Skocz do zawartości

[Ursus C-330] Zestawy naprawcze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurde ktoś wstawił filmik sprężynowania c-330  na wtryskach z VW i wcale nie dymił tak dobrze chodził i nie moge znaleść ;/ .Co po filmikach sądząc najlepiej zakładać z chełmna

Opublikowano (edytowane)

Hehe ja wstawiłem ten filmik:p

Co do zestawów stosowałem Chełmno Premium, Mahle Krotoszyn, zestaw Zetora

U siebie w jednym mam Mahle, w drugim Zetora koledze zakładałem Chełmno i nie było problemów

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Tak myślałem że to ty  podeślij jak możesz na PW.Żywotność zestawów   głównie zależy od dotarcia i ciągłej eksploatacji ale coraz więcej słyszy się że mahle jest wadliwe  na chełmno mniej reklamacji.U  wujaszka nie dawno pękła tuleja w 30-stce  założył te THM to zobaczymy ile pochodzi bo z tymi zestawami  podobnie jak z mahle

Opublikowano

Tak tylko w chełmnie też masz tuleję mahle.... Zresztą jak rozmawiałem ze znajomym ze sklepu to mówił, że raczej w Polsce nikt poza mahle nie produkuje tuleji silnikowych.... Sam mam w sześćdziesiątce zestawy z Krotoszyna i nic złego się z nimi nie dzieje a tu czytam, że są jakieś wadliwe.... U siebie mam do wyboru albo mahle albo te oryginały ursusa od waryńskiego.  W necie nigdzie nie mogę znaleźć kto produkuje dla waryńskiego elementy tych zestawów... Ja ok 1500mth temu założyłem THM i dzisiaj są już do wymiany...Ciągnik chodzi tylko w opryskiwaczu i siewniku 2,5m..... 

Opublikowano (edytowane)

Znajomego pytałem jak się sprawuje bo 500 motogodzin przerobił na waryńskiego zestawach (c-360) i ten ciągnik nie ma lekko agregat 2,40 To na razie okey zobaczymy jak wbije te 2 tyś motogodzin

Edytowane przez Adi96
Opublikowano

Ja mam założony zestaw naprawczy Waryńskiego + pierścienie Prima do C-330 i jestem jak na razie  zadowolony ( któryś z kolei zestaw , przewiozłem się już na Krotoszynie , Chełmnie i różnych zestawach czy to z Czech czy z  Indii , tanich lub takich po prawie 400zł.za szt. natomiast koszt Waryńskiego to około 220zł.) .

Opublikowano

Witam mam pytanie na oryginalnych tłokach WSK Gorzyce do c 330 kiedyś stosowano tłok lewy i tłok prawy gdyż pogłębienia pod zawory na tłokach odpowiadały średnicy zaworów ssących i wydechowych. Obecnie tłoki mają te pogłębienia takie same. Czy ktoś z was zwracał na to uwagę?

Opublikowano

Nigdzie nie widziałem już lewych i prawnych tłoków. Chyba robią już tylko jeden model z dwoma dużymi otworami na zawory, lub bez do M-ki.

Opublikowano

Witam jeszcze jakiś czas temu widziałem zestaw GMP to miał różne pogłębienia pod zawory. CZy wpływa to na moc ciągnika. Mógłby odpowiedzieć ktoś doświadczony w remontach tych silników?

Opublikowano

Witam z tego co rozumiem wpływ na moc jest żaden. Napewno uprościło to produkcję gdyż nie było lewego i prawego. Nawet współczesne tłoki gorzyckie mają już takie same pogłębienia. Załączam rys. dla ciekawskich.

post-64872-0-76206300-1487346434_thumb.jpg

Opublikowano
Dnia 10.02.2017 o 09:13, Farmexpert napisał:

Jak narazie nie mieliśmy ANI JEDNEGO zwrotu/ wymiany gwarancyjnej na zestawy Waryńskiego.

Poczekamy, zobaczymy :)

Ja kupiłem wczoraj c-330 i po niedzieli będę wrzucał zestawy PRIMA.U kolegi je zakładałem z rok temu i jak narazie ciągnik nie wyrzuca oleju , nie bierze i jest silny.Dodam że chyba najlepiej spasowane zestawy , pierścienie na zamkach mają chyba najmniejszy luz ze wszystkich zestawów.Ogólnie POLECAM.

Opublikowano

Temat po 9 latach powraca jak bumerang, nawet nie wiedziałem, że to ja zakładałem ten temat i pytałem czy do wyjęcia tłoków muszę ściągać wał, trochę mi teraz wstyd, no ale było się gówniarzem także... :P 

No więc tak, pięknego letniego dnia zatarłem silnik, ostatnio go rozebrałem i jak się okazało złapało na panewkach, tragedii nie ma, ale jak już się brać to raz a porządnie. Teraz mam mętlik, Te 9 lat temu założylem zestawy MAHLE Krotoszyn, teraz po rozebraniu widać nadal ślady honowania, brak oznak progów i tym podobne ALE... No właśnie, jest jedno ale, podczas cięższej roboty, na przykład kosiarka strasznie mi się pocił grzybkiem, po rozebraniu w kanałach ssących głowicy mokro od oleju. Zawory pochowane, więc nie wiem czy to przez głowice waliło ciśnienie do góry, czy jednak szlak trafił i te pierścienie. W sumie mając wszystko na wierzchu może warto założyć jednak nowe zestawy? Tylko co teraz jest w miarę godne uwagi? To samo się zastanawiam co z głowicą, czy regenerować starą czy kupić nową? Jak nową to jaka? Bo patrzę są i za 400, a są i za 600. Robię grubszy remont, bo drugi blok, wał, więc może by jednak nie kombinował i kupił nowe zestawy wraz z głowicą?

Opublikowano

Tłoki też mogły zostać lekko przytarte więc wymień zestawy.Kluawa koza zakładał z primy i chełmna te drugie chwalił.Jak pocił się pod grzybkiem pierścienie plują olejem nieco nie dziwota jak dostały temperatury.