Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tez mam starą famarolke ale problem jest z czesciami w miare dobrej jakosci , 2 lata temu jak mi sie popsuła to zadzwoniłem do uni famarol słupsk nowa  alka [ odpowiednik starej ]  około 10 tysiecy brutto wiec naprawiłem ale z czesciami dobrymi to masakra stary tależ slizgowy wytrzymał 10 razy wiecej jak nowy 

Opublikowano

No wlasnie kolego do tego zmierzam tez mam stara famarolke 1.65 i poprostu nie ma czego za bardzo lepic wszystko do wymiany. Kolo pasowe paski przekladnia luzy lozyska taleze sa jak zyleti itp. itd. Wiec planujemy cos zmienic bylem a agroskladach i szczerze no bez szału te wszystkie maszynki. A na 7ha nie bede bral jakiego niewiadomo czego.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam łąki koszę rotacyjną talex 1.65 i w ciągu 13 lat jedyna awaria to urwanie się kosiarki na pół, jeśli chodzi o rotacyjne kosiarki to z042 są bardzo dobre (znajomi mają i sobie chwalą) 

Edytowane przez jackob1997
Opublikowano

Powiem tak. W drugim roku padły koła zębate na bębnie. W trzecim roku koła zębate i łożyska przy tym małym kole pasowym. Pod koniec uderzyłem w pieniek i ten długi wał się zginął. Później padło łożysko przy tym długim wale z tyłu. Łożysko się rozsypało, a wałek przetarł obudowę łożyska. Z bębnów się leje, farba zlazła, bezpiecznik się rwie przy normalnym koszenia na płaskim. Kosiarka kupiona w 2012. Pracuje na 8 ha na pokos z pronarem 82 sa. Wyremontowałem starą 20 letnią rotacyjną i co pokos muszę się nią ratować. Gdybym teraz brał to chyba bym kupił nową ZTR

Opublikowano

A ja osobiście to jak będę zmieniał kosiarkę, to raczej kupię jakąś zagramaniczną dyskową. Z tych naszych tańszych produkcji ludzie nie są zazwyczaj zadowoleni, a za cenę trochę lepszej roracyjnej można kupić fajną dyskową używkę. 

Opublikowano

@TomaszStach u mnie w rotacyjnej talex 1.65 od 2005 roku (zakup kosiarki przez mojego dziadka) do koszenia wroku 2018 było wszystko gut aż nie pękło łączenie (nwm jak to się nazywa fachowo). Mogę wrzucić fotki jakby co  😉 a tak to nie narzekam bo robi robote. Została naprawiona i można dalej kosić a łąki nie są równe jak stół 

Opublikowano

Osobiście rozejrzał bym się za Czeszka w 1,65 w dobrym stanie, nie raz gdzieś po stodołach ludzie mają póki dziadek żyje. Trwałość lepsza jak  Te nowe. U nas we wsi była kuźnia, po 6 sezonach poszła na złom, tryby stale mielila, potem rama pękła, a stara Słupska co pamięta jeszcze skr nadal kosi chociaż luzy na 1/3 obrotu bębna.

Opublikowano

podejrzewam iż jak kupicie tanszej firmy i jak przekosi jeden sezon to powinna chodzić  ,znajomy kupił nową pojechał kosic i po 2 hektarach odpadł talerz na gwarancji dali mu drugą  nie był zadowolony sprzedał ,kupił innej firmy i tez sprzedał , bierzcie   paragon na kosiarke bo to zależy na jaką się trafi ,  jak firma istnieje na rynku ze 20 lat to jest wmiare  ok . najgorsze to te co 2 lata zmiana nazwy a własciciel ten sam 

Opublikowano (edytowane)

Od jakiś 10 lat mam Z 042 z Modrzejewa. Przez ten czas zużyciu uległy mocowania nożyków, plastikowe tuleje na ramie i paski- przez luz na tulei kosiarka ciut straciła "geometrię" i paski nierówno się wyciągnęły. No i trochę rdza zjadła osłonę pasków. Na 7 ha powinna spokojnie wystarczyć- szukaj jako Z 042 Modrzejewo albo Z 042 Miotk.

Edit: areał na jakim pracuje podobny do założyciela tematu, przez chwilę robiła z C330, teraz MF675. Miałem porównanie z czeską- to "rzemiosło" o wiele lżej dla ciągnika kosi.

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

Jakbys zdecydował się na uzywaną Samasz 185cm w dobrym stanie to mam taką na sprzedaz .

A co do rzemiosla to odradzam Grassroll bo jest ze slabej jakosci stali i na dodatek nie ma piast przykrecanych do skrzyni tylko spawane wiec gdy urwie się bęben to trzeba wymieniać calą skrzynię z dwoma piastami bo nie pasują czesci od famarolki . Tad-Len mam i nie umiem jednoznacznie powiedziec czy dobra czy zla bo po zakupie posypała sie po wykoszeniu 0.5ha ale za to na gwarancji zostala wymieniona ba wolną od wad i teraz nie mogę zlego slowa powiedziec .

Opublikowano
31 minut temu, MF675ursus napisał:

Od jakiś 10 lat mam Z 042 z Modrzejewa. Przez ten czas zużyciu uległy mocowania nożyków, plastikowe tuleje na ramie i paski- przez luz na tulei kosiarka ciut straciła "geometrię" i paski nierówno się wyciągnęły. No i trochę rdza zjadła osłonę pasków. Na 7 ha powinna spokojnie wystarczyć- szukaj jako Z 042 Modrzejewo albo Z 042 Miotk.

Edit: areał na jakim pracuje podobny do założyciela tematu, przez chwilę robiła z C330, teraz MF675. Miałem porównanie z czeską- to "rzemiosło" o wiele lżej dla ciągnika kosi.

Polska idzie lżej niż czeska 165. Ale ztr 185 idzie porównywalnie do polskiej. Tylko nie wiem czy 3512 sobie z nią poradzi

Opublikowano

Mam kużnie 165 kupiona w 2008 roku  kosi rocznie ok. 20 hektarów , pierwsza awaria zaraz po zakupie wyła jak cholera aż się sąsiedzi zbiegli , serwis kazał pokosić to się dotrze i tak się dotarła że się zatarła ,wymienili na nową  po gwarancji  w tej nowej poszły łożyska w skrzyni wymieniłem na nowe i myślałem że kużnia to szajs ,ale od tej pory czyli jakieś  8 lat kosi bez żadnej awarii wymienione tylko trzymaki i rdza zjada pomału blachy nad bębnami , ma jeszcze oryginalne paski ,tak że sam nie wiem co sądzić wychodzi na to że jak na kosiarkę co kosztowała 3600 zł  i kosi już 10 lat to chyba nie jest taka zła .

Opublikowano
2 godziny temu, Adi96 napisał:

Ma ktoś tutaj kosiarkę Mesko Z175? Wzór wykonania jak czeska z tego co się orientowałem to cena 5 czy 6 tyś

Mesko jest na tej samej licencji co czeska Agrostroj - PZ Zweegers z Holandii.

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotruniu25 napisał:

@pawlus224Ale za to jest wytrzymały w porównaniu do naszych rodzimych producentów,bulisz raz a konkretnie niż parę razu po trochu.

Ja też na swoją nie mogę narzekać,rocznie kosi około 5ha i póki co wymianie nożyki.😉

Czeska i PZ to pewnie masz rację , ale mesko chyba odbiega jakoscią bo raz widzialem ogloszenie takiej z wygladu w miarę ok , z niską ceną bo trzeba bylo wymienic wlasnie tę część , drugi raz gdy stalem w kolejce w sklepie z czesciami tez chlop przede mną zalil się ze Mesko mu sie rozlecialo i jak zapytal o cenę tego talerza to zaczął się bulwersowac ze 1/ceny kosiarki :)

Moze @piotreq8011 @piotreq8111 to wpadnie i cos na temat Mesko powie bo mial od nowosci a zmienil na Słupską Meduzę . 

Stare ZTR byly fakt faktem nie do zajechania :)

Opublikowano (edytowane)

Co do mesko to nie wiem ale ZTR to nawet na oko widać że jest zrobiona solidniej a że nasi polscy konstruktorzy nieudolnie skopiowali to już inny temat.;)

Widać windows się im zawiesił jak robili kopiuj-wklej.:D

Edytowane przez Piotruniu25