Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W okolicy u nas najdrożej 380 netto

a dziś sprzedałem do kurnika po 370 netto +/- 10 za procent.

W plonie szału nie ma 11,5 t/ha

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
1 godzinę temu, bobienko napisał:

No faktycznie u nas 5 ton

Opublikowano

mam takie pytanie do was dzis odwiozlem kukurydze na jeden punkt i tak cena niby 400 netto i mialo byc 10 zł tonoprocent doplaty i na minus a jak sie okazalo to chyba w h*ja walą bo odejmuja 10 zltonoprocent za mokrzejsza ponad 30 a ja jest suchsza to doplacaja tylko 5 złtono procent czy to normalne tak czy oszukuja w ten sposob ? 

bo dzwonilem do innych firm to wszedzie maja 10 zł doplaty i 10 zł na minus czyli tyle samo a tu taka roznica jest az 

co wy powiecie na ten temat ? 

Opublikowano
4 godziny temu, bobienko napisał:

Plonu pozazdrościć a cena u mnie taka sama wyszła za. 27% wilgotności.

Opublikowano
4 godziny temu, bobienko napisał:

słabo?

duze gospodarstwo mleczarskie średnio 8t przy nieznanej wilgotności, zazwyczaj +35%

Opublikowano
22 minuty temu, warchest napisał:

mam takie pytanie do was dzis odwiozlem kukurydze na jeden punkt i tak cena niby 400 netto i mialo byc 10 zł tonoprocent doplaty i na minus a jak sie okazalo to chyba w h*ja walą bo odejmuja 10 zltonoprocent za mokrzejsza ponad 30 a ja jest suchsza to doplacaja tylko 5 złtono procent czy to normalne tak czy oszukuja w ten sposob ? 

bo dzwonilem do innych firm to wszedzie maja 10 zł doplaty i 10 zł na minus czyli tyle samo a tu taka roznica jest az 

Zawsze tak jest że jak potrącić to dużo jak dopłacić to mało . W rzepaku podobnie potrącą 3 % z ceny ale jak dopłacić za suchszy to 0,15 % czyli w sumie nic i lepiej dolać wody . Tak samo z kukurydzą że potrącają powyżej 30 % chociaż cwaniacy próbowali potrącać powyżej 25 %  , każdy skup ma swoją politykę i jeden potrąci 6 zł za procent inny 15 zł . Kiedyś gorzelnie dopłacały i potrącały  1 % z ceny poniżej 30 wilgotności  dopingując tym by rolnicy nie przywozili suchej bo gorzej się "kisiła" . W tamtym roku natomiast skupy wiedząc że kukurydza jest sucha doliczali tylko do 25 % a poniżej 25 twoja strata . Moja kukurydza miała tylko 17 % opłacona była jak by miała 25 % , jak bym miał szczelne przyczepy powinienem dolać z 8 % wody to by waga była i by było sprawiedliwie ale jak to mówią nie po bożemu . W tym roku zasiane połowę i na razie czekam bo wilgotność około 30 % to na skupie będzie 33 % więc niech stoi .

Opublikowano
34 minuty temu, BENNY82 napisał:

Plonu pozazdrościć a cena u mnie taka sama wyszła za. 27% wilgotności.

Trochę fartem sprzedane bo.gościu u siebie zaczął kosić,plon marny,firma zamówiona a nie ma co pchać w rękaw, i tak na szybko mu kosiliśmy prawie całą noc i kto miał to woził

Opublikowano
1 minutę temu, marks50 napisał:

Zawsze tak jest że jak potrącić to dużo jak dopłacić to mało . W rzepaku podobnie potrącą 3 % z ceny ale jak dopłacić za suchszy to 0,15 % czyli w sumie nic i lepiej dolać wody . Tak samo z kukurydzą że potrącają powyżej 30 % chociaż cwaniacy próbowali potrącać powyżej 25 %  , każdy skup ma swoją politykę i jeden potrąci 6 zł za procent inny 15 zł . Kiedyś gorzelnie dopłacały i potrącały  1 % z ceny poniżej 30 wilgotności  dopingując tym by rolnicy nie przywozili suchej bo gorzej się "kisiła" . W tamtym roku natomiast skupy wiedząc że kukurydza jest sucha doliczali tylko do 25 % a poniżej 25 twoja strata . Moja kukurydza miała tylko 17 % opłacona była jak by miała 25 % , jak bym miał szczelne przyczepy powinienem dolać z 8 % wody to by waga była i by było sprawiedliwie ale jak to mówią nie po bożemu . W tym roku zasiane połowę i na razie czekam bo wilgotność około 30 % to na skupie będzie 33 % więc niech stoi .

17 % to powinienes miec cene jak za sucha , albo bylo wysuszyc jak niedrogo by ktos przy takim procencie ci by wysuszyl albo bylo cienko na gore rozsypac i pozniej jako sucha bys sprzedał

Opublikowano

Za duża ilość by bawić się w przechowanie /dosuszanie , suszarni w okolicy brak o czym wiedzą skupy i wykorzystują sytuacje . Dlatego w tym roku mniej a najprawdopodobniej za rok w ogóle , parę lat odpocznę choć kukurydza była od co najmniej 20 lat siana . W niepewnych czasach , straszą kryzysem to trzeba schodzić z kosztów a kukurydza jednak może łatwa w uprawie ale do tanich  nie należy do tego jak nie przymrozki, to prosowianka , w tym roku niektórzy mówią głownia , susza w tym roku też 10 ton to marzenie no i cena definitywnie przekreśliła sens uprawy . Siejcie panowie , życzę powodzenia .

Opublikowano

@marks50 u nas dzis kawalek sciete to plony na jednym polu 6 ton z ha a na drugim mokrzejszym stanowisku dokladnie z 99 arów 7960 kg to ten kawaleczek tylko najlepiej wydał , ale jeszcze stoi ponad 10 ha kukurydzy na lepszych ziemiach typu 2 3 klasa moze tam odda lepiej bo tu byla na 3 4 klasie to masakra 

a na tym polu co oddala 6 ton to strasznie połamało ją 

no dobra jak zejdziesz z kukurydzy to moge wiedziec jaka rosline bedziesz uprawial zamiast kukurydzy ? 

Opublikowano

Trochę nie w temacie ale idę w strączkowe ze względu na dopłaty i myślę nad jęczmieniem browarnianym  ale to na razie nic pewnego . Próbuje w tym roku też kombinować pszenicę po pszenicy . Na słabych kawałkach gdzie bywała kukurydza spróbuje nawet ugorować ale na razie nic nie planuje bo i ciężko cokolwiek zaplanować .

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

17 % to powinienes miec cene jak za sucha , albo bylo wysuszyc jak niedrogo by ktos przy takim procencie ci by wysuszyl albo bylo cienko na gore rozsypac i pozniej jako sucha bys sprzedał

suszyć takie coś to koszt podobny jak suszyć 22 -24%

Trzeba długo grzać aż ziarno osiągnie temp. Już prędzej bym kombinował z mieszaniem jej z taką co ma 13%.

Opublikowano
warchest napisał:

To powiemy że skupy żyją z robienia chłopa w chooja. Nie od dziś.

marks50 napisał:

Za duża ilość by bawić się w przechowanie /dosuszanie , suszarni w okolicy brak o czym wiedzą skupy i wykorzystują sytuacje . Dlatego w tym roku mniej a najprawdopodobniej za rok w ogóle , parę lat odpocznę choć kukurydza była od co najmniej 20 lat siana . W niepewnych czasach , straszą kryzysem to trzeba schodzić z kosztów a kukurydza jednak może łatwa w uprawie ale do tanich  nie należy do tego jak nie przymrozki, to prosowianka , w tym roku niektórzy mówią głownia , susza w tym roku też 10 ton to marzenie no i cena definitywnie przekreśliła sens uprawy . Siejcie panowie , życzę powodzenia .

No to nic jak tylko kupić suszarnię i interes robić.

marks50 napisał:

Trochę nie w temacie ale idę w strączkowe ze względu na dopłaty i myślę nad jęczmieniem browarnianym  ale to na razie nic pewnego . Próbuje w tym roku też kombinować pszenicę po pszenicy . Na słabych kawałkach gdzie bywała kukurydza spróbuje nawet ugorować ale na razie nic nie planuje bo i ciężko cokolwiek zaplanować .

Trójpolówka?? 🤣🤣🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v