Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mazowsze napisał:

A co ma piernik do wiatraka? Myślisz, że Cedrob zamiast kukurydzy nakupi sobie pszenicy bo tańsza? Rozwalają mnie niektóre posty. 

Niestety ma.

Właśnie tak robią, jak zboże tańsze to nadrabiają nim, jeśli kukurydza będzie dużo tańsza to odstawiają zboże.

Cały czas sprzedaję na różne paszarnie od kilku sezonów i widzę jak to wygląda.

Ale po cichu myślę że w tym roku kukurydzę sprzedam na wolnym rynku bo krowiarze będą potrzebować, modlę się oby cena mleka nie spadała. Kiszonki mało a jak cena mleka się utrzyma to będą lepsze nastroje do większych nakładów na żywienie i sprzedam lokalnie krowiarzom lepiej niż na paszarnie które głównie na kurniki i fermy produkują.

Jakby jeszcze cena na byki wróciła od zimy to z ceną kukurydzy nie powinno być tragedii nawet jak nasypie na południu Europy...

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Nadrabiać innym zbożem to może sobie handlarz ale nie ktoś kto robi pasze na wielką skalę i ma 300 kurników. A konkurencja też potrzebuje kukurydzy. A na polach cienko. Za 2 tygodnie się zacznie cięcie, to się wszystko okaże. 

• Like 1
Opublikowano

Dołączę się do rozmowy.Zastanawia mnie czemu jest tyle ogłoszeń o sprzedaży kukurydzy na kiszonkę średnio 4tys za h.Przecież to w ogóle nie opłacalne...

Opublikowano
2 godziny temu, mazowsze napisał:

Nadrabiać innym zbożem to może sobie handlarz ale nie ktoś kto robi pasze na wielką skalę i ma 300 kurników. A konkurencja też potrzebuje kukurydzy. A na polach cienko. Za 2 tygodnie się zacznie cięcie, to się wszystko okaże. 

Np. Cargill w Kaliszu pozmieniał receptury, bo nie widzi im się kupować droższej kuku względem tańszej pszenicy...... Można????

Opublikowano
9 godzin temu, manyek napisał:

Dołączę się do rozmowy.Zastanawia mnie czemu jest tyle ogłoszeń o sprzedaży kukurydzy na kiszonkę średnio 4tys za h.Przecież to w ogóle nie opłacalne...

Bo jak aktualnie mokra po 400-450 a plon na wielu plantacjach , pomimo że wizualnie kukurydza w miarę wyrosła i wygląda, to kolba jest bardzo słaba i plon będzie oscylował na poziomie 5-7 ton , to rachunek jest prosty. 

Paszarnie jeszcze mogą może nie całkowicie ale w dużym stopniu zrezygnować z kukurydzy, jednak pozostają gorzelnie które potrzebują duże ilości mokrej kukurydzy i to one windują cenę.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.09.2019 o 18:17, mazowsze napisał:

Jak handlarz o czym ty mówisz.

od kilku lat 90% swojego plonu sprzedaję do blattin, deheus, golpasz, piast, golpasz itp. wipasz i cargil ale to sporadycznie w razie nagłej potrzeby bo oni mają zazwyczaj najniższe ceny.

Takie tam małe pionki na rynku paszarni w PL, co nie..?

I wiem doskonale że kupują to co im się najbardziej opłaca, jeśli będzie mało w UE kukurydzy i będzie droga to zaczną kupować tanią pszenicę.

Jeśli będzie pszenica droga np. po 800 a kukurydza obrodzi w UE i będzie tania np. 650zł/t, to zaczną na konto pszenicy kupować kukurydzę.

Jest taka technologia, takie dodatki ulepszacze że cię nie śniło. Mogą sobie komponenty wybierać jak tylko chcą a wraz końcowa pasza i jej skład będzie taki jak zamierzali.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
Dnia 6.09.2019 o 06:22, Bartek72511 napisał:

Bo jak aktualnie mokra po 400-450 a plon na wielu plantacjach , pomimo że wizualnie kukurydza w miarę wyrosła i wygląda, to kolba jest bardzo słaba i plon będzie oscylował na poziomie 5-7 ton , to rachunek jest prosty. 

Paszarnie jeszcze mogą może nie całkowicie ale w dużym stopniu zrezygnować z kukurydzy, jednak pozostają gorzelnie które potrzebują duże ilości mokrej kukurydzy i to one windują cenę.

Gorzelnie to obecnie mają gdzieś mokrą kuku skoro  żyto kupują w cenie 450do max 500 brutto , z tony żyta można uzyskać ok 300 l surowego spirytusu a z mokrej kuku ok 200 l także na gorzelnie zbytnio bym nie liczyl

Opublikowano

U nas nie wiem czemu ale żadna gorzelnia żyta nie przerabia, jedna w ogóle nie kupuje, druga kupuje wszystkie zboża ale na inne cele. Wawrzyniak 450, Maliniec cene będzie miał gdzieś za tydzień, ale planują zaczynać z 450-490 zł , informacje od właścicielki.

Opublikowano (edytowane)

Fermy Woźniak w cenniku na stronie internetowej 390zł nie ciekawie a w tamtym roku mieli cennik 20zł wyższy niż Wipasz.

Edytowane przez marb80
Opublikowano

Myślę że 400-420 netto cena się utrzyma w cywilizowanych rejonach,  janusze handlarze cebulaki już by 300 płacili a najlepiej 400 za suchą . Z kukurydzą będzie jak ze zbożem - słomy od groma a ziarnko liche 

Opublikowano
3 godziny temu, marb80 napisał:

Fermy Woźniak w cenniku na stronie internetowej 390zł nie ciekawie a w tamtym roku mieli cennik 20zł wyższy niż Wipasz.

już poprawili na 380...myślę że to nie ostatnia korekta w dół..

realna cena na kuku przy cenie suchej i napływu zboża do Polski do 360 za mokrą kukurydzę, inaczej skupowe podmioty popłyną i za rok nie będzie miał w PL kto skupować plonów.

Opublikowano (edytowane)

Niestety?? Chyba kolego zapomniałeś po ile szła qq mokra w sezonie w 2015 albo jeszcze "lepiej" w 2016 roku. Ja przynajmniej pamiętam po ile szła u mnie. Aaa, i wciąż mam faktury ze sprzedaży z pamiętnego 2012 roku, gdzie ludzie myśleli że tak będzie już cały czas, albo drożej. Teraz 460 zł a sezon jeszcze nie rozpoczęty, wg. mnie jak ludzie zaczną zbierać a handlarze goowno zamiast konkretnych ilości skupować to może podejść do 500 zł. A to już nie bieda, zważywszy jeszcze na fakt, że za %%% coś można ugrać no i też że u mnie 10-11 ton to jest absolutne minimum wydajności. QQ się na piachu nie sieje, sorry, takie są realia...

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano

A gdzie to jest? U mnie słyszłem 380 wielkopolska PKR. Czas chyba ziemie oddać w dzierżawe bo to kosztowne hobby się robi. Ten rok zamkne na minusie bo mogłem za 2800 wydzierżawić a zysku nie wiem czy 2000 zostanie. Na kukurydzy to może być 0 u mnie w tym roku.

Opublikowano
7 minut temu, PawelWlkp napisał:

A gdzie to jest? U mnie słyszłem 380 wielkopolska PKR. Czas chyba ziemie oddać w dzierżawe bo to kosztowne hobby się robi. Ten rok zamkne na minusie bo mogłem za 2800 wydzierżawić a zysku nie wiem czy 2000 zostanie. Na kukurydzy to może być 0 u mnie w tym roku.

Z jakiej miejscowości jesteś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v