
gadzet napisał:

Dnia 27.01.2019 o 20:12, Yoda napisał:

A czy ktoś miał w ręce normy żywienia? Dlg jasno podaję że na 1600 g dziennego przyrostu potrzeba 1000 gram białka surowego i coś koło 70MJenergii i do tego włókno i maksymalne pobranie sm zależne od wagi. Czym to białko i energię się zrobi to już wszystko jedno. Jeden ma qq i musi dołożyć sporo białka, inny ma trawy i musi dać jeszcze sporo energii żeby pasowało. Najlepiej zacząć od nauki i analizy własnych pasz. Ja na dzień dzisiejszy mam dawkę na paszy tresciwej z własnego zboża i sruty slonecznikowej zrobionej na 20%białka i siano jako objetosciowa o zawartości białka 11%. Własne odsadki hereford, za miesiąc będzie ważenie to zobaczę ile z zakladanego 1600 g przyrostu jest rzeczywiście.

70MJ energii to by musiał byk zjeść coś około 30 kg kiszonki z kukurydzy w fazie szklistej dojrzałości ziarna lub 55 kg w mleczko wojskowej rany czy oby na pewno tak dużo?

Ja mówię o przyroscie 1600 g. A tego nie da się zrobić samą objetosciowa nawet najlepszej jakości. Tym bardziej w wadze 300 kg gdzie pobranie sm to tylko 8kg.

Opublikowano
39 minut temu, michalcium napisał:

@pedro2 ja bufor dalem do mieszalni na próbę i daje od tamtej pory  apetyt mają o wiele lepszy milo się patrzy na czyste płytki przy stole paszowym

Moim zdaniem lepiej po prostu użyć miotły. Taniej ☺️

Opublikowano
58 minut temu, Yoda napisał:

Ja mówię o przyroscie 1600 g. A tego nie da się zrobić samą objetosciowa nawet najlepszej jakości. Tym bardziej w wadze 300 kg gdzie pobranie sm to tylko 8kg.

A w jakim wieku osiągają te 300kg i do jakiego wieku chcesz ich paść lub może do jakiej wagi?

Opublikowano

Jako odsadki startowały od +- 240kg w wieku 7 miesiecy. W kwietniu bedą mialy rok teraz mają na oko ponad 300. Jak będą miały rok chce je zwazyć. Nigdy nie opasałem samą treściwą i sianem i dawką ułożoną pod konkretny przyrost. Zostawiłem sobie 10 odsadków doświadczalnie. Jak bedzie klapa za rok sprzedam wszystkie odsady.