Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bardziej na zachód, zabijał system nie białorusini ale nie o tym. Warto isc w te nawozy, jak z rozpuszczalnoscia, sklad rzetelny itp? Zawsze kupuje polskie ale cos mnie kusi.

Opublikowano
Soltys85 napisał:

Ja bardziej na zachód, zabijał system nie białorusini ale nie o tym. Warto isc w te nawozy, jak z rozpuszczalnoscia, sklad rzetelny itp? Zawsze kupuje polskie ale cos mnie kusi.

To niechaj cię nie kusi kupuj Polskie Bądź Patriotą tylko Polskie jak mawiał Dyzma

Opublikowano
16 godzin temu, lassie napisał:

RSM tak ale kiedy nie masz słupów na polach ,rozsiewaczem jadę sobie i mnie nie obchodzą pd warunkiem że ścieżka nie wchodzi na słup.

Pewnie opryskow na grzyba i chwasty nie robisz bo słupy na polu ?  😄

Opublikowano (edytowane)

nawozy wschodnie nie są złe ale trzeba pilnować żeby to co jest na opakowaniu było w srodku .           Patriotyzm działa tylko na import produktów rolnych , wtedy chłopek sie denerwuje , bo jak sam kupi nawóz ze wschodu lub john dere z USA to jest ok . ale jak zboże z ukrainy lub tucznik z danni to  wtedy budzi się patriotyzm . a mi ani jedno nie pszeszkadza ani drugie .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie czy to jest temat do dyskusji o tym czy kupować polskie czy nie ? To nie jest też żadna dyskusja o maszynach itp. Wszedłem zobaczyć jak kształtują się ceny poszczególnych nawozów w Polsce a tu prawie nie ma o tym ostatnio postów.

Każdy stosuje co mu się tylko podoba i prosiłbym bardzo aby umieszczać w tym temacie tylko konkrety dotyczące cen...

Edytowane przez Miran
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, robert123farmer napisał:

Wiadomo jaki cennik na azot na styczeń? Ktoś pisał , że podwyżki ale nie chce mi się zbytnio wierzyć

Na olx mocznik 1171.8 brutto/ 1085 netto... Drożej chyba nie będzie od stycznia jak parę dni przed końcem roku ciągle tanieje...

Opublikowano

polska jest sporym swiatowym producentem nawozów azotowych a mocznik na rynkach swiatowych tanieje , w ciągu roku spadł z 310 dolarów na 225 dolarów za tone . dalej jak bedą korekty w dół to nie za wielkie które mogą posrednicy przytulić dla siebie ,

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

polska jest sporym swiatowym producentem nawozów azotowych a mocznik na rynkach swiatowych tanieje , w ciągu roku spadł z 310 dolarów na 225 dolarów za tone . dalej jak bedą korekty w dół to nie za wielkie które mogą posrednicy przytulić dla siebie ,

Ale jak dalej będą stać z pełnymi magazynami to będą schodzić z marży żeby zarobić cokolwiek. No chyba że wszyscy będą trzymać jednakową cenę a my w końcu w pole musimy wyjechać... Zobaczymy komu szybciej nerwy puszczą:)

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, jarecki napisał:

Ciekawe co zrobią Ci sprzedawcy co drogo zapasy zrobili

31 minut temu, wyrebski1 napisał:

Dzisiaj byłem w Ampol-Merol po nawozy i się wstrzymalem z zakupem. Magazyn pełny i sami mnie nie przekonywali do zakupu, bo w nawozach zastój jak nigdy, ceny spadły, niewiadomo co dalej.

A jakie ceny proponowali ?

31 minut temu, AleksanderX napisał:

wiekszość nowozów jest importowana z litwy a litwa jest w unii tak więc te nawozy ze wschody sa jednak ze wspólnego rynku

Na olx Polidap 1300 netto tamiej pewnie nie będzie

Opublikowano

No chyba tydzień temu grupa azoty wydała komunikat że od stycznia podwyżka azot ów tylko zapomnieli powiedzieć o ile, czyli ja to odczytuje tak że żadnej podwyżki cen nie będzie a raczej należy dalej się spodziewać obniżek - przynajmniej do końca stycznia. Później pewnie pojawia się jakieś nieznaczne wzrosty, bo handlowcy sami będą próbowali coś ugrać na tym że ci co jeszcze nie kupili to i tak kupią.. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, bizon1 napisał:

Ja tam Putina nie zamierzam sponsorować szczególnie za to co ostatnio powiedział o Polsce 
A te nawozy mogą świecić w nocy 

A ty myslisz że sól potasowa i fosforyty do produkcji polifoski to skąd sa kupowane?

• Like 2
Opublikowano
Dnia 21.12.2019 o 13:52, KlimekPL napisał:

Lejemy litry bo opryskiwacz się ustawia na litry a profesjonalnie stosuje się w kilogramach. W stu kilogramach rsm 32 masz 32 kg azotu a jedynie opryskiwacz ustawiasz tak aby rozlac te sto kilogramów. Prosta matematyka i wychodzi na pewno taniej 

Dokładnie tak jak kolega, którego cytuje napisał:

100l RSM 32 = 132kg x 0,32 = 42kg N. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v