Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, krzychrol napisał:

Swoją kosiłem 27 i 28 września przy wilgotności 30-33 %. Znajomi co teraz koszą mają wilgotność 30-32. Cena spadła o 10 zł na tonie a wiatr kukurydzę połamał że bardzo dużo zostaje na polu bo kombajn nie daje rady zebrać. Dodam że FAO 240 250. Przez trzy tygodnie wilgotność praktycznie bez zmian a dużo zostaje na polu więc czekanie nie zawsze wychodzi na dobre

kosilem 2 dni temu miala 22%

Opublikowano

Ja po kombajnie miałem 29-32 %Maks  przy wydajności 6t to mi różnicy nie robiło a jak jeszcze poniżej 30 doplacaja 5 zł to się nie opłaciło czekać, a pszenżyto już tydzień na wierzchu i wydaje mi się że dobry ruch zrobiłem:)

Opublikowano
26 minut temu, krzychrol napisał:

To tylko się ciesz. U nas pogoda niby ładna ale kukurydza z wilgotnością stanęła w miejscu.

wilgotnosc pasuje cena pasuje 420 ale plon slaby od 7do8 t

• Like 1
Opublikowano
krzychrol napisał:

Swoją kosiłem 27 i 28 września przy wilgotności 30-33 %. Znajomi co teraz koszą mają wilgotność 30-32. Cena spadła o 10 zł na tonie a wiatr kukurydzę połamał że bardzo dużo zostaje na polu bo kombajn nie daje rady zebrać. Dodam że FAO 240 250. Przez trzy tygodnie wilgotność praktycznie bez zmian a dużo zostaje na polu więc czekanie nie zawsze wychodzi na dobre

odpowiedni dobór odmiany przystosowanej do danego mikroklimatu jest początkiem i końcem sukcesu w uprawie kukurydzy. Jedni kupują bo przedstawiciel handlowy miał dobrze gadane, inni patrzą na nazwe odmiany, kolejni bo plonowała gdzieś tam po 19t. a nikt sie nie zapyta czy była siana w mojej okolicy w poprzednim roku i jak wyszła? pierwsze pytanie czy jest łamliwa. jak oddaje wode z kolby. jak sie omłaca jaką ma gestość przy zbiorze. A na samym końcu czy jest wysoka i czy bedzie wieksza niz sasiada.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, safar napisał:

odpowiedni dobór odmiany przystosowanej do danego mikroklimatu jest początkiem i końcem sukcesu w uprawie kukurydzy. Jedni kupują bo przedstawiciel handlowy miał dobrze gadane, inni patrzą na nazwe odmiany, kolejni bo plonowała gdzieś tam po 19t. a nikt sie nie zapyta czy była siana w mojej okolicy w poprzednim roku i jak wyszła? pierwsze pytanie czy jest łamliwa. jak oddaje wode z kolby. jak sie omłaca jaką ma gestość przy zbiorze. A na samym końcu czy jest wysoka i czy bedzie wieksza niz sasiada.

Tam gdzie kukurydza na górkach uschła w sierpniu to bez względu na odmianę wiatry połamały wszystko w okolicy. Na lepszej ziemi lub na dołkach gdzie była dłużej zielona nie jest połamana.  Taki urok  gleb mozaikowych. A jeśli chodzi o odmiany to jeśli o mnie chodzi sieję jedną od kilku lat i nie zmieniam co roku jak niektórzy. 

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano
Dnia 20.10.2019 o 09:37, rolnik1986 napisał:

do lokalnego posrednika kolo Goslic. pewnie grzyb u mnie tez na jednym polu glownia nie bylo kolb trzeba z nia powalczyc

ale tu plon dobry byl kolb to raczej nie brakowało moze gdzieniegdzie , to chyba wiem do kogo sprzedawales tylko ciekawe jak terminy platnosci .... 

Dnia 19.10.2019 o 22:33, tadi77 napisał:

P 8400 wazyles czy liczysz po zbiornikach bo ona jest jak puch

warzone bo z pola wozilem na skup i sprzedawalem to odrazu , a pola wiem ile mam i pozatym licznik hektarow w kombajnie jest wiec wynik wyszedł dokladny , 

i nie byla wcale taka lekka bo wiem ile na przyczepe wchodzi kukurydzy itd , no a ty jakie odmiany siejesz skoro mowisz ze ta lekka ? 

Dnia 20.10.2019 o 09:07, Anetka1 napisał:

ja juz z P8400 sie wyleczylam/puch/ a na denta nie ma kupca

u nas kupuja wszystko jak leci , a to jakie odmiany siejesz ? 

Dnia 20.10.2019 o 15:05, Kaszlak79 napisał:

Są tacy że koszą gnój "no bo trzeba pszenicę posiać do połowy października".

Jeszcze lepiej 29.9 % :P

30 % to nie gnoj ale scinka ceny jest , gnoj to na wsi cieli po 40 % , czyli wtedy jest gnoj , ale pszenice powinno sie zasiac do polowy pazdziernika bo listopadowa pszenica to juz lipa jest ale mimo wszystko jakbym mial ciac kuk 40 % by posiac pszenice to bym odpuscil 

2 godziny temu, safar napisał:

kukurydza nie musi byc mocno wysoka by dawala dobry plon wysokosc to cecha odmiany 

Opublikowano

ja tam nie narzekam juz 10lat z nim handluje placi najwiecej w okolicy. z platnoscia nie mialem problemu. gadac gadaja roznie ale to o wszystkich. faktura termin platnosci 30 dni. za transport chce 250 lodka to nie wiem gdzie masz taniej? ty gdzie sprzedajesz?

Opublikowano
Dnia 18.10.2019 o 15:56, staszek131415 napisał:

Nikt Ci nie da po 650 za kukurydzę przy tej cenie pszenicy w czasie żniw

Nie posiadam suchej do sprzedaży, piszę jaka jest sytuacja i po ile ludzie kupują.

Opublikowano
20 godzin temu, zetorr6441 napisał:

FarmPilot działka 2.25ha 34900kg, 29% cena 400brutto Podlaskie

jaka klasa ziemi ze taki plon ? 

12 godzin temu, rolnik1986 napisał:

ja tam nie narzekam juz 10lat z nim handluje placi najwiecej w okolicy. z platnoscia nie mialem problemu. gadac gadaja roznie ale to o wszystkich. faktura termin platnosci 30 dni. za transport chce 250 lodka to nie wiem gdzie masz taniej? ty gdzie sprzedajesz?

w tamtym roku do niego troche sprzedalem to termin platnosci sporo sie przeciagnął ale mi to jeszcze , bo co niektorym to termin platnosci czekali kilka miesiecy grubo , 

ja w tym roku czesc wysuszylem i odrazu sprzedalem sucha bo sie tak oplacilo , a czesc mokrej sprzedam do leszczyna szlacheckiego 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v