Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem z jakich regionów piszecie o lepszych plonach, ale zachodnia wlkp kukurydze wyglądają tragicznie, ja nie pamiętam takiego stanu kukurydzy. Dużo gorsza od poprzedniego roku. Plon to myślę że  średnio ok 5t się zakręci. Za to ceny jak widać szykują się jak za najlepszych lat pod względem wydajności. Widać że pytanie nie jest czy będzie jakikolwiek zysk z uprawy, tylko jak wysoka będzie strata z ha. 

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, driver24 napisał:

Nie wiem z jakich regionów piszecie o lepszych plonach, ale zachodnia wlkp kukurydze wyglądają tragicznie, ja nie pamiętam takiego stanu kukurydzy. Dużo gorsza od poprzedniego roku. Plon to myślę że  średnio ok 5t się zakręci. Za to ceny jak widać szykują się jak za najlepszych lat pod względem wydajności. Widać że pytanie nie jest czy będzie jakikolwiek zysk z uprawy, tylko jak wysoka będzie strata z ha. 

Zachodnie Mazowsze pow Sierpc w tym roku qqrydza lepsza niż w zeszłym roku, wydaje się że plon tez będzie lepszy, ale to trzeba poczekać aż sie w nią ruszy

Opublikowano
motorader18 napisał:

1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Wczoraj kosilem,58t z 3.9ha. 

U kuzyna dala 10t z ha

Jaka wilgoć?  Opolskie na 2 klasie 16 ton 38 % wilgoci 

Nie wiem po co taki gnój kosić i się cieszyć że woda masę daje...

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Dobra taktyka, jak wszyscy ruszą to cena spadnie albo będą zasypani i nie chcą brać 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 22.09.2019 o 10:23, wojtal24 napisał:

u mnie fa 240 wczoraj z reki robiona proba 21% w tym tygodniu zbieran cena 400netto za 30% okolice Plocka

jesli mozna spytac do kogo sprzedajesz po tyle ? 

Opublikowano
mds212 napisał:

Po przeliczeniu na 30% wychodzi 14,1t wiec plon i tak super

Zapomniałeś dodać że cena spada nieproporcjonalnie do wagi wraz ze wzrostem wilgotności. Nie wspomnę już jak by przyszło taki gnój suszyć.

pawel885 napisał:

11 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Dobra taktyka, jak wszyscy ruszą to cena spadnie albo będą zasypani i nie chcą brać 

Dla kogo dobra, dla tego dobra. Ja mam na szczęście czas, bo u nas żniwa najszybciej za 3 tygodnie.

tom50 napisał:

Wymłóciłem pierwsze pole. Ziemia słaba klasy V- VI Plon  7.5 tony wilgotność 30% Kujawsko-pomorskie

Podziwiam.

Opublikowano

Gdzie jest stasiek co krzyczał że kukurydze piękne, gdzie galan co pisał że po ostatnich deszczach pięknie ziarno nalewa xD u nas ruszają powoli, plon 8-12 ton , cena 380-400 na skupach +- 10zł 

Opublikowano

No to rzeczywiście szał to krowiarze 6 tysi na kiszonkę dawali lepiej było sprzedać ja

W tym roku ani plonu ani ceny

Opublikowano

Znasz kogoś kto tyle dał czy widziałeś po tyle oferty sprzedaży na olx? Ogłaszałem po 5500 i zero zainteresowania. Kukurydza wysoka ogólnie tylko kolba słaba, tak jak ze zboże w tym roku - słomy full a ziarna mało . Także krowiarze nie narzekają na ilość towaru, gorzej z jakością .

Opublikowano
12 godzin temu, wojtal24 napisał:

okolice plocka kutna cena wyjsciowa 380-400 za 30% doplata za procenty 6zl %\t plon 8t odmiana pionier 240fao 3-4klasa ziemi wilgotnosc ok.26% w poprzednich latach plon powyzej 10t

o kurcze ja tez mam pioniera 240 fao i na 3 4 klasie plony bywaly duzo lepsze wiec az sie boje w swoja kuk wjechac bo  susza pozałatwiała kukurydze 

Opublikowano

Kolega odstawia kukurydze ceny jakie mu proponują to cedrob 400 neto biofeed 405 neto  cena gorsza o 120 zł względem roku ubiegłego  a plon planuje i szacuje na niższy o 3-5 ton z ha wychodzi na to że z Ukrainy  kukurydza nas zalewa 

Opublikowano

17-ste pole koszę , plon nie schodzi poniżej 15t/ha 31% ,tak jak na poprzednich parcelach. Odstawiamy na bieżąco do skupu w cenie 696 zł/t netto za 30%, zachodni Lwów UA.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v