Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, zetorki12 napisał:

Słoma najzdrowsza , a dla spokojności odpowiednie krople zażyłem .

Jaki jest cel Twojego naigrywania się z innych ? Co tu chcesz osiągnąć ? Co chcesz pokazać ? Każdy orze jak może , a Twoje osądy i durne wywody świadczą tylko o tym jak ograniczonym człowiekiem jesteś . Czubek własnego nosa , to nie cała Polska .

bawisz mnie przechodząc raz w obelgi raz w pytania a później w litość i zrozumienie  weź krocz w jednym kierunku 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Tylko ciekawe co powisz jak cena spadnie , a ten rok może być kiepski z ceną bo wszyscy na potęge kukurydze będą siali. A skąd miałeś taki pomys na ten twój biznes w cudzysłowiu? 

jak cena spadnie na 10 lat to się zmartwię ale w trzecim roku zajmę się czym innym  . Ja nie sieję ja uprawiam tu drobna różnica podejścia do biznesu . ja mam wyznaczony konkretny cel- jakość i przyzwoitą ilość   wy wyznaczacie sobie Jakiś ? cel 

4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Która to niby obelga Cię uraziła ? Usunę .

mnie nie urazisz bo do tego trzeba czegoś czy kogoś więcej . natomiast dziwi mnie jak lekko przechodzicie od ataku do zaciekawienia ? 

Opublikowano

RU68

mniej filozofii a wiecej konkretów

Opublikowano
8 minut temu, RU68 napisał:

jak cena spadnie na 10 lat to się zmartwię ale w trzecim roku zajmę się czym innym  . Ja nie sieję ja uprawiam tu drobna różnica podejścia do biznesu . ja mam wyznaczony konkretny cel- jakość i przyzwoitą ilość   wy wyznaczacie sobie Jakiś ? 

Skąd pomysł? Uprawiać siać co to za różnica , i jaki to biznes człowieku zejdź na ziemie

Opublikowano

skoro na 60 ha takie kokosy to ja sie zastanawiam co z kasa robia farmerzy w USA, oni tam 100-200 ha to maja w jednym kawałku, a kto wie ile takich kawałków ....

Opublikowano

a rozumiesz różnicę robić i zarobić -pokrewne a jednak inne może gdyby rolnicy zmienili podejście było by inaczej

3 minuty temu, ozzborn napisał:

skoro na 60 ha takie kokosy to ja sie zastanawiam co z kasa robia farmerzy w USA, oni tam 100-200 ha to maja w jednym kawałku, a kto wie ile takich kawałków ....

a byłeś tam? znasz specyfikę rolnictwa ?obciążenia finansowe ? i technologię ? 

Opublikowano
13 minut temu, RU68 napisał:

a byłeś tam? znasz specyfikę rolnictwa ?obciążenia finansowe ? i technologię ? 

Ty zapewne tam byłeś i wszystko wiesz?

Opublikowano (edytowane)

specyfika jest taka ze plony maja na 50% tego co na tym forum :D w PL pszenica sypie 10 ton, kuku 10 ton suchej, byk rosnie 15 miesiecy do 800 kg itd :D tylko ze to w USA jeżdzą najnowszymi JD ... kombajny seria S ciagniki 7R 8R 9R  a u nas takie wyniki i stare ursusy :D

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Cytując klasyka, "nie byłem, ale znam kogoś kto był" . Dwie opcje tam występują. Mają kasy jak lodu i nie wiedza co z nią robić, lub ledwo co im starcza na zapłatę podatku i innych zobowiązań. Wielkość gospodarstwa nie ma znaczenia. Poza tym wedle relacji znajomego, tamta wieś to zadupie jakich mało, i kompletnie nic tam nie ma. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, RU68 napisał:

a rozumiesz różnicę robić i zarobić -pokrewne a jednak inne może gdyby rolnicy zmienili podejście było by inaczej

Ja to rozumiem tak Robić równa się zarobić ,znasz takie powodzenie "bez pracy nie ma kołaczy" .k**wa biznesmen się znalazł A w gumowcach słoma

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Przed chwilą, gadzet napisał:

Która wieś?

Gdzieś w Wyoming. To tylko relacja jednego człowieka. Jak jest w reszcie tego kraju to nie wiem. Żeby nie było. 

Opublikowano
5 minut temu, ozzborn napisał:

specyfika jest taka ze plony maja na 50% tego co na tym forum :D w PL pszenica sypie 10 ton, kuku 10 ton suchej, byk rosnie 15 miesiecy do 800 kg itd :D tylko ze to w USA jeżdzą najnowszymi JD ... kombajny seria S ciagniki 7R 8R 9R  a u nas takie wyniki i stare ursusy :D

800kg pfffff u mnie to do tony HFy dobijają ...

Opublikowano
6 minut temu, gadzet napisał:

Ty zapewne tam byłeś i wszystko wiesz?

tak byłem ale zaraz krzyknie któryś że się chwalę  więc po co 

3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Ja to rozumiem tak Robić równa się zarobić ,znasz takie powodzenie "bez pracy nie ma kołaczy" .k**wa biznesmen się znalazł A w gumowcach słoma

prawie nie używam tak specjalistycznego obuwia 

Opublikowano
3 minuty temu, RU68 napisał:

tak byłem ale zaraz krzyknie któryś że się chwalę  więc po co 

prawie nie używam tak specjalistycznego obuwia 

To na boso chodzisz ?Dla większość społeczność i tak jesteś zwykłym rolnikiem A nie biznesmenem

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

To na boso chodzisz ?Dla większość społeczność i tak jesteś zwykłym rolnikiem A nie biznesmenem

Widocznie to Pan Cejrowski jest.w stanach był i tu ziemię na,by się zgadzało,i boso chodzi

Opublikowano
2 godziny temu, RU68 napisał:

a to komplement czy obelga?

Użyj swoich zdolności :

- chemizacyjno opryskowych

-monokulturowo kukurydzianych

- psychologiczne historycznych

I Panie przemadrzaly odpowiedź sobie Sam!!! 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Ursus932 napisał:

tak jestem normalnym rolnikiem ale podejście do rolnictwa to co innego .Mnie nie jara luksusowy samochód drogie ciuchy i wielki dom mnie jara ład, porządek ,dyscyplina a przede wszystkim szukanie czegoś nowego tam leżą pieniądze choć wielce zarabiać już nie muszę ale lubię 

5 minut temu, Berthold napisał:

Użyj swoich zdolności :

- chemizacyjno opryskowych

-monokulturowo kukurydzianych

- psychologiczne historycznych

I Panie przemadrzaly odpowiedź sobie Sam!!! 

staram się zgłębić wasze umysły i pomysły i niestety nie klei się to 

Edytowane przez RU68
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, RU68 napisał:

tak jestem normalnym rolnikiem ale podejście do rolnictwa to co innego .Mnie nie jara luksusowy samochód drogie ciuchy i wielki dom nie jara ład, porządek ,dyscyplina a przede wszystkim szukanie czegoś nowego tam leżą pieniądze choć wielce zarabiać już nie muszę ale lubię 

Tak zauważyłem najbardziej jara Ciebie wkurwianie innych ciężko pracujących.To Panie mądry na czym by tu zarobić mając 20 hektarów typowch pastwisk? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
27 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Poza tym wedle relacji znajomego, tamta wieś to zadupie jakich mało, i kompletnie nic tam nie ma. 

a co ma byc jak w około tylko tysiace hektarów upraw ? to nie Polska ze co kilometr wisoka a na wisoce po 30 gospodarzy a potem srednia powierzchnia gospodarstwa to 10 ha

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Tak zauważyłem najbardziej jara Ciebie wkurwianie innych ciężko pracujących.To Panie mądry na czym by tu zarobić mając 20 hektarów typowch pastwisk? 

a wiesz czemu  "ciężko pracujesz " bo masz w głowie to co masz i myślisz jak myślisz i nie ubliżam😋

Opublikowano

Czemu uważasz się za lepszego od innych ? Może w górę patrz , a nie w dół ?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, RU68 napisał:

a wiesz czemu  "ciężko pracujesz " bo masz w głowie to co masz i myślisz jak myślisz i nie ubliżam😋

Pominę te twoje wywody bo mądrzejszy ustępuje głupszemu tak mnie uczono .Odpowiesz na moje pytanie?

Edytowane przez Gość